26.08.2014

Kostnadssmell for to småkraftverk

Europower+Bilde+av+elvEuropower Mona Adolfson.

De to siste kraftverkene som Neset kraft bygde, og som ble satt i drift i forrige uke, kostet 6 millioner kroner mer enn planlagt. Illustrasjonsfoto: Haakon Barstad

Neset Kraft AS utenfor Moi i Rogaland startet opp to nye kraftverk i forrige uke. Begge gikk på en kostnadssmell.

Østre Neset kraftverk ble koblet på nett tirsdag 19. august, mens Vestre Neset kraftverk kom på nett onsdag 20. august. Neset Kraft eier også Nedre Neset kraftverk, som har vært i drift siden mars 2012, melder Småkraftforeninga på sine nettsider.

Østre Neset kraftverk har en Peltonturbin på 1,6 MW og produserer rundt 4,7 GWh i året, mens Vestre Neset kraftverk består av en Peltonturbin på 1,5 MW og produserer 4,2 GWh årlig. De to kraftverkene kostet til sammen 56 millioner kroner.

Neset Kraft klarte ikke helt å holde budsjettet under utbyggingen av Østre og Vestre Neset.

– Vi får trøste oss med at vi har fått realisert ytterligere to svært så solide prosjekter. Men det utløste en samlet ekstrakostnad på seks millioner kroner, forteller byggeleder og medeier Magne Handeland.

Gårdbrukeren er én av 17 grunneiere som kontrollerer til sammen 66 prosent av aksjene i morselskapet Neset Kraft. Clemens Kraft eier de øvrige 34 prosent av aksjene.

Tro på småkraft

Handeland bygde et mikrokraftverk allerede i 1999. Han forteller at han har opplevd store svingninger i kraftprisen, fra 2 til 120 øre/kWh. Han har imidlertid ikke mistet troen på at småkraftutbyggingen vil gi en god avkastning – i hvert fall litt lenger fram i tid.

Pluss i fjor, usikkert i år

Neset Kraft oppnådde et overskudd på 384.000 kroner i 2013. Det er litt usikkert om det blir overskudd i år.

– Nå ligger kraftprisen rundt 25 øre/kWh. I tillegg får vi elsertifikater, som utgjør drøye 15 øre/kWh. Da skal det gå sånn noenlunde rundt. Vi la til grunn en inntekt på 40 øre/kWh, da vi bestemte oss for å bygge ut Østre og Vestre Neset, forteller han til Småkraftforeninga.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?