[caption id="attachment_1161" align="alignright" width="614"] Foto: Thomas Gundersen[/caption]
Den siste tiden har vært preget av et sterkt fall i strømprisene.
Strømprisene faller om dagen grunnet høye temperaturer og melding om mye nedbør.
Den hydrologiske underskuddsituasjonen i Skandinavia ser ut til å forsvinne. Selv om vi har et hydrologisk underskudd i Skandinavia på 4 TWh, har situasjonen bedret seg en god del de seneste ukene, og med dagens varsler kan den hydrologisk balansen passere nullinja å gå i pluss før jul for første gang i år.
Hvordan er utsiktene?
Meteorologene spår at det i løpet av de neste 10 døgn skal komme 16 TWh mer enn normalt med nedbør over Skandinavia. Det meldes om betydelig varmere vær enn normalt. I følge meteorologen meldes det om sterke atlantiske lavtrykk inn mot jul og videre inn i romjulen og til nyttår. Det er ingen hint i værmeldingen som indikerer noen form for høytrykks-oppbygging etter den tid.
Det kan også nevnes at vi i øyeblikket har en magasinfylling på 69,3 % fylling for Skandinavia. Normalen får årstiden er 77,2 %
Kjernekraftproduksjonen i Skandinavia er rimelig god. Den går på 83 % av full produksjon. Oskarshamn 1 og 2 samt Ringhals 2 ligger ute. Oscarshamn 1 forventes å komme på nett 2. januar. Det er ikke gitt melding om når Ringhals 2 kommer tilbake i produksjon.
Marginalkostnaden for kull er også lav om dagen så det gir kullkraftprodusentene incitament til å produsere.
Fra i morgen er vindkraftproduksjonen i Skandinavia forventet å ta seg opp, og en kan forvente 4400 MW produksjon, og dette er betydelig. Produksjonen tilsvarer nesten halvparten av kjernekraftproduksjonen i Sverige.
I øyeblikket er det en rekke faktorer som drar i samme retning og som har presset strømprisene ned på et nivå, vi anser for å være lavt for årstiden
Så summa summarum er det hyggelige priser i strømmarkedet.
Jan Jansrud
Markedssjef
Gudbrandsdal Energi
Billig strøm bestilles her: www.ge.no