10.07.2014

KLP vil ha mer kraft

Kommunikasjonsdirektør+Ole+Jacop+Frich+i+KLPEuropower. Stein Arild Iglebaek.

KLP har investert betydelige summer i kraftbransjen, og kommunikasjonsdirektør Ole Jacop Frich sier at pensjonskassen gjerne fortsetter med det.

Det var KLP som kjøpte aksjene i Hafslund som Østfold Energi solgte 30. juni. Og KLP investerer gjerne mer i kraftbransjen.

Det fremgår av en aksjonæroversikt i Hafslund at det var KLP som kjøpte de 5,2 millionene A-aksjene i Hafslund fra Østfold Energi. Kursen var 50 kroner per aksje. I tillegg har KLP kjøpt B-aksjer i Hafslund for 120 millioner kroner fra fondet Odin, forteller kommunikasjonsdirektør Ole Jacob Frich i KLP.

– Bakgrunnen for kjøpet er at vi lenge har ønsket å komme tyngre inn i kraftbransjen, og at vi har tro på Hafslund. Over tid har vi også investert betydelige midler i bransjen, sier Frich.

I slutten av mars kjøpte KLP 15 prosent av Ringerikskraft for om lag 135 millioner. I 2012 kjøpte KLP en tilsvarende andel i Tussa for drøyt 300 millioner, og samme år kjøpte KLP 15 prosent av aksjene i Trønderenergi Nett for 310 millioner.

Etter transaksjonen er KLP tredje største aksjonær i Hafslund med 2,67 prosent av aksjene. Oslo kommune har 53,73 prosent og Fortum har 34,10 prosent.

 

Vil investere mer

– Kraftnæringen er langsiktig og bærekraftig, noe som passer godt med våre verdier. Dessuten har bransjen over tid levert god avkastning, framholder Frich.

– Men nå er kraftprisen mye lavere enn tidligere, og den spås å være lav i mange år fremover. Skal ikke morgendagens pensjonister også ha avkastning på midlene?

– Vi føler oss trygge på at selskapene vil levere god avkastning også fremover. Det har de gjort historisk, og vi har et langt perspektiv på investeringene, sier Frich.

Det hører med til historien at KLP har behov for å plassere mye penger. Bare de to siste årene har pensjonsinnskuddene økt med 100 milliarder kroner.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?