16.06.2014

Hydro får 1,5 milliarder i Enova-støtte

karmøy(Montel) Enova har besluttet å bevilge gigantiske 1,5 milliarder kroner til en teknologipilot knyttet til aluminiumsverket på Karmøy. Foto: Hydro.

Det skriver Hydro i en pressemelding fredag.

– Teknologipiloten på Karmøy vil kunne bli verdens mest energi- og miljøeffektive produksjonslinje for aluminium, sier Svein Richard Brandtzæg, konsernsjef i Hydro i meldingen.

Pilotanlegget er planlagt med årlig produksjonskapasitet på om lag 70.000 tonn, og kan tidligst starte produksjon av aluminium i 2017.

Prosjektet er kostnadsberegnet til 3,6 milliarder kroner. Av dette støtter Enova prosjektet med 1,5 milliarder kroner.

– Støtten fra Enova gjør at vi kan fortsette arbeidet med å få på plass de resterende elementene, før vi eventuelt kan beslutte prosjektet og starte byggingen av anlegget, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Enova oversender nå sin beslutning til ESA, som må gi sin tilslutning. Andre forhold som må på plass før Hydro kan ta en investeringsbeslutning er blant annet at Statnett sørger for de nødvendige forsikringer om at strømnettet i regionen kan tåle både elektrifisering av sokkelen og industriutbygging på Karmøy.

Hydro må også sikre seg kraft til konkurransedyktige betingelser, og utviklingen i markedsbalansen innenfor aluminium må gi forventning om tilfredsstillende lønnsomhet.

–Arbeidet med pilotanlegget på Karmøy og støtten fra Enova understreker vår langsiktige tro på Norge som et godt sted for aluminiumproduksjon, der vi basert på fornybar vannkraft kan utvikle aluminiumteknologi og industriell produksjon i tett samspill, sier Brandtzæg.

Pilotanlegget vil gi rundt 50 arbeidsplasser hvis det kommer i drift.

Karmøy-piloten vil et årlig forbruk på rundt 1 TWh i året.

Øystein Meland

oystein@montel.no

10:18, Friday, 13 June 2014


Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?