03.06.2015

Kaldere værvarsler utsetter snøsmeltingen

(Montel) Kraftprisene for resten av juni og juli korrigerte opp tirsdag, mens august-prisen falt etter at kalde varsler for resten av juni tyder på en svært sen snøsmelting.

Etter å ha falt hele 22 prosent på søkkvåte varsler mandag, korrigerte juli-kontrakten litt opp tirsdag til en sluttkurs på 11,75 EUR/MWh, opp 25 cent.

Motsatt falt august-kontrakten med 43 cent til 16,45 EUR/MWh, mens Q3-kontrakten gikk tilbake 5 cent til 16,30 EUR/MWh.

– Det er fortsatt veldig mye snø i fjellet som skal smelte. Når vi nå får kaldere varsler vil mer av snøsmeltingen utsettes til juli og kanskje til og med til august, sier porteføljeforvalter Thomas Angell i Bergen Energi.

Han viser til beregninger som tyder på at det nå er 20 TWh mer snø enn normalt i Norden, noe som kan gi et voldsomt press nedover på spotprisen hvis det sammenfaller med lavt ferieforbruk senere i sommer.

I tillegg er kjernekraftproduksjonen på vei opp, samtidig som er det er mer vindkraftkapasitet i systemet enn tidligere, supplerer analytiker Jan Strömbergsson i Skellefteå Kraft.

Tirsdag var bare 42 prosent av den nordiske kjernekraftproduksjonen tilgjengelig, men dette tallet skal etter planene øke til 76 prosent innen 13. juni, ettersom flere reaktorer skal settes tilbake i drift etter årlig vedlikehold.

Systemprisen for onsdag ble 15,77 EUR/MWh, ned 70 cent fra tirsdag men likevel litt høyere enn markedet hadde forventet.

Værvarslene tyder på at det skal komme mellom 7 og 9 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige de neste ti dagene, godt over årsnormalen på 4,6 TWh. Temperaturene ventes å ligge 1-2 grader under normalen.
Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?