30.11.2017

Høyeste spot på 22 måneder

(Montel) Lite vind, lave temperaturer og høye tyske timepriser gjorde at spotprisen for onsdag steg til 51,88 EUR/MWh, det høyeste nivået siden januar 2016. Terminmarkedet opplevde likevel et bredt, værdrevet fall.

– Vi fikk inn 700 MW mer forbruk og 1,9 GW mindre vindkraft i spotprisberegningen enn ventet, og dette bidro til at vi fikk den høye spotprisen. I tillegg ser vi at den høye prisen i Tyskland bidro til at det blir eksport på alle forbindelser, ifølge analytiker Ole Tom Djupskås i Thomson Reuters.

Lite vind medførte at den tyske Phelixen steg til 71,50 EUR/MWh, som er opp over 90 prosent fra tirsdagens pris.

På forhånd var det ventet en stigning i den nordiske systemprisen til rundt 40 euro, og den sterke prisen bidro til å gi støtte til terminmarkedet som ellers opplevde et bredt, værdrevet fall på tirsdag.

Kontrakten for neste uke falt med 1,35 euro til 34,20 EUR/MWh, mens desember-kontrakten falt med 50 cent til 33,90 EUR/MWh. Kvartalskontrakten Q1 18 falt med 39 cent til 32,80 EUR/MWh.

Ifølge det danske energiselskapet Energi Danmark var prisfallet primært drevet av noe høyere temperaturer, selv om snittet for de neste ti dagene fremdeles ligger noe under normalen.

Ulike værmodeller viste på tampen av handelsdagen at det ventelig vil komme mellom 3,2 og 5,7 TWh med nedbørsenergi over Norge og Sverige de neste ti dagene, mot normalt 5,1 TWh, mens temperaturene ligget noe under sesongsnittet på 0,3 plussgrader, ifølge SMHI.

Ute på kurven datt årskontrakten med en halv euro til 26,80 EUR/MWh, et fall som for øvrig lå tett på det tyske markedet, hvor årskontrakten Cal-18 ble omsatt 40 cent ned, på 36,53 EUR/MWh da Nasdaq Commodities stengte.

Skrevet av Øystein Meland - Montel.

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?