01.07.2014

Hafslund hemmeligholdt rapport

Oslo+ettermiddagEuropower. Stein Arild Iglebaek.

Fjernvarmen i Oslo var borte i over to døgn. Det kan skyldes dårlig vedlikehold, ifølge rapport. Foto: Morten Fredheim Solberg

En av fire skjøter i Oslo fjernvarmenett bør repareres, viser en rapport. Men den fikk aldri NVE se.

170.000 boenheter i Oslo får varme og varmtvann gjennom fjernvarmeledningen. En rapport Hafslund Varme har holdt hemmelig i snart tre år, viser at kontrollen av sveisene i ledningen har vært svært dårlig – og at hver fjerde sveis burde vært reparert, skriver Aftenposten.

Fra midt på 1990-tallet hadde selskapet Norweld Control Service (NCS) oppdraget med å sjekke sveisene som holder fjernvarmenettet sammen – omtrent en for hver 20. meter. Dette gjøres ved å røntgenfotografere et utvalg av skjøtene.

I 2010 sjekket Force Technology på eget initiativ arbeidet NCS hadde gjort. Konklusjonen var klar: Kontrollørene fra NCS hadde «dårlige holdninger til kvalitet og strålesikkerhet», det var blant annet juks med filmer og rapporter gjennom «lettvinte løsninger»», det var «graverende juks i faget» og det var «utferdiget dokumentasjon på arbeid som ikke var utført» (sitater fra rapporten ifølge Aftenposten).

NVE-tilsyn

12. februar i år ble det ved et uhell boret hull i fjernvarmeledningen i Akersgata i Oslo sentrum. Etter uhellet gjennomførte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) et tilsyn hos Hafslund Varme, som eier og driver fjernvarmeledningen. Det fant 11 avvik.

Force Technology hadde laget en vurdering for Hafslund i 2011, men Hafslund informerte ikke NVE om at denne rapporten eksisterte. Informasjonssjef Truls Jemtland i Hafslund Varme sier til Aftenposten at Forcerapporten ikke ble fremlagt fordi den kun var en del av Hafslunds beslutningsgrunnlag. Tilsynsleder Ingvild V. Malvik i NVE mener de burde fått rapporten:

– Beslutningsgrunnlaget er naturligvis relevant for oss, sier hun til avisen.

Rappporten, som Hafslund ikke ville gi innsyn i, slår fast at 25 prosent av de kontrollerte sveisene «har feil som burde vært reparert iht. standard». Likevel mener Hafslund at det ikke er nødvendig å kontrollere flere sveiser.

– Vi har forståelse for at rapporten for et utrent øye kan gi inntrykk av at det er risiko knyttet til de aktuelle sveiseskjøtene. Vår klare faglige vurdering er at det er veldig liten risiko for lekkasje av betydning som følge av den typen sveisefeil som er avdekket ved røntgenkontroll, forklarer Hafslund i en e-post til Aftenposten.

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer

Endless Winter ep. 2

Endless Winter episode nr. 2. Et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Endless Winter følger skikjører Nikolai Schirmer til Østerrike i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?