15.09.2014

Lettlurte strømkunder?

doc_3_3896Kilde Energibransjen.no
Fredagskommentar:Tore Halvorsen

Som strømkunder lar vi oss overbevise av «gullkantede» argumenter. Den lille skriften er lett å glemme når vi inngår strømprisavtaler.

Nordmenn skifter strømleverandør som aldri før. I 2013 var det 380 000 av oss som gjorde det. Til sammenligning ligger andre tjenesteleverandører, som teleoperatører og banker, langt etter. Men hva vet vi egentlig om hva vi bytter fra og til?

Det er liten grunn til å tro at de fleste av oss er spesielt bevisste strømkunder. Mange leverandørskifter skjer på impuls, gjerne i møte med pågående selgere utenfor kjøpesentre eller  tilsvarende på telefonen. Registeret av argumenter for å få oss på kroken er tilnærmet grenseløst. Kontrakter undertegnes uten at vi tar oss bryet med å lese innholdet. Det kan bli en dyrkjøpt erfaring.

For undertegnede kostet det 1500 kroner å skifte strømleverandør. Om jeg hadde lest kontrakten hadde det neppe skjedd. Det som står skrevet med liten skrift bryr selgerne seg lite om. For å sikre sin egen provisjon gjelder det å gjøre tilbudet så attraktivt som mulig. Der og da blir det så som så med kontrollen av at det reelle innholdet i kontrakten er i samsvar med den «gullkantede» argumentasjonen.

Les også: Vil ha alle strømavtaler inn i strømprisportalen

Nå foreslår NVE at alle strømavtaler, både i og utenfor Konkurransetilsynets liste, skal inn i en samlende strømprisportal. Det gir oss muligheter til å sammenligne vår egen avtale med andre. I utgangspunktet er dette et godt og betimelig tiltak. Et viktig formål er å gjøre oss til mer bevisste strømkunder. Men med dagens lave strømpriser er det neppe mange som kommer til å ta dype dykk i strømprisportalen. Det er først når prisene fyker til himmels at det kan lønne seg å finsikte virvaret av avtaler i strømmarkedet. God helg!

Emneord (TAGS):  NVE    Strømmarked    Forbrukerrådet    OBOS    HuseierneMarkedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?