04.01.2018

Julefeiringen bidro til lavere strømforbruk og høy import ga lavere strømpriser

(enerWE) – På tross av kaldere vær i de nordligste elspotområdene bidro julefeiringen til at totalforbruket i Norden gikk ned i romjulsuken. Vindkraftproduksjonen i Norden holdt seg på et høyt nivå i uke 52. Dette bidro til lavere priser i alle de nordiske elspotområdene, skriver NVE i sin ukentlige rapport om kraftsituasjonen.

Ifølge Statnetts oversikt førte det til at Norge importerte mer strøm enn vi eksporterte lørdag 30. desember og på nyttårsaften.

– Produksjonen fra norske vannkraftverk gikk ned i forrige uke på grunn av tilgang til billig import fra Sverige og Danmark. Dette medvirket til at Norge hadde nettoimport av kraft for første gang siden april, skriver NVE.

Ved utgangen av fjorårets siste uke var fyllingsgraden totalt sett på 72,3 prosent. Det var en nedgang på 1,2 prosentpoeng, mot 1,4 prosentpoeng uken før.

– Medianverdien for fyllingsgraden på tilsverande tidspunkt for årene 1990-2016 var 70,4 prosent, og minimumverdien 45,3 prosent, skriver NVE.

Fyllingsgraden i de fem elspotområdene varierer fra 63,8 til 81,9 prosent.

Skrevet av Anders Lie Brenna - enerWE.

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?