Vi opplever treghet i Min side for øyeblikket. Vi håper å løse dette raskt!

Hjem > Siste nytt > Kastet stein i glasshus

Kastet stein i glasshus

Thomas Gundersen
Publisert 07.11.2014, sist oppdatert 05.09.2017


(Europower) Peter Batta gikk hardt ut mot strømleverandørene og deres virvar av strømprodukter i sitt innlegg på gårsdagens Markedskonferanse. Hardest gikk det ut over Gudbrandsdal Energi. Selv måtte Batta forsvare Huseiernes Landsforbunds avtale med Norgesenergi.

Peter Batta, som nå har skiftet posisjon til generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, er ikke fornøyd med hvordan strømleverandørene profilerer seg på Konkurransetilsynets prisoversikt. Han mener det er forvirrende for forbrukerne å skulle forholde seg til produkter som heter omtrent det samme og som kun er ulike på pris.

Mange selskap fikk unngjelde, men i første rekke var det Gudbrandsdal Energi og Ustekveikja Energi, som måtte tåle den største kritikken for sine kreative navn på de ulike strømavtalene. Selv om han også erkjente at han kjøper ”gul strøm” fra Norgesenergi.

- Jeg er blitt lurt jeg også, sa Batta, til en forsamling på Markedskonferansen i Oslo i går, som humret lett over generalsekretærens skrå blikk på bransjen.

Noterte flittig

Men ikke alle lo. Minst morsomt var det nok for markedssjef Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi, som noterte flittig mens Batta hamret løs på selskapenes forvirrende produktportefølje.

- Gudbrandsdal Energi er kanskje de mest kreative, ja de luter over til å være mest forvirrende, sa Batta og viste til at selskapet har ikke mindre enn syv ulike produkter på Konkurransetilsynets prisoversikt over spot-avtaler.

Batta trakk også frem analyser og kommentarer fra professor i markedsføring ved Norges Handelshøyskole, Tor Andreassen, som hevder at Gudbrandsdal Energi lurer kundene sine med alle produktene.

Vil ha færre produkter

For å skape bedre oversikt for kundene mener Batta at det er behov for å begrense antallet likeartede produkter fra en og samme leverandør.

Til Europower presiserer også Batta at han gjerne ser at det ble klarere rammer fra myndighetene i forhold til hva slags type produkter strømleverandørene kan tilby forbrukerne.

Batta finner Konkurransetilsynets prisoversikt forvirrende, men er samtidig skeptisk til at alle mulige avtaler skal inn på den nye prisportalen som Forbrukerrådet kommer med i mai-juni neste år.

Ikke på listen

På den nye prisoversikten vil trolig også medlemsavtaler, slik som Huseiernes Landsforening har med Norgesenergi, inngå. Dette ser blant annet Jansrud frem til.

Han tok ikke silkehansker på da han svarte Batta på kritikken i går.

- Ja Batta, Huseiernes Landsforbund, hva er nå det. Setter seg på en etisk høy pidestall. Men vi kan jo se på hva dere driver med. Dere tilbyr medlemmene deres dårlige avtaler. Veldig glad for at dere kommer inn på en prisoversikt slik at medlemmene kan se hvor dårlig denne avtalen er, åpnet Jansrud.

Batta har nok rett i sine påstander om at det kan være forvirrende med mange like strømavtaler. Jansrud har imidlertid like rett når han påstår at Battas medlemmer nok ikke har den beste avtalen. Også dette tilbudet er forvirrende, spesielt den variable prisen som tar utgangspunkt i en topp fem-garanti.

En avtaleform som blant annet direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, kritiserte i innlegget tidligere på dagen.

Blant de dyreste

Per i dag viser tilbudet på nettsidene til Huseiernes Landsforening en pris til medlemmene på 38,99 øre/kWh. Til sammenligning er den billigste landsdekkende avtalen priset til kun 19,90 øre/kWh (Oslokraft), mens Gudbrandsdal Energis billigste produkt er priset til 29,90 øre/kWh. På den samme listen finner vi tre andre produkter fra nettopp Gudbrandsdal Energi, hvorav det dyreste er på 37,90 øre/kWh. Hele 8 øre dyrere enn den billigste variabelavtalen fra denne leverandøren, men likevel fortsatt 1 øre billigere enn hva Batta kan tilby sine medlemmer gjennom Norgesenergi.

I tillegg er dette en pris som forutsetter at forbruket er høyere enn 14000 kWh i året. Er forbruket lavere, vil det påløpe et fastbeløp på 190 kroner.

Tilsvarende prisforskjeller er det også for de andre produkttypene til medlemspris. Fastprisavtalen er nå priset til 45,99 øre/kWh, i tillegg til at et fastbeløp på 190 kroner i året tilkommer. I dag er det ingen av de landsdekkende leverandørene på Konkurransetilsynets prisoversikt som har så høy fastpris, verken på ett- eller tre-årsavtaler. Avtalen er dessuten 10 øre høyere enn Gudbrandsdal Energis fastprisavtale.

Batta mener at det for kundene er mest riktig å velge enten spotavtale eller fastpris, selv om de tilbyr alle tre avtaleformer. De billigste på spotavtale, klarer ikke Huseiernes Landsforbunds tilbud gjennom Norgesenergi å konkurrere mot. Det lar seg ikke gjøre når hele syv leverandører fortsatt kjører uten påslag på spotprisen. På sikt kan dette heller ikke vare. Men avtalen til Batta er heller ikke blant de rimeligste om man ser utover disse ekstreme priskrigerne.

- Dere hadde vært inne på 26. plass dersom dere hadde vært på Konkurransetilsynets prisoversikt, men dere har til og med vektet prisen så dere slipper å være på den listen. Jeg må bare spørre hvordan du kan forfekte de tingene du gjør her når vi sammenligner med hva dere tilbyr deres egne kunder. Det står ikke i stil med hva dere gjør selv og hva dere sier, kritiserte Jansrud.

Fornøyd med avtalen

- Ja, det var vel det minste jeg kunne vente meg av juling, sa Batta da Jansrud var ferdig med sin tordentale.

Han var imidlertid slett ikke så misfornøyd med avtalene som er fremforhandlet med Norgesenergi.

- Vi synes denne avtalen har vært rimelig bra. Den er bedre enn LO-avtalen, som da må ha en enda dårligere avtale enn oss. LO har bare topp-5 garanti, mens vi har andre avtaler som vi kan skifte til også. Vi har ikke noe å skjule. Vi tror avtalen er brukbar, det er derfor vi har beholdt den. Det er jo i så fall rart at så mange har meldt seg inn, da, sa Batta

- Det er fordi mange er forledet, repliserte Jansrud som straks fikk tilbakemeldingen

- Nei, nå må du gi deg. Da får du lese kritikken dere har fått i fra professoren ved Handelshøyskolen, sa Batta, som dermed fikk det siste ordet i diskusjonen.

 

Mona Adolfsen
Europower

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?