25.08.2015

Kraftig prisfall på regn, billig kull

(Montel) Kraftmarkedet falt kraftig mandag, påvirket av betydelig våtere værvarsler og sterkt synkende produksjonskostnader for kullkraft.

September-kontrakten falt med 1,15 euro til 17,75 EUR/MWh, mens Q4-kontrakten gikk tilbake 1,05 euro til 23,10 EUR/MWh.

Begge produktene ble påvirket av søkkvåte værvarsler, som ifølge flere analytikere innebærer en forbedring av den hydrologiske balansen i Norden med rundt 4 TWh sammenlignet med varslene før helgen.

Både Sweco og Thomson Reuters anslår nå det hydrologiske overskuddet i Norden til rundt 10 TWh, hvis man tar med de siste prognosene.

– Det våte været fører til økt kjørepress for vannkraftprodusentene, sier Thomson Reuters-analytiker Kristoffer Uppheim, og viser til at systemprisen for tirsdag er ned 9 prosent fra mandag til 18,18 EUR/MWh.

– Systemprisen er likevel relativt sterk sammenlignet med hva vi har sett før i sommer, og det er med på å dempe nedsiden for september-kontrakten, som fortsatt ligger drøye tre euro over bunnivået fra august, legger han til.

Lenger ute på kurven er det ingen bunnivåer å måle seg mot lenger, ettersom både kontraktene for første kvartal og neste år satte nye bunnrekorder for andre dag på rad.

Q1-kontrakten falt med 95 cent til 26,75 EUR/MWh, mens årskontrakten falt med 94 cent til 23,65 EUR/MWh.

Nedgangen skyldes en kombinasjon av våte værvarsler, sterkt fallende kullpriser og et svakt tysk kraftmarked. Samtlige markeder preges av også av det store fallet i aksjemarkedene mandag, der blant annet Oslo Børs var ned nær 7 prosent da kraftmarkedet stengte.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?