26.08.2014

Kostnadssmell for to småkraftverk

Europower+Bilde+av+elvEuropower Mona Adolfson.

De to siste kraftverkene som Neset kraft bygde, og som ble satt i drift i forrige uke, kostet 6 millioner kroner mer enn planlagt. Illustrasjonsfoto: Haakon Barstad

Neset Kraft AS utenfor Moi i Rogaland startet opp to nye kraftverk i forrige uke. Begge gikk på en kostnadssmell.

Østre Neset kraftverk ble koblet på nett tirsdag 19. august, mens Vestre Neset kraftverk kom på nett onsdag 20. august. Neset Kraft eier også Nedre Neset kraftverk, som har vært i drift siden mars 2012, melder Småkraftforeninga på sine nettsider.

Østre Neset kraftverk har en Peltonturbin på 1,6 MW og produserer rundt 4,7 GWh i året, mens Vestre Neset kraftverk består av en Peltonturbin på 1,5 MW og produserer 4,2 GWh årlig. De to kraftverkene kostet til sammen 56 millioner kroner.

Neset Kraft klarte ikke helt å holde budsjettet under utbyggingen av Østre og Vestre Neset.

– Vi får trøste oss med at vi har fått realisert ytterligere to svært så solide prosjekter. Men det utløste en samlet ekstrakostnad på seks millioner kroner, forteller byggeleder og medeier Magne Handeland.

Gårdbrukeren er én av 17 grunneiere som kontrollerer til sammen 66 prosent av aksjene i morselskapet Neset Kraft. Clemens Kraft eier de øvrige 34 prosent av aksjene.

Tro på småkraft

Handeland bygde et mikrokraftverk allerede i 1999. Han forteller at han har opplevd store svingninger i kraftprisen, fra 2 til 120 øre/kWh. Han har imidlertid ikke mistet troen på at småkraftutbyggingen vil gi en god avkastning – i hvert fall litt lenger fram i tid.

Pluss i fjor, usikkert i år

Neset Kraft oppnådde et overskudd på 384.000 kroner i 2013. Det er litt usikkert om det blir overskudd i år.

– Nå ligger kraftprisen rundt 25 øre/kWh. I tillegg får vi elsertifikater, som utgjør drøye 15 øre/kWh. Da skal det gå sånn noenlunde rundt. Vi la til grunn en inntekt på 40 øre/kWh, da vi bestemte oss for å bygge ut Østre og Vestre Neset, forteller han til Småkraftforeninga.

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?