03.06.2015

Kaldere værvarsler utsetter snøsmeltingen

(Montel) Kraftprisene for resten av juni og juli korrigerte opp tirsdag, mens august-prisen falt etter at kalde varsler for resten av juni tyder på en svært sen snøsmelting.

Etter å ha falt hele 22 prosent på søkkvåte varsler mandag, korrigerte juli-kontrakten litt opp tirsdag til en sluttkurs på 11,75 EUR/MWh, opp 25 cent.

Motsatt falt august-kontrakten med 43 cent til 16,45 EUR/MWh, mens Q3-kontrakten gikk tilbake 5 cent til 16,30 EUR/MWh.

– Det er fortsatt veldig mye snø i fjellet som skal smelte. Når vi nå får kaldere varsler vil mer av snøsmeltingen utsettes til juli og kanskje til og med til august, sier porteføljeforvalter Thomas Angell i Bergen Energi.

Han viser til beregninger som tyder på at det nå er 20 TWh mer snø enn normalt i Norden, noe som kan gi et voldsomt press nedover på spotprisen hvis det sammenfaller med lavt ferieforbruk senere i sommer.

I tillegg er kjernekraftproduksjonen på vei opp, samtidig som er det er mer vindkraftkapasitet i systemet enn tidligere, supplerer analytiker Jan Strömbergsson i Skellefteå Kraft.

Tirsdag var bare 42 prosent av den nordiske kjernekraftproduksjonen tilgjengelig, men dette tallet skal etter planene øke til 76 prosent innen 13. juni, ettersom flere reaktorer skal settes tilbake i drift etter årlig vedlikehold.

Systemprisen for onsdag ble 15,77 EUR/MWh, ned 70 cent fra tirsdag men likevel litt høyere enn markedet hadde forventet.

Værvarslene tyder på at det skal komme mellom 7 og 9 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige de neste ti dagene, godt over årsnormalen på 4,6 TWh. Temperaturene ventes å ligge 1-2 grader under normalen.
Olav Vilnes
olav@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?