25.08.2015

Kraftig prisfall på regn, billig kull

(Montel) Kraftmarkedet falt kraftig mandag, påvirket av betydelig våtere værvarsler og sterkt synkende produksjonskostnader for kullkraft.

September-kontrakten falt med 1,15 euro til 17,75 EUR/MWh, mens Q4-kontrakten gikk tilbake 1,05 euro til 23,10 EUR/MWh.

Begge produktene ble påvirket av søkkvåte værvarsler, som ifølge flere analytikere innebærer en forbedring av den hydrologiske balansen i Norden med rundt 4 TWh sammenlignet med varslene før helgen.

Både Sweco og Thomson Reuters anslår nå det hydrologiske overskuddet i Norden til rundt 10 TWh, hvis man tar med de siste prognosene.

– Det våte været fører til økt kjørepress for vannkraftprodusentene, sier Thomson Reuters-analytiker Kristoffer Uppheim, og viser til at systemprisen for tirsdag er ned 9 prosent fra mandag til 18,18 EUR/MWh.

– Systemprisen er likevel relativt sterk sammenlignet med hva vi har sett før i sommer, og det er med på å dempe nedsiden for september-kontrakten, som fortsatt ligger drøye tre euro over bunnivået fra august, legger han til.

Lenger ute på kurven er det ingen bunnivåer å måle seg mot lenger, ettersom både kontraktene for første kvartal og neste år satte nye bunnrekorder for andre dag på rad.

Q1-kontrakten falt med 95 cent til 26,75 EUR/MWh, mens årskontrakten falt med 94 cent til 23,65 EUR/MWh.

Nedgangen skyldes en kombinasjon av våte værvarsler, sterkt fallende kullpriser og et svakt tysk kraftmarked. Samtlige markeder preges av også av det store fallet i aksjemarkedene mandag, der blant annet Oslo Børs var ned nær 7 prosent da kraftmarkedet stengte.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?