05.10.2017

IEA får ny solkraft-kritikk

(Europower) Det ble i fjor installert 74 gigawatt ny solkraft i verden, hele 50 prosent mer enn året før, ifølge en ny rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA).

Dette er første gang veksten i solceller er raskere enn noe annen energikilde, inkludert kull.

- Det vi er fødselen til en ny ære innen solceller. Vi forventer at veksten i solcellekapasiteten til 2022 vil være høyere enn i noen annen teknologi, sier IEA-sjefen Faith Birol i en pressemelding.

Auksjonsprisene på solceller falt i fjor helt ned til tre cent per kWh, ifølge IEA.

Varsler kraftig nedgang

Likevel får IEA hard kritikk for igjen å undervurdere solkraftveksten. Erik Sauar, som investerer i solteknologiselskaper, sier til Dagens Næringsliv at IEAs anslag innebærer en ganske kraftig nedgang i ny installert solstrøm frem til 2022.

IEA anslår at det skal installeres 438 gigawatt solenergi på seks år mens markedet allerede i år ligger an til nærmere 100 gigawatt. Det betyr at det gjenstår kun om lag 70 GW i året ifølge IEA-scenarioet, og dermed en nedgang på 30 prosent.

– I den 180 sider lange rapporten om fornybar energi frem til 2022 skriver IEA svært positivt om den sterke veksten i solenergi, men byrået verken nevner eller diskuterer at de i praksis igjen spår et kraftig fall i markedet for solpaneler, sier Sauar til DN.

– IEA har bommet fatalt så mange ganger, at det er vanskelig å tro at det ikke er med vilje, sier seniorrådgiver Bjørn Thorud i Multiconsult til avisen.

Kull fremdeles størst

I rapporten går det også fram at to tredeler av all ny kraft som kom i produksjon i fjor var fornybar, nesten 165 gigawatt.

IEA antar at veksten i kapasiteten til fornybar kraft vil vokse med 43 prosent, ca. 1000 gigawatt, fram til 2022.

Om man regner om til produsert energi, venter IEA at fornybarproduksjonen stiger med mer enn en tredel til 2022, til over 8000 terawattimer.

Da vil fornybarandelen være 30 prosent av all kraftproduksjon, opp fra 24 prosent i 2016. Kull vil ifølge IEA imidlertid fremdeles være den største kraftkilden i 2022.

Skrevet av Øyvind Lie - Europower.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?