16.06.2014

Kinesisk turbin klar for Karmøy

HywindEuropower. Hasse Farstad.

Installasjonen av en 6 MW prototyp markerer en ny milepæl i Ming Yangs strategi for havbasert vindkraft. Foto: Statoil.

Den kinesiske vindturbinprodusenten Ming Yang har inngått avtale om å bygge en 6,0 megawatt vindturbin i demonstrasjonsområdet for vindturbiner utenfor Karmøy.

Den foreløpige avtalen er inngått med Marin Energi Testcentre AS (Metcentre), et norsk senter for energi til havs, som tilbyr infrastruktur og tjenester for havbasert vindkraft.

Det planlagte samarbeidet og pilotprosjektet vil være gjenstand for visse betingelser, inkludert en detaljert avtale som ventes inngått av partene innen utgangen av 2014.

-Vi ser frem til installasjonen av vår Super Compact Drive 6,0 MW havvindprotyp i Norge, og dette markerer en ny milepæl i Ming Yangs offshorestartegi, sier Chuanwei Zhang, styreleder og konsernsjef i Ming Yang.

Han er sikker på at selskapets SCD-vindturbin vil innebære en effektiv løsning for havvindprosjekter i Kina og i andre markeder.

Statoil eier og partner

China Ming Yang Wind Power Group Limited (Ming Yang) er en ledende vindturbinprodusent i Kina, med satsing på design, produksjon, salg og service av høyeffekts vindturbiner,’

Metcentre ble grunnlagt i 2009, med et forretningskonsept om å kunne tilby fasiliteter og tjenester for testing av ny havbasert teknologi for fornybar energi under varierende forhold.

Selskapet eier og driver en 15 megawatt sjøkabel av en lengde på 12 km, på en dybde av 200 meter, beliggende om lag 13 km vest for Karmøy, nær Hywind.

Metcentre eies av Statoil ASA, Rogaland fylke, Haugaland Kraft (netteier), Polytec (forskning), Rogaland Ressurssenter, og kommunene Utsira, Karmøy og Haugesund.

Sanarbeidspartnere: Statoil ASA (Hywind-erfaring, data), Westcon AS (verft, engineering), Marine Aluminium AS (atkomstsystemer), Haugaland Kraft AS (nett), Polytec (Metocean data og kalkulasjon), Enova (finansiering), DNV Kema (sikkerhet, verifisering) og Owec Tower (fundamentering og forankringssystemer).

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?