19.01.2016

Historisk lave kraftpriser i 2015

2015 går inn i historiebøkene som året med lave kraftpriser og ny rekord i nettoeksport av nordisk kraft.


Kraftsituasjonen i Norge var god gjennom hele 2015, mye takket være mildt vær og mye nedbør. Det kom 31,5 TWh mer nedbør og 23 TWh mer tilsig enn normalt. NVE skriver på sine nettsider at store nedbørsmengder de siste ukene i desember bidro til at den norske magasinfyllingen lå over historisk maksimum ved utgangen av året.


- I tillegg til at den hydrologiske situasjonen har vært god, har det også vært høy vindkraftproduksjon i Norden. Dette har gitt utslag i historisk lave kraftpriser, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.


Det er i følge NVE Norge og Sverige som er de store kraftprodusentene i Norden. Disse to landene står for nærmere 80 prosent av den totale eksporten, opplyser Sanderud.


Les mer på nettsidene til NVE.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?