29.05.2017

Kraftig økning av fyllingsgraden i vannmagasinene

(enerWE) Hver uke oppdaterer NVE vannmagasinstatistikken. De siste ukene har fyllingsgraden gått stadig nedover, og for hver uke ble det notert et nytt bunnivå for året.

Det er vanlig at vannmagasinene er på sitt laveste på denne tiden av året, men det har tatt litt lengre tid enn vanlig før trenden har snudd. Det har den nå.

Ifølge de siste tallene fra NVE har fyllingsgraden den siste uken steget med 6,7 prosentpoeng, mot en nedgang på 0,4 prosentpoeng uken før.

Dermed er fyllingsgraden for hele landet nesten oppe på mediannivået for denne tiden av året.

Fyllingsgraden for Østlandet har tatt seg veldig kraftig opp. Fra 19,0 prosent for en uke siden, til 36,4 prosent.

På sørvestlandet ligger faktisk fyllingsgraden nå på litt over normalnivået. Den er nå på hele 45,9 prosent, opp fra 36,9 prosent for en uke siden.

Midt-Norge var nærmest bunnivået for en uke siden, men også her har det tatt seg kraftig opp. Nå ligger fyllingsgraden på 25,0 prosent, opp fra 16,5 prosent for en uke siden.

I Nord-Norge går det derimot fortsatt nedover, og fyllingsgraden er nå nede i 31,3 prosent. Dette er tangering av det laveste nivået fyllingsgraden har vært på. Det er likevel et lite stykke ned til det absolutt laveste nivået, og med over 30 prosent er det ikke noe problem.

På Vestlandet har fyllingsgraden tatt seg opp fra 15,2 til 21,3 prosent.

Totalt har vannmagasinene en lagringskapasitet på 84,3TWh. Av dette er nå 34,9 prosent tilgjengelig. Det tilsvarer ca 28,7TWh som ligger klar til bruk ved behov.

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?