25.08.2015

Kraftig prisfall på regn, billig kull

(Montel) Kraftmarkedet falt kraftig mandag, påvirket av betydelig våtere værvarsler og sterkt synkende produksjonskostnader for kullkraft.

September-kontrakten falt med 1,15 euro til 17,75 EUR/MWh, mens Q4-kontrakten gikk tilbake 1,05 euro til 23,10 EUR/MWh.

Begge produktene ble påvirket av søkkvåte værvarsler, som ifølge flere analytikere innebærer en forbedring av den hydrologiske balansen i Norden med rundt 4 TWh sammenlignet med varslene før helgen.

Både Sweco og Thomson Reuters anslår nå det hydrologiske overskuddet i Norden til rundt 10 TWh, hvis man tar med de siste prognosene.

– Det våte været fører til økt kjørepress for vannkraftprodusentene, sier Thomson Reuters-analytiker Kristoffer Uppheim, og viser til at systemprisen for tirsdag er ned 9 prosent fra mandag til 18,18 EUR/MWh.

– Systemprisen er likevel relativt sterk sammenlignet med hva vi har sett før i sommer, og det er med på å dempe nedsiden for september-kontrakten, som fortsatt ligger drøye tre euro over bunnivået fra august, legger han til.

Lenger ute på kurven er det ingen bunnivåer å måle seg mot lenger, ettersom både kontraktene for første kvartal og neste år satte nye bunnrekorder for andre dag på rad.

Q1-kontrakten falt med 95 cent til 26,75 EUR/MWh, mens årskontrakten falt med 94 cent til 23,65 EUR/MWh.

Nedgangen skyldes en kombinasjon av våte værvarsler, sterkt fallende kullpriser og et svakt tysk kraftmarked. Samtlige markeder preges av også av det store fallet i aksjemarkedene mandag, der blant annet Oslo Børs var ned nær 7 prosent da kraftmarkedet stengte.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?