26.08.2014

Kostnadssmell for to småkraftverk

Europower+Bilde+av+elvEuropower Mona Adolfson.

De to siste kraftverkene som Neset kraft bygde, og som ble satt i drift i forrige uke, kostet 6 millioner kroner mer enn planlagt. Illustrasjonsfoto: Haakon Barstad

Neset Kraft AS utenfor Moi i Rogaland startet opp to nye kraftverk i forrige uke. Begge gikk på en kostnadssmell.

Østre Neset kraftverk ble koblet på nett tirsdag 19. august, mens Vestre Neset kraftverk kom på nett onsdag 20. august. Neset Kraft eier også Nedre Neset kraftverk, som har vært i drift siden mars 2012, melder Småkraftforeninga på sine nettsider.

Østre Neset kraftverk har en Peltonturbin på 1,6 MW og produserer rundt 4,7 GWh i året, mens Vestre Neset kraftverk består av en Peltonturbin på 1,5 MW og produserer 4,2 GWh årlig. De to kraftverkene kostet til sammen 56 millioner kroner.

Neset Kraft klarte ikke helt å holde budsjettet under utbyggingen av Østre og Vestre Neset.

– Vi får trøste oss med at vi har fått realisert ytterligere to svært så solide prosjekter. Men det utløste en samlet ekstrakostnad på seks millioner kroner, forteller byggeleder og medeier Magne Handeland.

Gårdbrukeren er én av 17 grunneiere som kontrollerer til sammen 66 prosent av aksjene i morselskapet Neset Kraft. Clemens Kraft eier de øvrige 34 prosent av aksjene.

Tro på småkraft

Handeland bygde et mikrokraftverk allerede i 1999. Han forteller at han har opplevd store svingninger i kraftprisen, fra 2 til 120 øre/kWh. Han har imidlertid ikke mistet troen på at småkraftutbyggingen vil gi en god avkastning – i hvert fall litt lenger fram i tid.

Pluss i fjor, usikkert i år

Neset Kraft oppnådde et overskudd på 384.000 kroner i 2013. Det er litt usikkert om det blir overskudd i år.

– Nå ligger kraftprisen rundt 25 øre/kWh. I tillegg får vi elsertifikater, som utgjør drøye 15 øre/kWh. Da skal det gå sånn noenlunde rundt. Vi la til grunn en inntekt på 40 øre/kWh, da vi bestemte oss for å bygge ut Østre og Vestre Neset, forteller han til Småkraftforeninga.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?