04.09.2014

Lave renter redder norsk økonomi

StrømpriserOslo (NTB-Jon Even Andersen): Godt hjulpet av fortsatt lave renter vil norske forbrukere redde norsk økonomi de neste årene.

Oljebransjen holder fast ved at det kommer et kraftig fall i investeringene neste år, ifølge ferske tall som Statistisk sentralbyrå la fram onsdag. Foto Gudbrandsdal Energi.

– Dette slår kraftig inn i norsk økonomi. Veksten bremser med opp mot 1 prosentpoeng, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

Skattelettelser

Følgene av fallet i oljeinvesteringer er økt arbeidsledighet, lavere lønnsvekst og lavere forbuk.

Men i et slikt klima har ikke Norges Bank noen grunn til å heve styringsrenta de kommende to årene. Og der kommer redningsplanken, ifølge Nordea-økonomene.

– Det er grunn til å vente lave renter i årene som kommer. Dette er også grunnen til at vi ikke er super-pessimistiske i våre anslag. Vi kan si at forbrukerne, godt hjulpet av lav rente, vil bremse fallet i norsk økonomi, sier Bruce.

I tillegg har Nordea Markets tatt høyde for skattelettelser på 5-10 milliarder kroner neste år, og en samlet vekststimulans på 20-25 milliarder kroner gjennom statsbudsjettet.

Fast rente i to år

I rene tall ser Nordea for seg at arbeidsledigheten stiger med et halvt prosentpoeng til tett oppunder 4 prosent de neste to årene.

Det presser lønnsveksten ned fra 3,9 prosent i fjor til 3,3 prosent neste år. Inflasjonen faller dermed fra 2,1 prosent i år til 1,7 prosent neste år, og veksten i økonomien (fastlands-BNP) synker fra 2,3 prosent som er anslaget for i år, til antatte 1,5 prosent neste år.

Dette gir uendret rente fra Norges Bank ut 2016, mener Nordea Markets.

Forbrukerne viktigst

– Forbrukerne betyr mer for fastlandsøkonomien enn investeringene i olje- og gassbransjen, sier Bruce.

Det gir også en viss usikkerhet i Nordea-utsiktene.

Dersom forbrukerveksten blir sterkere enn bankens økonomer legger til grunn, vil det kunne gi en sterkere vekst for hele økonomien. På den andre siden, dersom boligprisene presses opp i samme slengen, kan det skape frykt hos sentralbanken for usunn gjeldsvekst, og dermed gi en tidligere renteøkning. (©NTB)


Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?