26.08.2014

Kostnadssmell for to småkraftverk

Europower+Bilde+av+elvEuropower Mona Adolfson.

De to siste kraftverkene som Neset kraft bygde, og som ble satt i drift i forrige uke, kostet 6 millioner kroner mer enn planlagt. Illustrasjonsfoto: Haakon Barstad

Neset Kraft AS utenfor Moi i Rogaland startet opp to nye kraftverk i forrige uke. Begge gikk på en kostnadssmell.

Østre Neset kraftverk ble koblet på nett tirsdag 19. august, mens Vestre Neset kraftverk kom på nett onsdag 20. august. Neset Kraft eier også Nedre Neset kraftverk, som har vært i drift siden mars 2012, melder Småkraftforeninga på sine nettsider.

Østre Neset kraftverk har en Peltonturbin på 1,6 MW og produserer rundt 4,7 GWh i året, mens Vestre Neset kraftverk består av en Peltonturbin på 1,5 MW og produserer 4,2 GWh årlig. De to kraftverkene kostet til sammen 56 millioner kroner.

Neset Kraft klarte ikke helt å holde budsjettet under utbyggingen av Østre og Vestre Neset.

– Vi får trøste oss med at vi har fått realisert ytterligere to svært så solide prosjekter. Men det utløste en samlet ekstrakostnad på seks millioner kroner, forteller byggeleder og medeier Magne Handeland.

Gårdbrukeren er én av 17 grunneiere som kontrollerer til sammen 66 prosent av aksjene i morselskapet Neset Kraft. Clemens Kraft eier de øvrige 34 prosent av aksjene.

Tro på småkraft

Handeland bygde et mikrokraftverk allerede i 1999. Han forteller at han har opplevd store svingninger i kraftprisen, fra 2 til 120 øre/kWh. Han har imidlertid ikke mistet troen på at småkraftutbyggingen vil gi en god avkastning – i hvert fall litt lenger fram i tid.

Pluss i fjor, usikkert i år

Neset Kraft oppnådde et overskudd på 384.000 kroner i 2013. Det er litt usikkert om det blir overskudd i år.

– Nå ligger kraftprisen rundt 25 øre/kWh. I tillegg får vi elsertifikater, som utgjør drøye 15 øre/kWh. Da skal det gå sånn noenlunde rundt. Vi la til grunn en inntekt på 40 øre/kWh, da vi bestemte oss for å bygge ut Østre og Vestre Neset, forteller han til Småkraftforeninga.

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?