25.08.2015

Kraftig prisfall på regn, billig kull

(Montel) Kraftmarkedet falt kraftig mandag, påvirket av betydelig våtere værvarsler og sterkt synkende produksjonskostnader for kullkraft.

September-kontrakten falt med 1,15 euro til 17,75 EUR/MWh, mens Q4-kontrakten gikk tilbake 1,05 euro til 23,10 EUR/MWh.

Begge produktene ble påvirket av søkkvåte værvarsler, som ifølge flere analytikere innebærer en forbedring av den hydrologiske balansen i Norden med rundt 4 TWh sammenlignet med varslene før helgen.

Både Sweco og Thomson Reuters anslår nå det hydrologiske overskuddet i Norden til rundt 10 TWh, hvis man tar med de siste prognosene.

– Det våte været fører til økt kjørepress for vannkraftprodusentene, sier Thomson Reuters-analytiker Kristoffer Uppheim, og viser til at systemprisen for tirsdag er ned 9 prosent fra mandag til 18,18 EUR/MWh.

– Systemprisen er likevel relativt sterk sammenlignet med hva vi har sett før i sommer, og det er med på å dempe nedsiden for september-kontrakten, som fortsatt ligger drøye tre euro over bunnivået fra august, legger han til.

Lenger ute på kurven er det ingen bunnivåer å måle seg mot lenger, ettersom både kontraktene for første kvartal og neste år satte nye bunnrekorder for andre dag på rad.

Q1-kontrakten falt med 95 cent til 26,75 EUR/MWh, mens årskontrakten falt med 94 cent til 23,65 EUR/MWh.

Nedgangen skyldes en kombinasjon av våte værvarsler, sterkt fallende kullpriser og et svakt tysk kraftmarked. Samtlige markeder preges av også av det store fallet i aksjemarkedene mandag, der blant annet Oslo Børs var ned nær 7 prosent da kraftmarkedet stengte.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?