30.11.2017

Høyeste spot på 22 måneder

(Montel) Lite vind, lave temperaturer og høye tyske timepriser gjorde at spotprisen for onsdag steg til 51,88 EUR/MWh, det høyeste nivået siden januar 2016. Terminmarkedet opplevde likevel et bredt, værdrevet fall.

– Vi fikk inn 700 MW mer forbruk og 1,9 GW mindre vindkraft i spotprisberegningen enn ventet, og dette bidro til at vi fikk den høye spotprisen. I tillegg ser vi at den høye prisen i Tyskland bidro til at det blir eksport på alle forbindelser, ifølge analytiker Ole Tom Djupskås i Thomson Reuters.

Lite vind medførte at den tyske Phelixen steg til 71,50 EUR/MWh, som er opp over 90 prosent fra tirsdagens pris.

På forhånd var det ventet en stigning i den nordiske systemprisen til rundt 40 euro, og den sterke prisen bidro til å gi støtte til terminmarkedet som ellers opplevde et bredt, værdrevet fall på tirsdag.

Kontrakten for neste uke falt med 1,35 euro til 34,20 EUR/MWh, mens desember-kontrakten falt med 50 cent til 33,90 EUR/MWh. Kvartalskontrakten Q1 18 falt med 39 cent til 32,80 EUR/MWh.

Ifølge det danske energiselskapet Energi Danmark var prisfallet primært drevet av noe høyere temperaturer, selv om snittet for de neste ti dagene fremdeles ligger noe under normalen.

Ulike værmodeller viste på tampen av handelsdagen at det ventelig vil komme mellom 3,2 og 5,7 TWh med nedbørsenergi over Norge og Sverige de neste ti dagene, mot normalt 5,1 TWh, mens temperaturene ligget noe under sesongsnittet på 0,3 plussgrader, ifølge SMHI.

Ute på kurven datt årskontrakten med en halv euro til 26,80 EUR/MWh, et fall som for øvrig lå tett på det tyske markedet, hvor årskontrakten Cal-18 ble omsatt 40 cent ned, på 36,53 EUR/MWh da Nasdaq Commodities stengte.

Skrevet av Øystein Meland - Montel.

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?