29.05.2017

Kraftig økning av fyllingsgraden i vannmagasinene

(enerWE) Hver uke oppdaterer NVE vannmagasinstatistikken. De siste ukene har fyllingsgraden gått stadig nedover, og for hver uke ble det notert et nytt bunnivå for året.

Det er vanlig at vannmagasinene er på sitt laveste på denne tiden av året, men det har tatt litt lengre tid enn vanlig før trenden har snudd. Det har den nå.

Ifølge de siste tallene fra NVE har fyllingsgraden den siste uken steget med 6,7 prosentpoeng, mot en nedgang på 0,4 prosentpoeng uken før.

Dermed er fyllingsgraden for hele landet nesten oppe på mediannivået for denne tiden av året.

Fyllingsgraden for Østlandet har tatt seg veldig kraftig opp. Fra 19,0 prosent for en uke siden, til 36,4 prosent.

På sørvestlandet ligger faktisk fyllingsgraden nå på litt over normalnivået. Den er nå på hele 45,9 prosent, opp fra 36,9 prosent for en uke siden.

Midt-Norge var nærmest bunnivået for en uke siden, men også her har det tatt seg kraftig opp. Nå ligger fyllingsgraden på 25,0 prosent, opp fra 16,5 prosent for en uke siden.

I Nord-Norge går det derimot fortsatt nedover, og fyllingsgraden er nå nede i 31,3 prosent. Dette er tangering av det laveste nivået fyllingsgraden har vært på. Det er likevel et lite stykke ned til det absolutt laveste nivået, og med over 30 prosent er det ikke noe problem.

På Vestlandet har fyllingsgraden tatt seg opp fra 15,2 til 21,3 prosent.

Totalt har vannmagasinene en lagringskapasitet på 84,3TWh. Av dette er nå 34,9 prosent tilgjengelig. Det tilsvarer ca 28,7TWh som ligger klar til bruk ved behov.

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?