04.09.2014

Lave renter redder norsk økonomi

StrømpriserOslo (NTB-Jon Even Andersen): Godt hjulpet av fortsatt lave renter vil norske forbrukere redde norsk økonomi de neste årene.

Oljebransjen holder fast ved at det kommer et kraftig fall i investeringene neste år, ifølge ferske tall som Statistisk sentralbyrå la fram onsdag. Foto Gudbrandsdal Energi.

– Dette slår kraftig inn i norsk økonomi. Veksten bremser med opp mot 1 prosentpoeng, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

Skattelettelser

Følgene av fallet i oljeinvesteringer er økt arbeidsledighet, lavere lønnsvekst og lavere forbuk.

Men i et slikt klima har ikke Norges Bank noen grunn til å heve styringsrenta de kommende to årene. Og der kommer redningsplanken, ifølge Nordea-økonomene.

– Det er grunn til å vente lave renter i årene som kommer. Dette er også grunnen til at vi ikke er super-pessimistiske i våre anslag. Vi kan si at forbrukerne, godt hjulpet av lav rente, vil bremse fallet i norsk økonomi, sier Bruce.

I tillegg har Nordea Markets tatt høyde for skattelettelser på 5-10 milliarder kroner neste år, og en samlet vekststimulans på 20-25 milliarder kroner gjennom statsbudsjettet.

Fast rente i to år

I rene tall ser Nordea for seg at arbeidsledigheten stiger med et halvt prosentpoeng til tett oppunder 4 prosent de neste to årene.

Det presser lønnsveksten ned fra 3,9 prosent i fjor til 3,3 prosent neste år. Inflasjonen faller dermed fra 2,1 prosent i år til 1,7 prosent neste år, og veksten i økonomien (fastlands-BNP) synker fra 2,3 prosent som er anslaget for i år, til antatte 1,5 prosent neste år.

Dette gir uendret rente fra Norges Bank ut 2016, mener Nordea Markets.

Forbrukerne viktigst

– Forbrukerne betyr mer for fastlandsøkonomien enn investeringene i olje- og gassbransjen, sier Bruce.

Det gir også en viss usikkerhet i Nordea-utsiktene.

Dersom forbrukerveksten blir sterkere enn bankens økonomer legger til grunn, vil det kunne gi en sterkere vekst for hele økonomien. På den andre siden, dersom boligprisene presses opp i samme slengen, kan det skape frykt hos sentralbanken for usunn gjeldsvekst, og dermed gi en tidligere renteøkning. (©NTB)


Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?