05.01.2016

Kulde gir prisstigning

(Montel) Fremtidsprisene i kraftmarkedet steg videre på kalde værvarsler mandag, men enn så lenge bidrar høy vannkraftproduksjon til å holde spotprisene på et forholdsvis moderat nivå.


Februar-kontrakten løftet seg 70 cent til 23,90 EUR/MWh, mens Q2 16-kontrakten steg med 80 cent til 17,60 EUR/MWh på Nasdaq Commodities.


Kontraktene er opp henholdsvis 13 og 19 prosent siden værvarslene skiftet fra mildt til kaldt i julehelgen.


– Det er helt klart det kalde været som driver prisene. Men samtidig er det ikke like kaldt ellers i Europa, vi har høy kjernekraftproduksjon i Norden og høy magasinfylling. Alle de faktorene er med på å begrense økningen, sier Ole Marius Gloppestad i Sogn og Fjordane Energi.


Systemprisen for mandag ble overraskende svak på 19,21 EUR/MWh. Prisen for tirsdag ble noe høyere på 22,88 EUR/MWh, men markedsaktørene venter ikke noen skikkelig løft i spotprisene før torsdag, da det blir kaldt samtidig som Finland og Sverige har gjort unna en offentlig fridag på onsdag.


Værvarslene for de neste ti dagene viser at det kan komme mellom 2,7 og 5,9 TWh med nedbørsenergi, mot normalt 5,3 TWh, mens temperaturene i Norden ventes å ligge 3-7 grader under normalen på 2,3 minusgrader, ifølge SMHI.


– Det er lenge siden vi har hatt så kaldt vær i Norden. Det vil bli interessant å se hvor hardt det kan slå inn på spotprisene senere i uken når forbruket stiger og været blir enda kaldere, sier en norsk analytiker.


Den høye fyllingsgraden i vannkraftmagasinene er imidlertid med på å dempe prisene, sier han, siden produsentene vil produsere maksimalt for å kvitte seg med vann gjennom vinteren.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?