19.01.2016

Historisk lave kraftpriser i 2015

2015 går inn i historiebøkene som året med lave kraftpriser og ny rekord i nettoeksport av nordisk kraft.


Kraftsituasjonen i Norge var god gjennom hele 2015, mye takket være mildt vær og mye nedbør. Det kom 31,5 TWh mer nedbør og 23 TWh mer tilsig enn normalt. NVE skriver på sine nettsider at store nedbørsmengder de siste ukene i desember bidro til at den norske magasinfyllingen lå over historisk maksimum ved utgangen av året.


- I tillegg til at den hydrologiske situasjonen har vært god, har det også vært høy vindkraftproduksjon i Norden. Dette har gitt utslag i historisk lave kraftpriser, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.


Det er i følge NVE Norge og Sverige som er de store kraftprodusentene i Norden. Disse to landene står for nærmere 80 prosent av den totale eksporten, opplyser Sanderud.


Les mer på nettsidene til NVE.

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?