09.12.2014

Kjøreregler for hurtiglading

Husk å ta hensyn til andre elbilister som også har behov for påfyll av strøm.

Kø på hurtigladestasjonene begynner å bli et fenomen. Slik hjelper du deg selv og andre til raskere hurtiglading.

Utbyggingen av hurtigladestasjoner følger ikke den raske økningen i salget av elbiler. Det blir stadig flere elbilister som må dele på tilgjengelige hurtigladere. Det går også tregere å hurtiglade nå som vinteren kommer. Ladetiden kan mer enn dobles om det er veldig kaldt.


Kjøreregler


Vi har satt opp noen kjøreregler for hvordan du bør bruke hurtigladerne slik at flest mulig elbilister får rask tilgang.

  1. Les bruksanvisning
  2. Ikke hurtiglad til mer enn 80-90 %
  3. Bare hurtiglad ved behov
  4. Ikke forlat elbilen på en hurtiglader
  5. Aldri avslutt andres lading
  6. Meld fra om feil
  7. Prøv ut hurtiglading før du drar på langtur

Treg hurtiglading


Når batteriet begynner å bli fullt, går ladingen mye saktere. Det går like raskt å lade de siste prosentene på en normalladestasjon. Hvis noen venter i kø bak deg, oppfordrer vi til å flytte over på en normallader om dette er tilgjengelig. Hvis du ikke har behov for å fylle batteriet helt opp, koster det lite å fylle opp resten når du kommer hjem.

Elbilforeningen jobber for at operatørene skal ha flere ladepunkt på hver hurtigladestasjon - for mest mulig fleksibilitet. Normallading kan også fungere som nødstrøm om hurtigladeren ikke virker. Da kommer du deg i hvert fall videre selv om du blir forsinket.

Hvis alle står 30 minutter på hurtigladeren skal det ikke mange elbilene til før det blir lang kø. Ved kø er det viktig å ikke bruke hurtigladerne mer enn nødvendig. 

Flytt elbilen


Elbilen må flyttes så snart du har dekket ditt ladebehov. Hvis du forlater elbilen må du legge igjen mobilnummer slik at andre elbilister kan få tak i deg.

Du vet aldri om andre har behov for å lade opp til 100 % for å komme seg dit de skal. Ta heller en vennlig prat med vedkommende om at det ikke er greit å okkupere hurtigladere unødvendig.

Meld fra om feil


Ikke vær redd for å gi beskjed om hurtigladere som ikke fungerer. Dette kan hjelpe de som kommer etter deg. Operatørene får som regel automatisk beskjed ved feil, men mekaniske feil på for eksempel ladekontakt kan være verre å oppdage. Er feilen langvarig setter vi også pris på at du gir beskjed i kommentarfeltet på hurtigladekartet. Her kan du også finne driftstatus for de fleste hurtigladerne i hele landet.

Start hurtigladingen med forhåndsbestilt ladekort, sms, mobilapp eller bankkort avhengig av ladeoperatør. Følg deretter instruksjonene på skjerm eller bruksanvisning på skilt. Neste år lanserer vi en felles ladebrikke som du kan bruke hos alle operatørene som blir med på samarbeidet.

Det kan være en utfordring å hurtiglade første gang. Det er forskjellige kontakter, ulike betalingsløsninger og andre nye ting man må sette seg inn i. Les bruksanvisninger og prøv ut en hurtiglader i nærheten før du drar på langtur.

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?