16.06.2014

Hydro får 1,5 milliarder i Enova-støtte

karmøy(Montel) Enova har besluttet å bevilge gigantiske 1,5 milliarder kroner til en teknologipilot knyttet til aluminiumsverket på Karmøy. Foto: Hydro.

Det skriver Hydro i en pressemelding fredag.

– Teknologipiloten på Karmøy vil kunne bli verdens mest energi- og miljøeffektive produksjonslinje for aluminium, sier Svein Richard Brandtzæg, konsernsjef i Hydro i meldingen.

Pilotanlegget er planlagt med årlig produksjonskapasitet på om lag 70.000 tonn, og kan tidligst starte produksjon av aluminium i 2017.

Prosjektet er kostnadsberegnet til 3,6 milliarder kroner. Av dette støtter Enova prosjektet med 1,5 milliarder kroner.

– Støtten fra Enova gjør at vi kan fortsette arbeidet med å få på plass de resterende elementene, før vi eventuelt kan beslutte prosjektet og starte byggingen av anlegget, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Enova oversender nå sin beslutning til ESA, som må gi sin tilslutning. Andre forhold som må på plass før Hydro kan ta en investeringsbeslutning er blant annet at Statnett sørger for de nødvendige forsikringer om at strømnettet i regionen kan tåle både elektrifisering av sokkelen og industriutbygging på Karmøy.

Hydro må også sikre seg kraft til konkurransedyktige betingelser, og utviklingen i markedsbalansen innenfor aluminium må gi forventning om tilfredsstillende lønnsomhet.

–Arbeidet med pilotanlegget på Karmøy og støtten fra Enova understreker vår langsiktige tro på Norge som et godt sted for aluminiumproduksjon, der vi basert på fornybar vannkraft kan utvikle aluminiumteknologi og industriell produksjon i tett samspill, sier Brandtzæg.

Pilotanlegget vil gi rundt 50 arbeidsplasser hvis det kommer i drift.

Karmøy-piloten vil et årlig forbruk på rundt 1 TWh i året.

Øystein Meland

oystein@montel.no

10:18, Friday, 13 June 2014


Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?