15.09.2014

Lavere priser med bevisste forbrukere

Forbrukerrådet

Dagligvarekjedene, produsenter og bønder er i tur og orden kalt inn på teppet av landbruksminister Sylvi Listhaug. Målet er å avdekke hvem som har skyld i prishoppet på maten vi kjøper. Ikke uventet bedyrer alle sin uskyld.

At landbruksministeren tar en prat med matkjeder og produsenter, er bra. Matbransjen i Norge er dominert av noen få, store aktører, det være seg på produsent- eller butikksiden. Dette har opplagt implikasjoner på konkurransen og forbrukernes stilling. Det er all grunn til å overvåke situasjonen på matområdet også når det gjelder pris. Matmakten er dessverre skjevt fordelt i disfavør av norske forbrukere.

 

instefjord_gunstein_butikkFoto: Kjell Håkon Larsen

 

Men hva om vi forbrukere visste hva varene faktisk kostet, før vi valgte butikk? Hva om vi kunne sette sammen handlekurven på nett kvelden før og se hvem som kom best ut når det gjelder pris og utvalg, eller om vi kunne skanne produkter i butikk for å sammenligne med pris i andre butikker?

En dagligvareportal vil være en enkel og god måte for forbrukerne å orientere seg på. En portal vil gjøre det mulig  å rangere de ulike tilbudene og kvalitetene som finnes der ute, og selv utnytte markedet til sin egen fordel. Vi vil da bli bedre i stand til å utfordre matkjedene. En velfungerende konkurranse er faktisk avhengig av at vi som forbrukere også er prisbevisste.

Det må bli lettere å sammenligne pris og følge prisutviklingen over tid. Forbrukerrådet har gjennom flere år foreslått akkurat et slikt verktøy for å bedre konkurranse og forbrukermakten. Og ikke bare det; en prissammenligningstjeneste er grundig utredet og klar for igangsettelse. Alt vi venter på, er at Listhaug og hennes kollegaer sørger for at vi kan sette i gang. Det vil være et konkret tiltak for mer konkurranse.

Forbrukerrådet har tidligere utviklet finansportalen.no og hvakostertannlegen.no, og er i startgropen med en sammenligningstjeneste for strømmarkedet. Vi tar gjerne også på oss oppdraget med å få på plass en dagligvareportal.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?