05.06.2014

Lager strøm av spillvarme

bernander4Europower. Stein Arild Iglebaek. John G. Bernander er rådgiver for selskapet med høye ambisjoner. Foto: NHO

Viking Heat Engines har brukt 150 millioner kroner på å utvikle en motor som omdanner lavtemperatur spillvarme til elektrisk strøm. Motoren er nå til uttesting hos flere internasjonale industrikonsern.

Forskningsdirektør Wilhelm Müller hos Caterpillar-eide MWM i Mannheim har hatt Craft Engine fra det norske selskapet til testing siden slutten av april.

– Vi kan allerede nå slå fast at den virker og produserer strøm. Med noen tilpasninger kan det globale potensialet bli betydelig, sier han til Dagens Næringsliv.

– jeg har alltid vært utrolig fascinert av motorer. Og da jeg arbeidet med teknologien knyttet til et avsaltingsanlegg, kom spørsmålet om det fantes småskalaprodukter på markedet som kan omgjøre varme til strøm. Det fantes ikke, i alle fall ikke til en overkommelig pris. Det var et stort hull der. Da begynte jeg å fabulere på om det var mulig å utvikle en slik maskin, sier oppfinneren Harald Nes Rislå.

 Satser internasjonalt

Prosjektet er finansiert med 100 millioner av eierne, først og fremst Tore Hansen-Tangen med familie. Resten er kommet som tilskudd og risikolån fra innovasjon Norge, Norges forskningsråd og Sørlandets Kompetansefond.

– Vi har engasjert et sveitsisk selskap som finansielle rådgivere for å sikre kapital til selskapets videre vekst, sier John G. Bernander til Dagens Næringsliv.

Den tidligere NHO- og NRK-sjefen er styremedlem og rådgiver i selskapet der han inntil nylig var administrerende direktør.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?