13.02.2015

Jensen sier vi skal fortsette å bruke mye oljepenger

Oslo (NTB-Jon Even Andersen og Kristian Skårdalsmo): Finansminister Siv Jensen (Frp) er ikke beredt til å følge sentralbanksjef Øystein Olsens klare råd om å trappe ned bruken av oljepenger.

– Det er viktig å understreke at Norge fortsatt skal bruke mye oljepenger de neste årene, sier Jensen på spørsmål fra NTB om de kommende statsbudsjettene fra hennes hånd vil bli smurt med mindre oljepenger enn nå.

Heller ikke statsminister Erna Solberg (H) vil love å stramme inn på oljepengebruken med det aller første:

– Vi kommer til å bestemme hvert år hvor mye oljepenger vi skal bruke, men det er et viktig budskap at vi må ta de økonomiske omstillingene som nå ligger foran oss, sa Solberg til NTB etter Olsens tale.

Hun la til at vi kan ikke kjøpe oss ut med oljepengebruk i tiden som kommer.

Ikke tøy strikken

Foran landets maktelite av statsråder, stortingspolitikere, byråkrater og finanstopper torsdag kveld, oppfordret sentralbanksjefen politikerne til å begrense bruken av oljepenger fremover.

– Mitt råd er: la oss ikke tøye strikken lenger. La oss vise tilbakeholdenhet og forsiktighet og holde igjen på pengebruken, lød det.

– En fornuftig tilpasning til risiko er at man ikke sikter mot å øke bruken av oljeinntekter videre fra dagens nivå. Epoken med opptrapping av bruken av oljeinntekter kan ligge bak oss, konkluderte han.

Mindre avkastning

Olsen høstet kritikk og motbør da han for tre år siden rådet politikerne til å justere ned handlingsregelen, som begrenser bruken av oljeinntekter over statsbudsjettet til 4 prosent av oljefondets verdi. Torsdag kveld gjentok han budskapet.

– Handlingsregelen har fungert som en langsiktig rettesnor for finanspolitikken i snart 15 år. Den har tjent hensikten. Nå er det behov for å stoppe opp, slo Olsen fast.

Han mener at avkastningen fremover kan komme til å ligge på rundt 3 prosent.

– Dette bildet fremstår som tydeligere nå enn det gjorde for et par år siden, legger han til.

Omstilling

Finansministeren sier til NTB at det viktigste budskapet hun hørte i Olsens tale, er at det er behov for omstilling av norsk økonomi.

– Men uansett høy eller lav oljepris er vi nødt til å omstille norsk økonomi fordi oljeinvesteringene kommer til å avta i årene fremover, sier hun.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener at regjeringen bør merke seg Olsens advarsel.

– Han advarer mot lettvint bruk av mer penger og det mener jeg er en advarsel til regjeringen som den må tenke grundig gjennom. Hovedbudskapet er at oljealderen ikke er slutt, men at økningen i inntekter kan være over. Det tror jeg er en veldig viktig analyse, sier Støre – som savnet miljøperspektivet i Olsens tale.

Vil bruke mindre

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at Norge helt klart har godt av å bruke mindre penger.

– Talen er et signal om at en del av de løftene vi politikere har kommet med, må vi kanskje være enda mer tålmodige med før de settes ut i livet. Vi må tenke enda mer på hva vi bruker pengene på, sier Hareide til NTB.

Finanspolitisk talsmann Snorre Valen i SV likte Olsens oljepenge-poeng.

– SV foreslo en betydelig redusert oljepengebruk i vårt alternative statsbudsjett. Det syns jeg flere partier bør gjøre, sier Valen til NTB.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne sier at Olsen minnet litt om De Grønne:

– Han snakket godt om å begrense lønnsveksten, bruke mindre oljepenger og innse at oljealderen avtar. Men han snakker fortsatt om justeringer i tradisjonell økonomi. Sentralbanksjefen burde brukt anledningen til å utfordre skikkelig på hva som kreves for å gjennomføre den store omstillingen Norge står foran, sier Hansson. (©NTB)

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?