13.02.2015

Jensen sier vi skal fortsette å bruke mye oljepenger

Oslo (NTB-Jon Even Andersen og Kristian Skårdalsmo): Finansminister Siv Jensen (Frp) er ikke beredt til å følge sentralbanksjef Øystein Olsens klare råd om å trappe ned bruken av oljepenger.

– Det er viktig å understreke at Norge fortsatt skal bruke mye oljepenger de neste årene, sier Jensen på spørsmål fra NTB om de kommende statsbudsjettene fra hennes hånd vil bli smurt med mindre oljepenger enn nå.

Heller ikke statsminister Erna Solberg (H) vil love å stramme inn på oljepengebruken med det aller første:

– Vi kommer til å bestemme hvert år hvor mye oljepenger vi skal bruke, men det er et viktig budskap at vi må ta de økonomiske omstillingene som nå ligger foran oss, sa Solberg til NTB etter Olsens tale.

Hun la til at vi kan ikke kjøpe oss ut med oljepengebruk i tiden som kommer.

Ikke tøy strikken

Foran landets maktelite av statsråder, stortingspolitikere, byråkrater og finanstopper torsdag kveld, oppfordret sentralbanksjefen politikerne til å begrense bruken av oljepenger fremover.

– Mitt råd er: la oss ikke tøye strikken lenger. La oss vise tilbakeholdenhet og forsiktighet og holde igjen på pengebruken, lød det.

– En fornuftig tilpasning til risiko er at man ikke sikter mot å øke bruken av oljeinntekter videre fra dagens nivå. Epoken med opptrapping av bruken av oljeinntekter kan ligge bak oss, konkluderte han.

Mindre avkastning

Olsen høstet kritikk og motbør da han for tre år siden rådet politikerne til å justere ned handlingsregelen, som begrenser bruken av oljeinntekter over statsbudsjettet til 4 prosent av oljefondets verdi. Torsdag kveld gjentok han budskapet.

– Handlingsregelen har fungert som en langsiktig rettesnor for finanspolitikken i snart 15 år. Den har tjent hensikten. Nå er det behov for å stoppe opp, slo Olsen fast.

Han mener at avkastningen fremover kan komme til å ligge på rundt 3 prosent.

– Dette bildet fremstår som tydeligere nå enn det gjorde for et par år siden, legger han til.

Omstilling

Finansministeren sier til NTB at det viktigste budskapet hun hørte i Olsens tale, er at det er behov for omstilling av norsk økonomi.

– Men uansett høy eller lav oljepris er vi nødt til å omstille norsk økonomi fordi oljeinvesteringene kommer til å avta i årene fremover, sier hun.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener at regjeringen bør merke seg Olsens advarsel.

– Han advarer mot lettvint bruk av mer penger og det mener jeg er en advarsel til regjeringen som den må tenke grundig gjennom. Hovedbudskapet er at oljealderen ikke er slutt, men at økningen i inntekter kan være over. Det tror jeg er en veldig viktig analyse, sier Støre – som savnet miljøperspektivet i Olsens tale.

Vil bruke mindre

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at Norge helt klart har godt av å bruke mindre penger.

– Talen er et signal om at en del av de løftene vi politikere har kommet med, må vi kanskje være enda mer tålmodige med før de settes ut i livet. Vi må tenke enda mer på hva vi bruker pengene på, sier Hareide til NTB.

Finanspolitisk talsmann Snorre Valen i SV likte Olsens oljepenge-poeng.

– SV foreslo en betydelig redusert oljepengebruk i vårt alternative statsbudsjett. Det syns jeg flere partier bør gjøre, sier Valen til NTB.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne sier at Olsen minnet litt om De Grønne:

– Han snakket godt om å begrense lønnsveksten, bruke mindre oljepenger og innse at oljealderen avtar. Men han snakker fortsatt om justeringer i tradisjonell økonomi. Sentralbanksjefen burde brukt anledningen til å utfordre skikkelig på hva som kreves for å gjennomføre den store omstillingen Norge står foran, sier Hansson. (©NTB)

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?