28.10.2013

– Kraftprisen vil falle dramatisk

EuropowerKilde: Europower

Hans Nåvik, senioranalytiker i analyseselskapet Nena, sier at den amerikanske skifergassen gjør at det er meget stor risiko for at kraftprisen kommer til å gå dramatisk ned i løpet av noen få år. Foto: Haakon Barstad

Haakon Barstad Journalist i Europower

USAs skifergass-revolusjon kommer til å få konsekvenser for det norske strømmarkedet. – Det vil bli et dramatisk prisfall, sier Hans Nåvik i Nena.

På Markedskonferansen på Gardermoen i dag redegjorde Nåvik for de store omveltingene på det amerikanske gassmarkedet, og hvilke konsekvenser det vil få for Europa.

– For å ta konklusjonen med en gang så tror vi at det som skjer i USA vil føre til et betydelig press på energimarkedet i Norden og Europa, innledet han.

Han sa at hele kraftbransjen spør seg om kraftprisen er i nærheten av en bunn, og om prisen skal opp igjen.

– Vi tror det motsatte. Kraftprisene har falt mye, men de vil sannsynligvis falle dramatisk mye mer i det to-tre neste årene, sa Nåvik.

Mexico og Canada

Han fortalte hvordan skifergassen er i ferd med å forandre hele industrien i USA, og ikke minst transportsektoren. Den nye metoden å hente ut gass på gjør at det er drivbare gassreserver over hele USA.

– For ti år siden var USA i en energiklemme, og hadde ikke nok energi til å drive industrien framover. Det snudde i 2006. Siden da har det kommet inn tilførsel av energi tilsvarende 2000 TWh. Tygg litt på den, sa Nåvik.

Og forsamlingen på Gardermoen tygde. Særlig da de fikk høre at USA nå eksporterer store mengder gass til naboene Mexico og Canada, for å skufle unna de store gassmengdene.

Nye markeder

Eksporten til naboene får i første omgang industrielle konsekvenser ved at disse landene får fordel med lave energipriser, men det er også et signal om det neste som vil skje. Nemlig eksport av den billige gassen ut til andre verdensmarkeder.

– I løpet av ti år har USA økt kulleksporten med 200 TWH. Det er ikke så viktig i seg selv. Det som er viktigere er at gasseksporten i samme periode har økt med 400 TWh. Det snakkes det ikke så mye om det i Europa, men det er denne faktoren som er interessant hvis vi ser litt lengre fram, sa Nåvik.

Nå får ikke USA eksportert så mye mer til Canada og Mexico, markedene er mettet.

Gamechanger

Det som nå kommer til skje er at amerikanerne vil bruke LNG-eksport, altså frakt av gass via skip.

– Når det skjer vil det endre spillet på gassmarkedet. Det er allerede godkjent fire gigantprosjekter for LNG-eksport fra USA, og det er ekstremt mange selskaper som har søkt om tillatelse til å eksportere LNG. Dette kommer til å bli en gamechanger, sa Nåvik.

Statistikken viser at søknadene som er sendt inn til amerikanske myndigheter tilsvarer 3000 TWh.

– Vi ser på det som realistisk at i løpet av tre-fire år vil det strømme mellom 500 og 1000 TWh ut av det amerikanske gassmarkedet, sa Nåvik.

– Prisene vil gå dramatisk ned

Nenas senioranalytiker mener at det er når man ser den amerikanske skifergass-revolusjonen i sammenheng med den europeiske fornybar-revolusjonen, det virkelig smeller.

– Gassprisene i Europa vil måtte falle, og det skjer samtidig som vi får på plass det største kjernekraftverket i Finland, og tidenes vekst i fornybar fram til 2020. Slik vi ser det kan det ikke føre til noe annet enn at kraftprisene vil gå dramatisk ned, både i forhold til det markedet handler i dag, og det man tror om markedet i årene som kommer. Vi tror det er en betydelig større nedside. Det er ingenting som er garantert, men det er en meget stor risiko for det, avsluttet Nåvik.

Markedskommentar uke 38 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 12,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 10,5 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland.

Les mer

Halvparten bytter sjelden eller aldri strømavtale

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Forbrukerrådet, fremgår det at nærmere halvparten av alle husholdninger ikke har byttet strømavtale, eller at det er mer enn to år siden de byttet avtale.

Les mer

Markedskommentar uke 37 2020

Etter noen dager med kraftig prisøkning har nå spotprisen for Østlandet i prisområde NO1 stabilisert seg rundt 12 øre/kWh. Forrige uke ble levert på 16,6 øre/kWh som er over dobbelt så høyt som uken før.

Les mer

Markedskommentar uke 36 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 7,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 17 øre/kWh. Spotprisen for Østlandsområdet har dermed steget markant den siste uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 16 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?