11.09.2014

Halvert kraftoverskudd mot 2020

nos_clearing_and_settlement

Europower Stein Arild Iglebaek

Prisene vil trolig bli høyere mot 2020 enn tidligere forventet, men også svinge mer, noe som gir større muligheter for kraftmeglere. Illustrasjonsfoto: Imarex

Nok en utsettelse av det finske kjernekraftverket Olkiluoto halverer kraftoverskuddet i Norden, og kraftprisene vil holdes oppe fram til 2020. Og da vil prisene skyte i været.

Mandag meldte selskapet bak det finske kjernekraftverket Olkiluoto 3 at oppstarten er forskjøvet ytterligere to år til 2018. Kjernekraftverket skulle stått ferdig i 2009, og blir nær tre ganger så dyrt som planlagt, skriver Dagens Næringsliv.

Utsettelsen er gledelig for norske kraftprodusenter fordi det betyr at det ventede kraftoverskuddet i Norden frem mot 2020 halveres.

– Kraftoverskuddet mellom 2016 og 2018 blir nå på langt nær så tydelig. Perioder med svært lave priser til konsument blir mindre sannsynlig, sier forvalter Andreas Myhre i Los, til avisen.

– Utsettelsen hjelper på allerede lave priser, og vil holde prisene syv–åtte prosent høyere frem mot 2020, sier Marius Holm Rennesund, seniorkonsulent i analyse- og rådgivningsfirmaet Thema Consulting Group, til Dagens Næringsliv.

 

Vil svinge mer

Myhre mener strømprisen vil svinge mer enn før fordi stabil kjernekraft uteblir, samtidig som det kommer mye ny ustabil vindkraft og ny uregulerbar småkraft fra norske vassdrag inn i det nordiske systemet. Som kjent skal det inn 26,4 terawattimer ny fornybar kraft i Sverige og Norge før 2020.

– Får vi en kald og tørr vinter som i 2010, kan prisene gå skyhøyt og vi kan komme opp på tysk nivå. En våt og mild vinter som i fjor gir motsatt effekt. I sum tror vi prisene vil bli lavere enn nå, men forbrukerne kan vente seg en og annen kjempehøy regning, sier Myhre.

 

Venter hopp fra 2020

Marius Holm Rennesund i Thema ferdigstilte i går en analyse av det nordiske kraftmarkedet i årene frem til 2040. Han venter at kraftprisene vil holde seg rundt dagens nivå frem mot 2020, rundt 25 øre per kilowattime. Han tror ikke på ekstreme utslag i kraftprisene, men venter at somre med fulle magasiner og godt med nedbør kan gi priser ned mot 15–20 øre, mens den i kalde tørre vintre kan gå opp mot 35–40 øre.

Rundt 2020 venter han et markant hopp i kraftprisene på over 50 prosent frem til 2025, som følge av økte CO2-priser i det europeiske kvotemarkedet. I samme periode ventes den planlagte kraftkabelen mellom Storbritannia og Norge å ferdigstilles.

– Storbritannia har etablert et prisgulv på CO2 som fører til at de betaler mer for kraft enn nesten noe annet land i Vest-Europa. Det vil gavne norske kraftprodusenter som får noe høyere kraftpriser, men også nettoperatørene, Statnett og National Grid, får høyere inntekter, sier Rennesund.

Han venter så en moderat stigning i kraftprisene i Norden frem til 2040 basert på en forventning om utfasing av svensk og finsk kjernekraft, en høyere prising av CO2 og flere kabler til utlandet.

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer

Markedskommentar uke 23 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 9,6 og 33 øre/kWh, mot 25-37 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Hva skjedde med CO2-prisen?

Prisen på CO2-kvoter påvirker strømprisen, og det siste halvannet året har CO2-prisen steget kraftig. Her er en forklaring på CO2-markedet fra C til 2.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?