Hjem > Siste nytt > Kraftprisen ville vært mye høyere uten utenlandskabler

Kraftprisen ville vært mye høyere uten utenlandskabler

Thomas Gundersen
Publisert 15.08.2018, sist oppdatert 15.08.2018
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjort analyser som viser at strømprisen kunne vært to-tre ganger høyere på vinteren selv med normale nedbørsmengder dersom Norge ikke hadde vært koblet til det europeiske kraftmarkedet via overføringsnettet.

(Montel) Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjort analyser som viser at strømprisen kunne vært to-tre ganger høyere på vinteren selv med normale nedbørsmengder dersom Norge ikke hadde vært koblet til det europeiske kraftmarkedet via overføringsnettet.

– Uten handelsmuligheten ville strømprisen variert mye mer og vært vesentlig høyere på vinteren når forbruket er høyest. Risikoen for å gå tom for vann og ikke kunne importere strøm ville presset kraftprisen opp selv i år med normale nedbørsmengder. Samtidig ville faren for flom vært høyere enn i dag, sier seniorrådgiver Gudmund Bartnes i Norges vassdrags- og energidirektorat i en pressemelding.

I år med normale nedbørsmengder har Norge et kraftoverskudd som eksporteres via linjer til Sverige, Danmark og Nederland. I tørre år kan det imidlertid være behov for å importere strøm på disse linjene. Dette gir lavere og mer stabile kraftpriser, slår NVE fast.

– I forrige tørrår i 2010 kom det cirka 100 TWh nedbør, mens det normale er rundt 133 TWh. For å sikre strøm til alle var Norge da avhengig av å importere strøm, sier Bartnes.

Siden 2010 har Norge hatt mye nedbør, noe som bidratt til nettoeksport av strøm hvert år siden.

– Norge tjener penger på å handle. Det kommer forbrukerne til gode ved at nettleien går ned og at strømprisene blir lavere fordi vi kan importere strøm i tørre år. Alternativet til handel ville vært å bygge mye ny kraftproduksjon og nett slik at risikoen for rasjonering ble tatt bort, sier Bartnes.

I forrige uke sa NVE at det må regne 50 prosent mer enn normalt i hele Norge resten av året for å få en normal magasinfylling ved utgangen av 2018.Skrevet av Roger Fry - Montel.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?