15.09.2014

Lavere priser med bevisste forbrukere

Forbrukerrådet

Dagligvarekjedene, produsenter og bønder er i tur og orden kalt inn på teppet av landbruksminister Sylvi Listhaug. Målet er å avdekke hvem som har skyld i prishoppet på maten vi kjøper. Ikke uventet bedyrer alle sin uskyld.

At landbruksministeren tar en prat med matkjeder og produsenter, er bra. Matbransjen i Norge er dominert av noen få, store aktører, det være seg på produsent- eller butikksiden. Dette har opplagt implikasjoner på konkurransen og forbrukernes stilling. Det er all grunn til å overvåke situasjonen på matområdet også når det gjelder pris. Matmakten er dessverre skjevt fordelt i disfavør av norske forbrukere.

 

instefjord_gunstein_butikkFoto: Kjell Håkon Larsen

 

Men hva om vi forbrukere visste hva varene faktisk kostet, før vi valgte butikk? Hva om vi kunne sette sammen handlekurven på nett kvelden før og se hvem som kom best ut når det gjelder pris og utvalg, eller om vi kunne skanne produkter i butikk for å sammenligne med pris i andre butikker?

En dagligvareportal vil være en enkel og god måte for forbrukerne å orientere seg på. En portal vil gjøre det mulig  å rangere de ulike tilbudene og kvalitetene som finnes der ute, og selv utnytte markedet til sin egen fordel. Vi vil da bli bedre i stand til å utfordre matkjedene. En velfungerende konkurranse er faktisk avhengig av at vi som forbrukere også er prisbevisste.

Det må bli lettere å sammenligne pris og følge prisutviklingen over tid. Forbrukerrådet har gjennom flere år foreslått akkurat et slikt verktøy for å bedre konkurranse og forbrukermakten. Og ikke bare det; en prissammenligningstjeneste er grundig utredet og klar for igangsettelse. Alt vi venter på, er at Listhaug og hennes kollegaer sørger for at vi kan sette i gang. Det vil være et konkret tiltak for mer konkurranse.

Forbrukerrådet har tidligere utviklet finansportalen.no og hvakostertannlegen.no, og er i startgropen med en sammenligningstjeneste for strømmarkedet. Vi tar gjerne også på oss oppdraget med å få på plass en dagligvareportal.

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?