21.01.2014

Lærdals-ordfører frykter strømmangel i kulda

450px-Laerdal

Foto: Wikimedia.commons

Lærdalsøyri (NTB-Tarjei Kramviken og Tonje Paulsen Solem):

Hovedstrømtilførselen til Lærdal kommune er ødelagt, og ordfører Jan Geir Solheim er bekymret for de varslede kuldegradene. Han har bedt Forsvaret om hjelp.

– Det haster. Vi har ikke kapasitet til å forsyne hele bygda med strøm, og dersom strømforbruket øker, vil vi få et mye større problem enn vi har i dag, sier Solheim til NTB.

Kommunen vil be Forsvaret om å fly inn en midlertidig trafo fra Hammerfest i et Hercules transportfly.

– Jeg vet at vi undersøker mulighetene for å erstatte koblingsstasjonen som har brent. Det kan se ut som skadene er verre enn først antatt, og at en kuldeperiode er på vei. Vi må finne et koblingsanlegg som passer, og det ser ut som det nærmeste er i Hammerfest, sier han.

Kaldere og mer vind

Statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt i Bergen bekrefter at det skal bli kaldere utover uka:

– Samtidig forventer vi også en god del fralandsvind, med kuling i perioder, særlig i helga. Vår stasjon i Lærdalsøyri har 2 minusgrader nå klokka 13, og de neste dagene vil temperaturen synke ned under minus 5, kanskje ned mot minus 10.

Fagerlid påpeker at det kan være lokale variasjoner, med enda kaldere vær oppover i dalen. Også der er det ventet at temperaturene vil synke framover.

Hele Lærdalsøyri går foreløpig på strøm fra aggregat.

– Vi har tre grender uten strøm, og Fodnestunnelen er fortsatt uten lys. Det er behov for høyt strømforbruk de nærmeste dagene, og det har vi ikke kapasitet til nå, sier ordføreren.

– Vi har redusert strømforbruket i noen kommunale bygg, deriblant Fodnestunnelen, sier Solheim.

Lærdal er en kraftkommune og forsyner store deler av Østfold og Oslo-området med strøm. Men kraftstasjonene og høyspentnettet ligger utenfor Lærdalsøyri sentrum og er ikke påvirket av brannen.

Forsøker å reparere linjen

Lærdal Energi håper å ha på plass en løsning som er fullgod for å kunne levere nok strøm i Lærdal i løpet av dagen.

– Det er ikke krise med strømmen i Lærdal, sier daglig leder Per Gullaksen i Lærdal Energi til NRK.

Gullaksen forteller at det siden brannen natt til søndag har vært jobbet med flere alternative løsninger

– Dette med transport av utstyr fra Hammerfest er ett av alternativene vi har jobbet med, sier Gullaksen.

Han forteller også at de ikke har gitt opp å reparere hovedstrømlinjen, da koblingsanlegget ikke er helt utbrent.

Samtidig er det flere som ikke har fått strømmen tilbake. Kraftselskapet ber folk holde tilbake på strømbruken.

Flere bygninger ødelagt

Etter hvert som kommunen nå får oversikt over skadene, viser det seg at skadene er større enn først antatt. Fortsatt er mellom 40 og 50 mennesker evakuert fra de brannskadde husene sine, og mandag kveld var det fortsatt enkelte som hadde valgt å ikke dra hjem.

– 23 eller 24 bygninger er nedbrent. I tillegg kommer 12-13 bygninger som har fått vann- eller røykskader og er ubrukelige, sier informasjonsansvarlig Odd Helge Brugrand i kriseteamet i Lærdal til NTB.

I tillegg vil kommunen så raskt som mulig erstatte utstyr som ble ødelagt i slokkingsarbeidet.

– Det var mye som ble ødelagt i kaoset natt til søndag, Det ble enten overkjørt, ødelagt av vann eller ble bare liggende rundt i bygda. Kommunen vil så raskt som mulig kjøpe nytt og få det fraktet til Lærdal, forteller Brugrand. (©NTB)


Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?