Hjem > Siste nytt > Hva er elsertifikater?

Hva er elsertifikater?

Publisert 14.03.2020, sist oppdatert 10.03.2022

Oppdatert 09.03.2016

Ved nyttår 2012 innførte myndighetene elsertifikatplikt på kraftleveranser i Norge i likhet med Sverige som har hatt dette siden 2003. Elsertifikatordningen skal bidra til økt produksjon av kraft fra fornybare energikilder. Målsettingen er 26,4 TWh ny fornybar årlig kraftproduksjon til sammen i Norge og Sverige innen 2020.

For å skape etterspørsel etter elsertifikater har staten gjennom elsertifikatloven lagt en plikt på strømleverandørene til å kjøpe sertifikater til sine strømkunder tilsvarende en viss prosentandel av omsetningen. Andelen i 2012 var satt til tre prosent. Denne vil stige til 18,3 prosent i 2020 for deretter å falle til null mot 2035.

For 2016 er Gudbrandsdal Energi forpliktet til å kjøpe inn sertifikater for 10,8 % av omsetningen til sluttbrukermarkedet.

Alt forbruk av kraft som i dag er gjenstand for forbruksavgift på elektrisitet må strømleverandøren kjøpe inn sertifikater for. Prisen på elsertifikatene blir basert på tilbud og etterspørsel.

Hva betyr dette for deg som kraftkunde?

Elsertifikatene vil medføre en ekstra kostnad til kundene i størrelsesorden ca. 1,9 til i overkant av 2,3 øre/kWh eksklusive mva for 2016. For en normalhusholdning vil dette for 2014 utgjøre en økning på ca. kr. 8,- sammenlignet med 2015.

Totalt vil denne kostnaden med elsertifikater utgjøre  ca. 375 kr for en normalhusholdning.

Ordningen vil på sikt gi mer strøm inn i markedet, slik at det ikke er sikkert at summen av strømpris og kostnader med elsertifikater blir høyere enn tidligere. Analysefirmaet Markedskraft har beregnet at ordningen vil gi et kraftoverskudd i Skandinavia på hele 47 TWh i 2020, og de mener dette strømoverskuddet vil gi fallende priser i årene som kommer.

Økende kraftoverskudd i skandinavia de siste årene har presset ned strømprisene på kort og lang sikt. For øyeblikket er strømprisene frem til 2020 svært lavt priset. Om ikke noe uforutsett inntreffer forventer man lave strømutgifter de neste 5 årene.

Les også: Usikkert om forlengelse av elsertifikat.

Hva så med nettleien?

Elsertifikatene gjelder bare nye produksjonsanlegg, og påvirker kun kraftprisen. De har ingenting med nettleien å gjøre.

Aktørene får ikke elsertifikater ved vedlikehold av produksjonsanlegg. Dersom eks. Gudbrandsdal Energi oppgraderer et av sine kraftverk, dvs. får flere kWh ut av et kraftverk på grunn av for eksempel rehabilitering, så kan en få elsertifikat for økningen.

Gudbrandsdal Energi vedlikeholder anleggene innenfor den konsesjonen de har. Ved oppgradering så vil en ved store tiltak måtte søke om konsesjonsendring, ellers ikke.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?