05.06.2014

Lager strøm av spillvarme

bernander4Europower. Stein Arild Iglebaek. John G. Bernander er rådgiver for selskapet med høye ambisjoner. Foto: NHO

Viking Heat Engines har brukt 150 millioner kroner på å utvikle en motor som omdanner lavtemperatur spillvarme til elektrisk strøm. Motoren er nå til uttesting hos flere internasjonale industrikonsern.

Forskningsdirektør Wilhelm Müller hos Caterpillar-eide MWM i Mannheim har hatt Craft Engine fra det norske selskapet til testing siden slutten av april.

– Vi kan allerede nå slå fast at den virker og produserer strøm. Med noen tilpasninger kan det globale potensialet bli betydelig, sier han til Dagens Næringsliv.

– jeg har alltid vært utrolig fascinert av motorer. Og da jeg arbeidet med teknologien knyttet til et avsaltingsanlegg, kom spørsmålet om det fantes småskalaprodukter på markedet som kan omgjøre varme til strøm. Det fantes ikke, i alle fall ikke til en overkommelig pris. Det var et stort hull der. Da begynte jeg å fabulere på om det var mulig å utvikle en slik maskin, sier oppfinneren Harald Nes Rislå.

 Satser internasjonalt

Prosjektet er finansiert med 100 millioner av eierne, først og fremst Tore Hansen-Tangen med familie. Resten er kommet som tilskudd og risikolån fra innovasjon Norge, Norges forskningsråd og Sørlandets Kompetansefond.

– Vi har engasjert et sveitsisk selskap som finansielle rådgivere for å sikre kapital til selskapets videre vekst, sier John G. Bernander til Dagens Næringsliv.

Den tidligere NHO- og NRK-sjefen er styremedlem og rådgiver i selskapet der han inntil nylig var administrerende direktør.

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?