29.05.2017

Kraftig økning av fyllingsgraden i vannmagasinene

(enerWE) Hver uke oppdaterer NVE vannmagasinstatistikken. De siste ukene har fyllingsgraden gått stadig nedover, og for hver uke ble det notert et nytt bunnivå for året.

Det er vanlig at vannmagasinene er på sitt laveste på denne tiden av året, men det har tatt litt lengre tid enn vanlig før trenden har snudd. Det har den nå.

Ifølge de siste tallene fra NVE har fyllingsgraden den siste uken steget med 6,7 prosentpoeng, mot en nedgang på 0,4 prosentpoeng uken før.

Dermed er fyllingsgraden for hele landet nesten oppe på mediannivået for denne tiden av året.

Fyllingsgraden for Østlandet har tatt seg veldig kraftig opp. Fra 19,0 prosent for en uke siden, til 36,4 prosent.

På sørvestlandet ligger faktisk fyllingsgraden nå på litt over normalnivået. Den er nå på hele 45,9 prosent, opp fra 36,9 prosent for en uke siden.

Midt-Norge var nærmest bunnivået for en uke siden, men også her har det tatt seg kraftig opp. Nå ligger fyllingsgraden på 25,0 prosent, opp fra 16,5 prosent for en uke siden.

I Nord-Norge går det derimot fortsatt nedover, og fyllingsgraden er nå nede i 31,3 prosent. Dette er tangering av det laveste nivået fyllingsgraden har vært på. Det er likevel et lite stykke ned til det absolutt laveste nivået, og med over 30 prosent er det ikke noe problem.

På Vestlandet har fyllingsgraden tatt seg opp fra 15,2 til 21,3 prosent.

Totalt har vannmagasinene en lagringskapasitet på 84,3TWh. Av dette er nå 34,9 prosent tilgjengelig. Det tilsvarer ca 28,7TWh som ligger klar til bruk ved behov.

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?