23.10.2017

Jo større man er, jo mer får man ut

(enerWE) Steinar Bysveen er konserndirektør for vindkraft, fjernvarme og prosjekter i Statkraft. På Energidagene i forrige uke tok han til ordet for større enheter i kraftbransjen.

– Det dreier seg om å økte konkurransekraften, sier Bysveen.

Han mener at de finansielle musklene er viktig for å kunne løfte satsingen som trengs i kraftbransjen, og trekker frem at det stort sett er de store selskapene som tar nye initiativer.

– De større produksjonsselskapene har tatt mange kabelinitiativer, sier Bysveen.

Det koster å satse, og det blir for smått hvis lokale eierne i form av små kommuner i for stor grad fokuserer på sine lokale miljøer og ønsket om å bevare lokale arbeidsplasser.

På kompetansesiden er det også lettere å investere i kompetanse når man blir store nok.

– Jo større man er jo mer kan man investere i kompetanse, og jo mer får man ut, sier Bysveen.

Han trekker frem at opprinnelsesgarantier var en ordning som åpnet for å bygge Smøla vindpark i 2001, og at det igjen gjorde det mulig å gå videre til havvind etterpå.

– Opprinnelsesgarantier gjorde det lønnsomt å bygge Smøla. Det gjorde oss i stand til senere å satse på offshore vind, sier Bysveen.

Når man har gjennomført et slikt prosjekt bygger man en erfaring og en kompetanse som kommer godt med når man løfter ambisjonen enda et hakk til neste prosjekt.

– Kompetanse bygger på tidligere kompetanse, sier Bysveen.

Han påpeker at dette også strekker seg til satsingsområder utenfor kraftfeltet, og trekker frem Lyse’s satsing på fiber, Altibox og Smarthome.

– Denne satsingen gjør at de er et av selskapene som er best rustet til å forstå hvordan digitaliseringen vil endre vår bransje, sier Bysveen.

Skrevet av Anders Lie Brenna - enerWE.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?