05.06.2014

Lager strøm av spillvarme

bernander4Europower. Stein Arild Iglebaek. John G. Bernander er rådgiver for selskapet med høye ambisjoner. Foto: NHO

Viking Heat Engines har brukt 150 millioner kroner på å utvikle en motor som omdanner lavtemperatur spillvarme til elektrisk strøm. Motoren er nå til uttesting hos flere internasjonale industrikonsern.

Forskningsdirektør Wilhelm Müller hos Caterpillar-eide MWM i Mannheim har hatt Craft Engine fra det norske selskapet til testing siden slutten av april.

– Vi kan allerede nå slå fast at den virker og produserer strøm. Med noen tilpasninger kan det globale potensialet bli betydelig, sier han til Dagens Næringsliv.

– jeg har alltid vært utrolig fascinert av motorer. Og da jeg arbeidet med teknologien knyttet til et avsaltingsanlegg, kom spørsmålet om det fantes småskalaprodukter på markedet som kan omgjøre varme til strøm. Det fantes ikke, i alle fall ikke til en overkommelig pris. Det var et stort hull der. Da begynte jeg å fabulere på om det var mulig å utvikle en slik maskin, sier oppfinneren Harald Nes Rislå.

 Satser internasjonalt

Prosjektet er finansiert med 100 millioner av eierne, først og fremst Tore Hansen-Tangen med familie. Resten er kommet som tilskudd og risikolån fra innovasjon Norge, Norges forskningsråd og Sørlandets Kompetansefond.

– Vi har engasjert et sveitsisk selskap som finansielle rådgivere for å sikre kapital til selskapets videre vekst, sier John G. Bernander til Dagens Næringsliv.

Den tidligere NHO- og NRK-sjefen er styremedlem og rådgiver i selskapet der han inntil nylig var administrerende direktør.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?