Hjem > Siste nytt > Kaldere værvarsler utsetter snøsmeltingen

Kaldere værvarsler utsetter snøsmeltingen

Thomas Gundersen
Publisert 03.06.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Kraftprisene for resten av juni og juli korrigerte opp tirsdag, mens august-prisen falt etter at kalde varsler for resten av juni tyder på en svært sen snøsmelting.

Etter å ha falt hele 22 prosent på søkkvåte varsler mandag, korrigerte juli-kontrakten litt opp tirsdag til en sluttkurs på 11,75 EUR/MWh, opp 25 cent.

Motsatt falt august-kontrakten med 43 cent til 16,45 EUR/MWh, mens Q3-kontrakten gikk tilbake 5 cent til 16,30 EUR/MWh.

– Det er fortsatt veldig mye snø i fjellet som skal smelte. Når vi nå får kaldere varsler vil mer av snøsmeltingen utsettes til juli og kanskje til og med til august, sier porteføljeforvalter Thomas Angell i Bergen Energi.

Han viser til beregninger som tyder på at det nå er 20 TWh mer snø enn normalt i Norden, noe som kan gi et voldsomt press nedover på spotprisen hvis det sammenfaller med lavt ferieforbruk senere i sommer.

I tillegg er kjernekraftproduksjonen på vei opp, samtidig som er det er mer vindkraftkapasitet i systemet enn tidligere, supplerer analytiker Jan Strömbergsson i Skellefteå Kraft.

Tirsdag var bare 42 prosent av den nordiske kjernekraftproduksjonen tilgjengelig, men dette tallet skal etter planene øke til 76 prosent innen 13. juni, ettersom flere reaktorer skal settes tilbake i drift etter årlig vedlikehold.

Systemprisen for onsdag ble 15,77 EUR/MWh, ned 70 cent fra tirsdag men likevel litt høyere enn markedet hadde forventet.

Værvarslene tyder på at det skal komme mellom 7 og 9 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige de neste ti dagene, godt over årsnormalen på 4,6 TWh. Temperaturene ventes å ligge 1-2 grader under normalen.
Olav Vilnes
olav@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?