15.09.2014

Lettlurte strømkunder?

doc_3_3896Kilde Energibransjen.no
Fredagskommentar:Tore Halvorsen

Som strømkunder lar vi oss overbevise av «gullkantede» argumenter. Den lille skriften er lett å glemme når vi inngår strømprisavtaler.

Nordmenn skifter strømleverandør som aldri før. I 2013 var det 380 000 av oss som gjorde det. Til sammenligning ligger andre tjenesteleverandører, som teleoperatører og banker, langt etter. Men hva vet vi egentlig om hva vi bytter fra og til?

Det er liten grunn til å tro at de fleste av oss er spesielt bevisste strømkunder. Mange leverandørskifter skjer på impuls, gjerne i møte med pågående selgere utenfor kjøpesentre eller  tilsvarende på telefonen. Registeret av argumenter for å få oss på kroken er tilnærmet grenseløst. Kontrakter undertegnes uten at vi tar oss bryet med å lese innholdet. Det kan bli en dyrkjøpt erfaring.

For undertegnede kostet det 1500 kroner å skifte strømleverandør. Om jeg hadde lest kontrakten hadde det neppe skjedd. Det som står skrevet med liten skrift bryr selgerne seg lite om. For å sikre sin egen provisjon gjelder det å gjøre tilbudet så attraktivt som mulig. Der og da blir det så som så med kontrollen av at det reelle innholdet i kontrakten er i samsvar med den «gullkantede» argumentasjonen.

Les også: Vil ha alle strømavtaler inn i strømprisportalen

Nå foreslår NVE at alle strømavtaler, både i og utenfor Konkurransetilsynets liste, skal inn i en samlende strømprisportal. Det gir oss muligheter til å sammenligne vår egen avtale med andre. I utgangspunktet er dette et godt og betimelig tiltak. Et viktig formål er å gjøre oss til mer bevisste strømkunder. Men med dagens lave strømpriser er det neppe mange som kommer til å ta dype dykk i strømprisportalen. Det er først når prisene fyker til himmels at det kan lønne seg å finsikte virvaret av avtaler i strømmarkedet. God helg!

Emneord (TAGS):  NVE    Strømmarked    Forbrukerrådet    OBOS    HuseierneMarkedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?