22.01.2015

Jansrud går for seier i beryktede Die Streif

Kjetil JansrudKitzbühel (NTB-AFP): Få triumfer i alpinsirkuset er større enn en utforseier i Kitzbühel. Lørdag kan Kjetil Jansrud få oppleve akkurat det. Foto. Jan Jansrud Gudbrandsdal Energi

Nerver av stål, mot og rå fysisk aggressivitet må til for å mestre oppgaven fartskjørerne i alpinsirkuset står overfor denne uka. Den beryktede utfortraseen Die Streif i Kitzbühel krever sin mann.

Titusenvis av tilskuere er ventet å omgi det som er sesongens mest imøtesette og prestisjetunge utforrenn. Løperne når 100 km/t bare 8,5 sekunder etter å ha forlatt startporten, og den nådeløse fjellsiden som venter har vært åsted for flere stygge ulykker opp gjennom historien.

Lørdagens renn er det 75. i rekken. For Kjetil Jansrud handler det om å ta den første norske Hahnenkamm-seieren siden 2004. Da vant Lasse Kjus. Samme mann gikk også til topps fem år tidligere, mens Atle Skårdal har en seier fra 1994.

God på trening

Jansrud var klart raskest på tirsdagens første treningsomgang og kjørte på seg et ørlite favorittstempel. Normalt sett legges det ikke altfor mye vekt på treningstidene i utforsammenheng, men i Kitzbühel stiller det seg litt annerledes. Der våger få av utøverne å holde igjen.

– Jeg ga alt helt fra start, fordi man vet aldri hvor mange treningsomganger som blir gjennomført her, sier Kjetil Jansrud.

Skulle Vinstra-gutten klare å vinne lørdagens fartsfest, følger han i fotsporene til flere av alpinsportens aller største navn. Sveitsiske Didier Cuche er Kitzbühel-kongen med sine fem seirer, mens østerrikske Franz Klammer står med fire.

Store navn

Av andre store navn på lista over vinnere i Die Streif finner vi Franz Heinzer, Pirmin Zurbriggen, Todd Brooker, Steve Podborski, Ken Read og Jean-Claude Killy.

Østerrikske Fritz Strobl vant i 1997 og er fortsatt raskeste mann ned den krevende løypa med tiden 1.51,58.

Fjorårets utforrenn ble vunnet av en annen østerriker, Hannes Reichelt. Han fulgte nærmest Jansrud på tirsdagens trening og vant også i Wengen sist helg.

Jansrud, som fortsatt leder utforcupen, ble femtemann i Sveits. (©NTB)

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?