Hjem > Siste nytt > Kraft & Kulturs skjebne avgjøres neste uke

Kraft & Kulturs skjebne avgjøres neste uke

Publisert 10.10.2012, sist oppdatert 14.05.2020

(Montel) Bedriftsforsamlingen i Troms Kraft vil onsdag neste uke avgjøre om fremtiden til Kraft & Kultur. Slås strømleverandøren konkurs vil Troms Kraft tape rundt 400 millioner kroner.

– Vi håper at vi vil få en positiv beslutning i bedriftsforsamlingen, fordi konsekvensene av en konkurs vil være betydelige, sier Jan Inge Johnsen, administrerende direktør i Kraft & Kultur (KK) til Montel.

Troms Kraft har fått utredet konsekvensene hvis datterselskapet KK skulle slås konkurs. Beregningen er gjennomført av advokatfirmaet Lindahl og det anslås at Troms Kraft vil tape rundt 400 millioner kroner på dette. I tilegg vil egenkapitalprosenten i selskapet bli redusert ytterligere fra 10,2 til bare fem prosent.

Det store beløpet på 400 millioner dreier seg i første rekke om at KK har sikret strømleveranser i markedet for flere år framover i tid. Hvis selskapet går konkurs, må disse kontraktene selges i markedet, og da til betydelig lavere strømpriser enn da kontraktene ble inngått, forklarer Johnsen.

– Tapet på sikringskontraktene vil ligge på rundt 700 millioner kroner ved en konkurs, men det ville ligget kundefordringer der som gjør at penger ville kommet inn i et bo, sier KK-sjefen.

Totalt har KK nå en sikringsportefølje på mellom 5 og 6 TWh som i tid hovedsakelig strekker seg fram til 2013 og 2014, og delvis inn i 2015.

Ut fra svensk lovgivning må KK få egenkapitalinnskudd fra eier innen 21. oktober, åtte måneder etter at selskapet opprettet en såkalt kontrollbalanseregning. Da går fristen ut for å tilbakestille gjenopprette positiv egenkapital i selskapet.

Planen er at Troms Kraft tar over all gjeld fra KK. Så gjøres egenkapitalen i selskapet positiv ved at lånet fra Troms Kraft omgjøres fra gjeld til egenkapital.

Dette grepet vil ikke påvirke gjeldsgraden eller egenkapitalprosenten i Troms Kraft, siden KK er et 100 prosent eid datterselskap, og at KKs gjeld allerede er konsolidert inn i Troms Krafts konsernregnskap. Det skal ikke skytes inn nye penger fra Troms Kraft inn i KK.

– Dette blir et nullsumspill. Vi får egenkapitalen på plass og vi blir et gjeldfritt selskap, selv om vi vil ha en likviditetsramme som er meget begrenset, sier Johnsen.

Håper på overskudd fra 2014
Han regner med at selskapet kan drives med et overskudd fra 2014. Bedriftsforsamlingen i Troms Kraft har altså valget mellom å slå KK konkurs nå og tape 400 millioner kroner, eller å satse videre på selskapet og håpe på at selskapet får en positiv kontantstrøm fra 2014.

– Vi vet ikke utfallet av møtet i bedriftsforsamlingen, men jeg vil anta at KK skal drive videre. Det er klart at egenkapitalspørsmålet spiller inn. Uansett egenkapitalsituasjon så ville du ikke ønske å tape 400 millioner hvis du mener det er sannsynlig at man kan drive i pluss innen relativt kort tid, sier Johnsen.

KK har nå gått grundig gjennom hele sin kundeportefølje og det jobbes aktivt med å forbedre lønnsomheten. Hovedproblemet til selskapet er de store avtalene til svenske kommuner. Mange av disse avtalene har negativ margin, og KK vil for all del unngå at opsjonsmuligheten til å forlenge avtalene benyttes.

– Vi står for de avtalene vi har signert og bryter ikke avtaler. Men dette gjør at endringstakten i avtalene ikke går så raskt som vi kunne ønske. Det tar derfor tid før vi kan bytte ut kunder med negativ margin med kunder med positiv margin. Men antall kunder med positiv margin øker dag for dag, sier Johnsen, uten å ville gå inn på antall kunder eller kontraktsvolum med negativ margin.

Han vil ikke kommentere de økonomiske resultatene for andre halvår i år, men sier at det vil bli betydelig bedre enn i første halvår da KK fikk et resultat på rundt 100 millioner svenske kroner i minus. Prognosene for 2013 og 2014 ser også langt bedre ut, uten at Johnsen vil ut med konkrete tall. Men han er trygg på at prognosene for årene framover gjør det til en god beslutning å drive selskapet videre.

Selskapet har ikke vunnet en eneste ny leveransekontrakt til svenske kommuner på ni måneder, og vil framover rette seg mot små og mellomstore bedrifter, i tillegg til privatkundemarkedet. Selskapet har også alt på plass for å bytte navn til Nordic Green Energy, men Johnsen sier man vil vente til utfallet av bedriftsforsamlingens møte i neste uke før endringen iverksettes.

Johnsen legger til at KK kommer til å være åpne for samarbeid med andre selskaper.

– Vi antar det kommer konsolideringer i en bransje der volum er viktig. Vi kommer til å være åpne for samarbeid med andre partnere, og hos oss er det nå ryddet, sier Johnsen.Gert Ove Mollestad

gert@montel.no
Oslo, Wednesday, 10 October 2012Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?