31.10.2016

Kalde varsler løftet fronten

(Montel) Kraftkontraktene for levering de nærmeste månedene steg til nye rekordnivåer fredag, støttet av kalde og tørre værvarsler.

November-kontrakten ble sist omsatt til 42,20 EUR/MWh, opp 1,35 euro fra torsdag, mens kontrakten for første kvartal neste år løftet seg med 90 cent til 41,90 EUR/MWh.

Økningen henger sammen med at værvarslene tyder på at det skal bli tørt og kaldt langt inn i november, noe som ytterligere vil forverre den hydrologiske balansen, sier porteføljeforvalter Pål Johannesen i Bergen Energi.

I perioder med svak hydrologi blir også det nordiske markedet mer avhengig av prisnivået på kontinentet, ettersom prisene må høyere enn i Tyskland for å sikre import.

Fredag steg Q1-kontrakten i det tyske markedet med 10 cent til 41,00 EUR/MWh.

Prisene i Tyskland påvirkes både av høye kullpriser og av uroen i det franske markedet, der utvidede vedlikeholdsstopp på flere kjernekraftverk skaper frykt for effektmangel.

I spotmarkedet ble systemprisen for lørdag levert til 32,66 EUR/MWh ned 99 cent fra fredag som følge av varsler om fortsatt høy vindkraftproduksjon og lavere helgeforbruk.

Prisene ventes å øke igjen neste uke, ettersom både temperaturene og vindkraftproduksjonen varles å falle.

Kontrakten for neste uke steg 67 cent til 40,00 EUR/MWh på fredag.

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?