31.10.2016

Kalde varsler løftet fronten

(Montel) Kraftkontraktene for levering de nærmeste månedene steg til nye rekordnivåer fredag, støttet av kalde og tørre værvarsler.

November-kontrakten ble sist omsatt til 42,20 EUR/MWh, opp 1,35 euro fra torsdag, mens kontrakten for første kvartal neste år løftet seg med 90 cent til 41,90 EUR/MWh.

Økningen henger sammen med at værvarslene tyder på at det skal bli tørt og kaldt langt inn i november, noe som ytterligere vil forverre den hydrologiske balansen, sier porteføljeforvalter Pål Johannesen i Bergen Energi.

I perioder med svak hydrologi blir også det nordiske markedet mer avhengig av prisnivået på kontinentet, ettersom prisene må høyere enn i Tyskland for å sikre import.

Fredag steg Q1-kontrakten i det tyske markedet med 10 cent til 41,00 EUR/MWh.

Prisene i Tyskland påvirkes både av høye kullpriser og av uroen i det franske markedet, der utvidede vedlikeholdsstopp på flere kjernekraftverk skaper frykt for effektmangel.

I spotmarkedet ble systemprisen for lørdag levert til 32,66 EUR/MWh ned 99 cent fra fredag som følge av varsler om fortsatt høy vindkraftproduksjon og lavere helgeforbruk.

Prisene ventes å øke igjen neste uke, ettersom både temperaturene og vindkraftproduksjonen varles å falle.

Kontrakten for neste uke steg 67 cent til 40,00 EUR/MWh på fredag.

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?