Hjem > Siste nytt > Kraftprisene i Norden økte med over 10 prosent

Kraftprisene i Norden økte med over 10 prosent

Thomas Gundersen
Publisert 06.09.2018, sist oppdatert 06.09.2018
Selv om kraftprisen økte med over 10 prosent i Norden sist uke, hadde Norge lavest strømpris. Dette bekrefter NVE i en rapport.

(enerWE) Men Norge hadde likevel lavest strømpris i Norden.

Som enerWE kunne rapportere på mandag denne uken, så steg strømprisen kraftig i forrige uke. Nå bekreftes dette av den ukentlige kraftsituasjonsrapporten fra NVE.

Der forklares prisøkningen med lavere strømproduksjon.

– Førre veke gjorde vedlikehald på kjernekraft i Sverige at kraftproduksjonen i Norden gjekk ned. Samstundes vart det mindre vindkraftproduksjon i Danmark og Sverige. Dette medverka til at kraftbalansen Norden svekkja seg med om lag 400 GWh samanlikna med veke 34, skriver NVE.

Dermed økte strømprisen kraftig.

– Mindre kraft på marknaden bidrog til at kraftprisane i Norden auka med over 10 prosent. Det medverka til at Norden importerte kraft frå Tyskland i sør og auka importen frå Russland og Estland i aust., skriver NVE.

Det påvirket de norske strømprisene, noe som igjen førte til at den norske strømeksporten økte.

–  I Noreg vart kraftprisane over 50 øre/kWh i snitt for veka, men var framleis dei lågaste i Norden. Det bidrog til at Noreg eksportere 18 prosent av kraftproduksjonen, der mesteparten gjekk til Sverige og Danmark, skriver NVE.

Her kan du laste ned og lese kraftsituasjonsrapporten for uke 35.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?