Oljebransjen holder fast ved at det kommer et kraftig fall i investeringene neste år, ifølge ferske tall som Statistisk sentralbyrå la fram onsdag. Foto Gudbrandsdal Energi.
– Dette slår kraftig inn i norsk økonomi. Veksten bremser med opp mot 1 prosentpoeng, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets.
Følgene av fallet i oljeinvesteringer er økt arbeidsledighet, lavere lønnsvekst og lavere forbuk.
Men i et slikt klima har ikke Norges Bank noen grunn til å heve styringsrenta de kommende to årene. Og der kommer redningsplanken, ifølge Nordea-økonomene.
– Det er grunn til å vente lave renter i årene som kommer. Dette er også grunnen til at vi ikke er super-pessimistiske i våre anslag. Vi kan si at forbrukerne, godt hjulpet av lav rente, vil bremse fallet i norsk økonomi, sier Bruce.
I tillegg har Nordea Markets tatt høyde for skattelettelser på 5-10 milliarder kroner neste år, og en samlet vekststimulans på 20-25 milliarder kroner gjennom statsbudsjettet.
I rene tall ser Nordea for seg at arbeidsledigheten stiger med et halvt prosentpoeng til tett oppunder 4 prosent de neste to årene.
Det presser lønnsveksten ned fra 3,9 prosent i fjor til 3,3 prosent neste år. Inflasjonen faller dermed fra 2,1 prosent i år til 1,7 prosent neste år, og veksten i økonomien (fastlands-BNP) synker fra 2,3 prosent som er anslaget for i år, til antatte 1,5 prosent neste år.
Dette gir uendret rente fra Norges Bank ut 2016, mener Nordea Markets.
– Forbrukerne betyr mer for fastlandsøkonomien enn investeringene i olje- og gassbransjen, sier Bruce.
Det gir også en viss usikkerhet i Nordea-utsiktene.
Dersom forbrukerveksten blir sterkere enn bankens økonomer legger til grunn, vil det kunne gi en sterkere vekst for hele økonomien. På den andre siden, dersom boligprisene presses opp i samme slengen, kan det skape frykt hos sentralbanken for usunn gjeldsvekst, og dermed gi en tidligere renteøkning. (©NTB)