05.01.2016

Kulde gir prisstigning

(Montel) Fremtidsprisene i kraftmarkedet steg videre på kalde værvarsler mandag, men enn så lenge bidrar høy vannkraftproduksjon til å holde spotprisene på et forholdsvis moderat nivå.


Februar-kontrakten løftet seg 70 cent til 23,90 EUR/MWh, mens Q2 16-kontrakten steg med 80 cent til 17,60 EUR/MWh på Nasdaq Commodities.


Kontraktene er opp henholdsvis 13 og 19 prosent siden værvarslene skiftet fra mildt til kaldt i julehelgen.


– Det er helt klart det kalde været som driver prisene. Men samtidig er det ikke like kaldt ellers i Europa, vi har høy kjernekraftproduksjon i Norden og høy magasinfylling. Alle de faktorene er med på å begrense økningen, sier Ole Marius Gloppestad i Sogn og Fjordane Energi.


Systemprisen for mandag ble overraskende svak på 19,21 EUR/MWh. Prisen for tirsdag ble noe høyere på 22,88 EUR/MWh, men markedsaktørene venter ikke noen skikkelig løft i spotprisene før torsdag, da det blir kaldt samtidig som Finland og Sverige har gjort unna en offentlig fridag på onsdag.


Værvarslene for de neste ti dagene viser at det kan komme mellom 2,7 og 5,9 TWh med nedbørsenergi, mot normalt 5,3 TWh, mens temperaturene i Norden ventes å ligge 3-7 grader under normalen på 2,3 minusgrader, ifølge SMHI.


– Det er lenge siden vi har hatt så kaldt vær i Norden. Det vil bli interessant å se hvor hardt det kan slå inn på spotprisene senere i uken når forbruket stiger og været blir enda kaldere, sier en norsk analytiker.


Den høye fyllingsgraden i vannkraftmagasinene er imidlertid med på å dempe prisene, sier han, siden produsentene vil produsere maksimalt for å kvitte seg med vann gjennom vinteren.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?