15.09.2014

Lavere priser med bevisste forbrukere

Forbrukerrådet

Dagligvarekjedene, produsenter og bønder er i tur og orden kalt inn på teppet av landbruksminister Sylvi Listhaug. Målet er å avdekke hvem som har skyld i prishoppet på maten vi kjøper. Ikke uventet bedyrer alle sin uskyld.

At landbruksministeren tar en prat med matkjeder og produsenter, er bra. Matbransjen i Norge er dominert av noen få, store aktører, det være seg på produsent- eller butikksiden. Dette har opplagt implikasjoner på konkurransen og forbrukernes stilling. Det er all grunn til å overvåke situasjonen på matområdet også når det gjelder pris. Matmakten er dessverre skjevt fordelt i disfavør av norske forbrukere.

 

instefjord_gunstein_butikkFoto: Kjell Håkon Larsen

 

Men hva om vi forbrukere visste hva varene faktisk kostet, før vi valgte butikk? Hva om vi kunne sette sammen handlekurven på nett kvelden før og se hvem som kom best ut når det gjelder pris og utvalg, eller om vi kunne skanne produkter i butikk for å sammenligne med pris i andre butikker?

En dagligvareportal vil være en enkel og god måte for forbrukerne å orientere seg på. En portal vil gjøre det mulig  å rangere de ulike tilbudene og kvalitetene som finnes der ute, og selv utnytte markedet til sin egen fordel. Vi vil da bli bedre i stand til å utfordre matkjedene. En velfungerende konkurranse er faktisk avhengig av at vi som forbrukere også er prisbevisste.

Det må bli lettere å sammenligne pris og følge prisutviklingen over tid. Forbrukerrådet har gjennom flere år foreslått akkurat et slikt verktøy for å bedre konkurranse og forbrukermakten. Og ikke bare det; en prissammenligningstjeneste er grundig utredet og klar for igangsettelse. Alt vi venter på, er at Listhaug og hennes kollegaer sørger for at vi kan sette i gang. Det vil være et konkret tiltak for mer konkurranse.

Forbrukerrådet har tidligere utviklet finansportalen.no og hvakostertannlegen.no, og er i startgropen med en sammenligningstjeneste for strømmarkedet. Vi tar gjerne også på oss oppdraget med å få på plass en dagligvareportal.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?