15.09.2014

Lettlurte strømkunder?

doc_3_3896Kilde Energibransjen.no
Fredagskommentar:Tore Halvorsen

Som strømkunder lar vi oss overbevise av «gullkantede» argumenter. Den lille skriften er lett å glemme når vi inngår strømprisavtaler.

Nordmenn skifter strømleverandør som aldri før. I 2013 var det 380 000 av oss som gjorde det. Til sammenligning ligger andre tjenesteleverandører, som teleoperatører og banker, langt etter. Men hva vet vi egentlig om hva vi bytter fra og til?

Det er liten grunn til å tro at de fleste av oss er spesielt bevisste strømkunder. Mange leverandørskifter skjer på impuls, gjerne i møte med pågående selgere utenfor kjøpesentre eller  tilsvarende på telefonen. Registeret av argumenter for å få oss på kroken er tilnærmet grenseløst. Kontrakter undertegnes uten at vi tar oss bryet med å lese innholdet. Det kan bli en dyrkjøpt erfaring.

For undertegnede kostet det 1500 kroner å skifte strømleverandør. Om jeg hadde lest kontrakten hadde det neppe skjedd. Det som står skrevet med liten skrift bryr selgerne seg lite om. For å sikre sin egen provisjon gjelder det å gjøre tilbudet så attraktivt som mulig. Der og da blir det så som så med kontrollen av at det reelle innholdet i kontrakten er i samsvar med den «gullkantede» argumentasjonen.

Les også: Vil ha alle strømavtaler inn i strømprisportalen

Nå foreslår NVE at alle strømavtaler, både i og utenfor Konkurransetilsynets liste, skal inn i en samlende strømprisportal. Det gir oss muligheter til å sammenligne vår egen avtale med andre. I utgangspunktet er dette et godt og betimelig tiltak. Et viktig formål er å gjøre oss til mer bevisste strømkunder. Men med dagens lave strømpriser er det neppe mange som kommer til å ta dype dykk i strømprisportalen. Det er først når prisene fyker til himmels at det kan lønne seg å finsikte virvaret av avtaler i strømmarkedet. God helg!

Emneord (TAGS):  NVE    Strømmarked    Forbrukerrådet    OBOS    HuseierneRapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?