01.07.2014

Hafslund hemmeligholdt rapport

Oslo+ettermiddagEuropower. Stein Arild Iglebaek.

Fjernvarmen i Oslo var borte i over to døgn. Det kan skyldes dårlig vedlikehold, ifølge rapport. Foto: Morten Fredheim Solberg

En av fire skjøter i Oslo fjernvarmenett bør repareres, viser en rapport. Men den fikk aldri NVE se.

170.000 boenheter i Oslo får varme og varmtvann gjennom fjernvarmeledningen. En rapport Hafslund Varme har holdt hemmelig i snart tre år, viser at kontrollen av sveisene i ledningen har vært svært dårlig – og at hver fjerde sveis burde vært reparert, skriver Aftenposten.

Fra midt på 1990-tallet hadde selskapet Norweld Control Service (NCS) oppdraget med å sjekke sveisene som holder fjernvarmenettet sammen – omtrent en for hver 20. meter. Dette gjøres ved å røntgenfotografere et utvalg av skjøtene.

I 2010 sjekket Force Technology på eget initiativ arbeidet NCS hadde gjort. Konklusjonen var klar: Kontrollørene fra NCS hadde «dårlige holdninger til kvalitet og strålesikkerhet», det var blant annet juks med filmer og rapporter gjennom «lettvinte løsninger»», det var «graverende juks i faget» og det var «utferdiget dokumentasjon på arbeid som ikke var utført» (sitater fra rapporten ifølge Aftenposten).

NVE-tilsyn

12. februar i år ble det ved et uhell boret hull i fjernvarmeledningen i Akersgata i Oslo sentrum. Etter uhellet gjennomførte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) et tilsyn hos Hafslund Varme, som eier og driver fjernvarmeledningen. Det fant 11 avvik.

Force Technology hadde laget en vurdering for Hafslund i 2011, men Hafslund informerte ikke NVE om at denne rapporten eksisterte. Informasjonssjef Truls Jemtland i Hafslund Varme sier til Aftenposten at Forcerapporten ikke ble fremlagt fordi den kun var en del av Hafslunds beslutningsgrunnlag. Tilsynsleder Ingvild V. Malvik i NVE mener de burde fått rapporten:

– Beslutningsgrunnlaget er naturligvis relevant for oss, sier hun til avisen.

Rappporten, som Hafslund ikke ville gi innsyn i, slår fast at 25 prosent av de kontrollerte sveisene «har feil som burde vært reparert iht. standard». Likevel mener Hafslund at det ikke er nødvendig å kontrollere flere sveiser.

– Vi har forståelse for at rapporten for et utrent øye kan gi inntrykk av at det er risiko knyttet til de aktuelle sveiseskjøtene. Vår klare faglige vurdering er at det er veldig liten risiko for lekkasje av betydning som følge av den typen sveisefeil som er avdekket ved røntgenkontroll, forklarer Hafslund i en e-post til Aftenposten.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?