Hjem > Siste nytt > Jo større man er, jo mer får man ut

Jo større man er, jo mer får man ut

Thomas Gundersen
Publisert 23.10.2017, sist oppdatert 23.10.2017
Steinar Bysveen er konserndirektør for vindkraft, fjernvarme og prosjekter i Statkraft. På Energidagene i forrige uke tok han til ordet for større enheter i kraftbransjen.

(enerWE) Steinar Bysveen er konserndirektør for vindkraft, fjernvarme og prosjekter i Statkraft. På Energidagene i forrige uke tok han til ordet for større enheter i kraftbransjen.

– Det dreier seg om å økte konkurransekraften, sier Bysveen.

Han mener at de finansielle musklene er viktig for å kunne løfte satsingen som trengs i kraftbransjen, og trekker frem at det stort sett er de store selskapene som tar nye initiativer.

– De større produksjonsselskapene har tatt mange kabelinitiativer, sier Bysveen.

Det koster å satse, og det blir for smått hvis lokale eierne i form av små kommuner i for stor grad fokuserer på sine lokale miljøer og ønsket om å bevare lokale arbeidsplasser.

På kompetansesiden er det også lettere å investere i kompetanse når man blir store nok.

– Jo større man er jo mer kan man investere i kompetanse, og jo mer får man ut, sier Bysveen.

Han trekker frem at opprinnelsesgarantier var en ordning som åpnet for å bygge Smøla vindpark i 2001, og at det igjen gjorde det mulig å gå videre til havvind etterpå.

– Opprinnelsesgarantier gjorde det lønnsomt å bygge Smøla. Det gjorde oss i stand til senere å satse på offshore vind, sier Bysveen.

Når man har gjennomført et slikt prosjekt bygger man en erfaring og en kompetanse som kommer godt med når man løfter ambisjonen enda et hakk til neste prosjekt.

– Kompetanse bygger på tidligere kompetanse, sier Bysveen.

Han påpeker at dette også strekker seg til satsingsområder utenfor kraftfeltet, og trekker frem Lyse’s satsing på fiber, Altibox og Smarthome.

– Denne satsingen gjør at de er et av selskapene som er best rustet til å forstå hvordan digitaliseringen vil endre vår bransje, sier Bysveen.

Skrevet av Anders Lie Brenna - enerWE.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?