Hjem > Siste nytt > Kalde varsler løftet fronten

Kalde varsler løftet fronten

Thomas Gundersen
Publisert 31.10.2016, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Kraftkontraktene for levering de nærmeste månedene steg til nye rekordnivåer fredag, støttet av kalde og tørre værvarsler.

November-kontrakten ble sist omsatt til 42,20 EUR/MWh, opp 1,35 euro fra torsdag, mens kontrakten for første kvartal neste år løftet seg med 90 cent til 41,90 EUR/MWh.

Økningen henger sammen med at værvarslene tyder på at det skal bli tørt og kaldt langt inn i november, noe som ytterligere vil forverre den hydrologiske balansen, sier porteføljeforvalter Pål Johannesen i Bergen Energi.

I perioder med svak hydrologi blir også det nordiske markedet mer avhengig av prisnivået på kontinentet, ettersom prisene må høyere enn i Tyskland for å sikre import.

Fredag steg Q1-kontrakten i det tyske markedet med 10 cent til 41,00 EUR/MWh.

Prisene i Tyskland påvirkes både av høye kullpriser og av uroen i det franske markedet, der utvidede vedlikeholdsstopp på flere kjernekraftverk skaper frykt for effektmangel.

I spotmarkedet ble systemprisen for lørdag levert til 32,66 EUR/MWh ned 99 cent fra fredag som følge av varsler om fortsatt høy vindkraftproduksjon og lavere helgeforbruk.

Prisene ventes å øke igjen neste uke, ettersom både temperaturene og vindkraftproduksjonen varles å falle.

Kontrakten for neste uke steg 67 cent til 40,00 EUR/MWh på fredag.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?