Hjem > Siste nytt > Kongelig smak av olje-Nord-Norge

Kongelig smak av olje-Nord-Norge

Publisert 18.06.2013, sist oppdatert 05.09.2017

Kong_Harald_og_Dronning_Sonja_-_Kino_2012Fot: Wikimedia common

Harstad (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk):

Et Nord-Norge på full fart inn i oljealderen møtte Norges og Sveriges kongepar i Harstad. Norske Statoil og svenske Lundin la for dagen en sterk optimisme da de var verter for de kongelige.

Etter to dagers seiling utenfor Lofoten på kongeskipet Norge, ble kong Harald, dronning Sonja, kong Carl Gustaf og dronning Silvia tirsdag morgen møtt av et veritabelt folkehav på kaia i Harstad. Dronning Sonja for anledningen i gul sydvest som vern mot den hissige juni-bygen som akkurat da bredte seg over festspill- og oljebyen.

Over to dager skal de kongelige gjennomføre det første offisielle svenske statsbesøket i Norge på åtte år. Invitasjonen fra det norske kongeparet gjaldt ønsket om å vise de svenske kongelige sentrale deler av den norske nordområdesatsingen.


To oljeselskaper, ett svensk og ett norsk, begge med suksess på norsk sokkel og kontor i Harstad var verter for kongeparene og næringsdelegasjonene som følger statsbesøket.

Taktskifte

Statoils hovedkvarter på Medkila ble for en knapp måned siden oppgradert til Statoils tredje regionkontor på norsk sokkel. Det var her nytolkningen av seismiske data i Barentshavet for to år siden førte til oljefunnet Skrugard som nå er omdøpt til Johan Castberg. Oljefunnet utløste en helt ny optimisme i Barentshavet som merkes over hele Nord-Norge.

– Vi ser nå et taktskifte i nord som gir en helt ny giv i landsdelen. Fram til 2019 har vi planer som vil tredoble oljeproduksjonen i nord fra 80.000 fat til 250.000 fat olje i året, kunne Statoils regionsjef Hans Jacob Hegge fortelle de to kongeparene.

Svensk funn

På samme måte som Statoil-geologer i Harstad tenkte nytt om havbunnen i Barentshavet, var det nytenkning som førte til at geologer fra det svenske oljeselskapet Lundin gjorde verdens største oljefunn i 2011 på Avaldsnes (nå Johan Sverdrup) i Nordsjøen.

– Vi er et internasjonalt oljeselskap, men 80 prosent av våre ressurser ligger på norsk sokkel. På samme måte som da Wallenberg bidro med kapital til å starte Norsk Hydro, ser vi nå at svensk kapital og norsk kompetanse er en suksessoppskrift, fortalte Lundin-sjefen i Harstad, Geir Birger Larssen til de kongelige under miniseminaret i Statoil-kantina.

Kreative elever

På Stangnes skole var det kanskje framtidens oljearbeidere i Harstad som viste hvordan grunnskolen kreativt satser på realfag. I Newton-rommet hadde elevene bygd sitt eget minikraftverk som stolt ble vist fram for de to kongene og dronningene.

Tradisjonen var det Røkenes Gård som sto for det kulinariske under Harstad-besøket. Innehaver Sverre Kulseng kunne fortelle om et tradisjonelt gjestehus og handelssted som har vært i sammenhengende drift siden 1673. Med utsikt til Rolla og Grytøya inntok de kongelige sin lunsj.

Tettere

Oljeminister Ola Borten Moe (Sp) er med i Harstad, i spissen for norsk næringsliv som under besøket beiles til av svenske partnere. Han ser på møtene under statsbesøket som en «manifestasjon» av et tett norsk-svensk næringssamarbeid.

– Det er et samarbeid som er i ferd med å bli enda tettere. Samhandelen øker. Det har aldri bodd flere svensker i Norge enn det gjør nå. Lundin har hatt stor suksess i Norge og bidratt til noen av de største og viktigste funnene på norsk sokkel de siste årene. Det er bra for oss, og det er bra for Sverige, sier Ola Borten Moe til NTB.

Det svenske statsbesøket fortsetter onsdag i Tromsø der ny klimaforskning på Framsenteret og universitetet og svensk ungdom i norsk arbeidsliv representerer de nye trendene i nord. (©NTB)


Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?