27.06.2014

KrF reagerer på gassturbiner på Utsirahøyden

Gassturbin

Oslo (NTB): Statoil har tegnet inn en ekstra gassturbin på Johan Sverdrup-feltet, ifølge Upstream. Selskapet avviser at det forsøker å omgå kravet om elektrifisering av Utsirahøyden.

 

Kilder opplyser til bransjenettstedet Upstream at Statoils planer og dokumenter knyttet til Sverdrup-feltet omfatter to gassdrevne turbiner, hver med en kapasitet på 30 megawatt – og med den siste som reservegenerator.

 

Ifølge Statoil var reservegeneratoren en del av en tidligere utredning, som ble gjennomført for å unngå forsinkelser. Den andre turbinen er ifølge selskapet ikke med i den beslutningen som nå er tatt, der hovedkraften på 100 megawatt skal komme via strømkabel fra land.

 

Kjell Ingolf Ropstad, KrFs energipolitiske talsmann, har reagert på turbinplanene og sendte ifølge Upstream et brev til olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Ropstad mener Statoil har holdt planene skjult og at dette bryter med stortingsavtalen om elektrifisering fra land.

 

– Kan statsråden bekrefte at han vil følge opp Stortingets vedtak slik at PUD (plan for utbygging og drift av en petroleumsforekomst, red.anm.) for Sverdrup ikke vil inneholde turbiner, men at hele områdets kraftbehov dekkes med kraft fra land? skriver KrFs stortingsrepresentant. (©NTB)

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?