05.06.2014

Lager strøm av spillvarme

bernander4Europower. Stein Arild Iglebaek. John G. Bernander er rådgiver for selskapet med høye ambisjoner. Foto: NHO

Viking Heat Engines har brukt 150 millioner kroner på å utvikle en motor som omdanner lavtemperatur spillvarme til elektrisk strøm. Motoren er nå til uttesting hos flere internasjonale industrikonsern.

Forskningsdirektør Wilhelm Müller hos Caterpillar-eide MWM i Mannheim har hatt Craft Engine fra det norske selskapet til testing siden slutten av april.

– Vi kan allerede nå slå fast at den virker og produserer strøm. Med noen tilpasninger kan det globale potensialet bli betydelig, sier han til Dagens Næringsliv.

– jeg har alltid vært utrolig fascinert av motorer. Og da jeg arbeidet med teknologien knyttet til et avsaltingsanlegg, kom spørsmålet om det fantes småskalaprodukter på markedet som kan omgjøre varme til strøm. Det fantes ikke, i alle fall ikke til en overkommelig pris. Det var et stort hull der. Da begynte jeg å fabulere på om det var mulig å utvikle en slik maskin, sier oppfinneren Harald Nes Rislå.

 Satser internasjonalt

Prosjektet er finansiert med 100 millioner av eierne, først og fremst Tore Hansen-Tangen med familie. Resten er kommet som tilskudd og risikolån fra innovasjon Norge, Norges forskningsråd og Sørlandets Kompetansefond.

– Vi har engasjert et sveitsisk selskap som finansielle rådgivere for å sikre kapital til selskapets videre vekst, sier John G. Bernander til Dagens Næringsliv.

Den tidligere NHO- og NRK-sjefen er styremedlem og rådgiver i selskapet der han inntil nylig var administrerende direktør.

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?