16.06.2014

Kinesisk turbin klar for Karmøy

HywindEuropower. Hasse Farstad.

Installasjonen av en 6 MW prototyp markerer en ny milepæl i Ming Yangs strategi for havbasert vindkraft. Foto: Statoil.

Den kinesiske vindturbinprodusenten Ming Yang har inngått avtale om å bygge en 6,0 megawatt vindturbin i demonstrasjonsområdet for vindturbiner utenfor Karmøy.

Den foreløpige avtalen er inngått med Marin Energi Testcentre AS (Metcentre), et norsk senter for energi til havs, som tilbyr infrastruktur og tjenester for havbasert vindkraft.

Det planlagte samarbeidet og pilotprosjektet vil være gjenstand for visse betingelser, inkludert en detaljert avtale som ventes inngått av partene innen utgangen av 2014.

-Vi ser frem til installasjonen av vår Super Compact Drive 6,0 MW havvindprotyp i Norge, og dette markerer en ny milepæl i Ming Yangs offshorestartegi, sier Chuanwei Zhang, styreleder og konsernsjef i Ming Yang.

Han er sikker på at selskapets SCD-vindturbin vil innebære en effektiv løsning for havvindprosjekter i Kina og i andre markeder.

Statoil eier og partner

China Ming Yang Wind Power Group Limited (Ming Yang) er en ledende vindturbinprodusent i Kina, med satsing på design, produksjon, salg og service av høyeffekts vindturbiner,’

Metcentre ble grunnlagt i 2009, med et forretningskonsept om å kunne tilby fasiliteter og tjenester for testing av ny havbasert teknologi for fornybar energi under varierende forhold.

Selskapet eier og driver en 15 megawatt sjøkabel av en lengde på 12 km, på en dybde av 200 meter, beliggende om lag 13 km vest for Karmøy, nær Hywind.

Metcentre eies av Statoil ASA, Rogaland fylke, Haugaland Kraft (netteier), Polytec (forskning), Rogaland Ressurssenter, og kommunene Utsira, Karmøy og Haugesund.

Sanarbeidspartnere: Statoil ASA (Hywind-erfaring, data), Westcon AS (verft, engineering), Marine Aluminium AS (atkomstsystemer), Haugaland Kraft AS (nett), Polytec (Metocean data og kalkulasjon), Enova (finansiering), DNV Kema (sikkerhet, verifisering) og Owec Tower (fundamentering og forankringssystemer).

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?