16.11.2016

Ikke velg strømleverandør med strompris.no

Forbrukerinspektørene på NRK skal onsdag 16. november holde "Den store byttedagen" i samarbeid med Forbrukerrådet. Foto: NRK / Presse

(DEFO) Under Den store byttedagen onsdag 16. november oppfordrer NRK etter Defos erfaring strømkunder om å bytte leverandør basert på å sammenligne strømpriser via strompris.no. – Prisportalen villeder kundene, skriver Knut Lockert i sin leder.

Defo sier ja til tøff konkurranse blant strømleverandørene. Det skjerper leverandørene og tjener kunden. Men konkurransen skal være redelig og strømleverandørene bør ikke tjene på å lure kundene. Dessverre bidrar en uferdig strømportal i regi av forbrukerrådets strompris.no til nettopp det.

PORTALEN FUNGERER IKKE

Defo ønsker portalen.  Vi tror kunden setter pris på den og at den skjerper konkurransen. Men portalen fungerer ikke enda, og Forbrukerrådet vet det.

Defo har skrevet om dette ved flere anledninger og i siste utgaven av bladet Energi er konklusjonene klare. Det er «forvirring satt i system», heter det der. Vi ser oss nødt til å slutte oss til den kommentaren.

FORBRUKERRÅDET ER KLAR OVER PROBLEMENE

På onsdag den 16. november gjennomfører NRKs Forbrukerinspektørene den store byttedagen, der bytte av strøm er et av områdene Forbrukerinspektørene tar tak i.  Det er flott med et slikt program med en slik tilnærming. Men det er svært uheldig om de anvender strompris.no for å fremme slike bytter. Forbrukerrådet uttaler selv at de er smertelig klar over problemene med portalen, og de har også gjentatte ganger lovet å forbedre portalen uten å lykkes.


Nå skal den igjen forbedres og resultatet av endringene skal være implementert fra januar neste år. La oss håpe de lykkes denne gang. Vi står på for å hjelpe Forbrukerrådet med nettopp det. Men vår oppfordring er å ikke anvende portalen som nøkkelen til strømbytter kommende onsdag. Det blir useriøst å promotere en ubrukelig strømportal. Foreløpig er den nettopp det. Forhåpentligvis er det annerledes når Forbrukerinspektørene skal holde «Den store byttedagen» i 2017.


MANGE UTFORDRINGER VED STRØMPRISPORTALEN

Av de utfordringer som Defo har påvist med portalen er blant annet følgende:

  • Besparelsen i kroner som vises til kundene i strømpris.no er feil. Det sammenlignes ikke med kundens reelle pris i dag, men en beregnet pris som kunden ikke har. Kunden vil lett kunne tro at han sparer mer enn han gjør
  • Vanskelig for kundene å finne hvor langt fremover i tid priser og betingelser gjelder. Kontraktene kan endres i ettertid. Kontraktene bør således gjelde i en på forhånd avtalt periode for eksempel 12 måneder
  • Vanskelig for kundene å sammenligne hvilket av produktene fremover i tid som har best prognosert pris
  • Strømpris.no er ikke ofte nok oppdatert
  • Fremstiller avtaler fra leverandørene feilaktig. Avtalene er ofte dyrere enn det vises
  • Ingen regler for varsling av prisjusteringer. Dette bør være varsling rett til kunden og de som ikke har dette bør havne lenger ned på listene.


I seriebeskrivelsen til Forbrukerinspektørene heter det at «Forbrukerinspektørene avdekker juks og gir deg kunnskap til å bli en smartere forbruker». Med bruk av  strompris.no er vi redd de gjør det stikk motsatte.


Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?