27.06.2014

KrF reagerer på gassturbiner på Utsirahøyden

Gassturbin

Oslo (NTB): Statoil har tegnet inn en ekstra gassturbin på Johan Sverdrup-feltet, ifølge Upstream. Selskapet avviser at det forsøker å omgå kravet om elektrifisering av Utsirahøyden.

 

Kilder opplyser til bransjenettstedet Upstream at Statoils planer og dokumenter knyttet til Sverdrup-feltet omfatter to gassdrevne turbiner, hver med en kapasitet på 30 megawatt – og med den siste som reservegenerator.

 

Ifølge Statoil var reservegeneratoren en del av en tidligere utredning, som ble gjennomført for å unngå forsinkelser. Den andre turbinen er ifølge selskapet ikke med i den beslutningen som nå er tatt, der hovedkraften på 100 megawatt skal komme via strømkabel fra land.

 

Kjell Ingolf Ropstad, KrFs energipolitiske talsmann, har reagert på turbinplanene og sendte ifølge Upstream et brev til olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Ropstad mener Statoil har holdt planene skjult og at dette bryter med stortingsavtalen om elektrifisering fra land.

 

– Kan statsråden bekrefte at han vil følge opp Stortingets vedtak slik at PUD (plan for utbygging og drift av en petroleumsforekomst, red.anm.) for Sverdrup ikke vil inneholde turbiner, men at hele områdets kraftbehov dekkes med kraft fra land? skriver KrFs stortingsrepresentant. (©NTB)

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?