06.06.2014

Kraftprisen kan falle til 11 øre/kWh i våtår i 2017

PIC00002(Montel) Hvis 2017 blir et våtår, kan Norden få en årspris på 11 øre/kWh på grunn av det stadig stigende kraftoverskuddet, ifølge senioranalytiker Olav Botnen i Markedskraft.
– Når Olkiluoto 3-reaktoren (1.600 MW) kommer inn i Finland fra 2017, så forlater man kullmarginalen som styrende for den nordiske kraftprisen på grunn av det store kraftoverskuddet, sa Botnen på Montels Swedish Energy Days torsdag. Foto. Gudbrandsdal Energi. Vinkelfallet kraftstasjon i Ringebu.

Markedskraft forventer at man vil få en kraftpris på rundt 23 øre/kWh i snitt i 2016, noe som er rundt 1,6 øre lavere enn det markedet priser inn i dag.

Men når Olkiluoto 3 ventelig kommer i drift fra starten av 2017 vil det øke risikoen for at kraftprisene kan bli svært lave.

– Da blir nedsiderisikoen mye større. Da kan vi få en årspris på 11 øre/øre/kWh i et våtår. Da snakker vi prismessig som de billigste årene vi hadde på 90-tallet.

Oppsiden er på den annen side begrenset til 30 øre/kWh hvis det skulle bli et tørrår.

– Så det kommer noen skrale år for bransjen framover, fastslo Botnen.

På grunn av elsertifikatmarkedet, energieffektiviseringsdirektivet, ny kjernekraft og svak forbruksvekst vil det nordiske kraftoverskuddet øke til rundt 45 TWh i 2020. I et våtår vil overskuddet bli helt oppi 70 TWh.

– Så produsentene kan bare glede seg, sa Botnen ironisk.

Han viste til at de foreliggende kabelplanene ligger mulighet for at Norden kan eksportere opp til 37 – 38 TWh per år. Dermed vil man i 2020 ha et overskudd på 7 TWh som man ikke vil klare å få ut. I tillegg er det ofte svært lave priser i markedene som kraften skal eksporteres til.

– Men det er altså noe kraftproduksjon som må ut, og min teori er at kraftvarmeverk må bidra ved å redusere produksjonen i de periodene det er for mye kraft, sa Botnen.

Det er heller ikke mye hjelp å hente fra et kullmarked som vil ligge flatt i årene framover, i tillegg til at CO2-prisene vil holde seg relativt lave.

Markedskraft tror ikke EU vil klare å innføre et mål 40 prosents kutt av CO2-utslippene i 2030 av hensyn til industrien, men heller at EU ender med et mål på 35 prosents kutt. Det vil igjen gi en CO2-pris på rundt 10 EUR/MWh.
Gert Ove Mollestad

Gudbrandsdal Energi har endret på euro tallene i artikkelen og omgjort de til øre/kWh.

Jan Jansrud

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?