31.10.2016

Kalde varsler løftet fronten

(Montel) Kraftkontraktene for levering de nærmeste månedene steg til nye rekordnivåer fredag, støttet av kalde og tørre værvarsler.

November-kontrakten ble sist omsatt til 42,20 EUR/MWh, opp 1,35 euro fra torsdag, mens kontrakten for første kvartal neste år løftet seg med 90 cent til 41,90 EUR/MWh.

Økningen henger sammen med at værvarslene tyder på at det skal bli tørt og kaldt langt inn i november, noe som ytterligere vil forverre den hydrologiske balansen, sier porteføljeforvalter Pål Johannesen i Bergen Energi.

I perioder med svak hydrologi blir også det nordiske markedet mer avhengig av prisnivået på kontinentet, ettersom prisene må høyere enn i Tyskland for å sikre import.

Fredag steg Q1-kontrakten i det tyske markedet med 10 cent til 41,00 EUR/MWh.

Prisene i Tyskland påvirkes både av høye kullpriser og av uroen i det franske markedet, der utvidede vedlikeholdsstopp på flere kjernekraftverk skaper frykt for effektmangel.

I spotmarkedet ble systemprisen for lørdag levert til 32,66 EUR/MWh ned 99 cent fra fredag som følge av varsler om fortsatt høy vindkraftproduksjon og lavere helgeforbruk.

Prisene ventes å øke igjen neste uke, ettersom både temperaturene og vindkraftproduksjonen varles å falle.

Kontrakten for neste uke steg 67 cent til 40,00 EUR/MWh på fredag.

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?