02.02.2016

Gudbrandsdal Energi tror på vekst tross prisøkning

(Montel) Gudbrandsdal Energi valgte nylig å trekke seg ut av den mest aggressive priskonkurransen i strømmarkedet, men tror fortsatt de vil nå 100.000 kunder i løpet av året.


Etter å ha tilbudt spotpris uten påslag i tre år, trakk Gudbransdal Energi seg nylig ut av tetsjiktet på kraftprisoversikten til Forbrukerrådet ved å legge på 2,875 øre/kWh i påslag på billig-produktet Social Spot.


Markedssjef Jan Jansrud sier prisøkningen var nødvendig, fordi kostnadene ved den økte elsertifikatkvoten fra nyttår ble for store i forhold til størrelsen på kundemassen.


– Når vi har fått så mange nye kunder som vi har så blir disse avtalene tunge å drive med tap. Derfor har vi sikret oss inndekning av elsertifikater, sier han, og avdramatiserer størrelsen på prisøkningen.


– Spotprisavtaler med påslag på et par øre koster forbrukerne 400 kroner årlig. På månedsbasis er ikke det mer enn en pølse koster på en Statoil-stasjon, sier han.


Samlet sett tviler Jansrud på at påslaget vil bety mye for selskapet, og at veksten vil fortsette.


– Vi fikk netto 8.000 nye kunder i 2015, og det ser ut til at vi kan passere 100.000 kunder i løpet av 2016. Vi har ligget på topp med spot uten påslag i tre år, og nå har vi justert opp påslaget på avtalene i forhold til elsertkostnaden, sier markedsjef Jan Jansrud til Montel.


– Undersøkelser forteller oss at kundene har et godt inntrykk av oss, noe jeg også tror handler om at vi er mer åpne om prisene enn våre konkurrenter. For eksempel informerte vi tydelig om spotprisnivået på våre avtaler, selv med spotpriser opp mot 80 øre i prisområdet NO1, også selv om de høye prisene bare var på dette nivået i få dager, sier han.


Misfornøyd med strømportal
Markedssjefen er misfornøyd med den nye prisportalen til Forbrukerrådet.


– Ser man det fra kundenes side er det forvirrende med alle de mange valgmulighetene man må krysse av for før man får en rangering. Ser man det fra strømselskapets side, så fungerer den dårligere enn Konkurransetilsynets liste gjorde, fordi det er ikke mulig å se hvilke priser konkurrentene har akkurat i øyeblikket og frem i tid, sier han, og peker på at den gamle prisoversikten hadde priser som var varslet 14 dager frem i tid, mens strømpris.no viser månedsgamle priser.


Han forventer at Forbrukerrådet lytter til kritikken, og endrer portalen slik at den blir mer brukervennlig.


– Tanken bak den nye portalens utforming er god, men disse problemene må man gjøre noe med, sier han, og legger til at de har henvendt seg til Forbrukerrådet for å høre om hvor mye kundetrafikk det genereres inn mot portalen, uten å få svar på henvendelsen.


Han sier at ting tyder på at portalen er mindre brukt av forbrukerne enn Konkurransetilsynets oversikt var.


– Våre kundekonsulenter har et klart inntrykk av at det er svært få kunder som kommer til oss etter å vært inne på strømpris.no. Jeg mener det var langt flere som kom til oss via Konkurransetilsynets prisportal da fremdeles fantes.


Fremover tror Jansrud at strømbransjen står foran enorme endringer.


– I tillegg tror jeg innføring at AMS og Elhubben vil medføre en betydelig økning i kreativitet fra strømselskapene. Jeg tror vi vil se økt bruk av lojalitetsprogrammer og det vil komme andre og mange flere kreative løsninger inn i markedet.


– For å være litt spissformulert, skal en ikke se bort ifra om noen få år at vi kan drive hele strømselskapet med en liten PC som står og surrer borte i et hjørne av bedriften. Endringer kommer og konkurransen vil utvilsomt hardne kraftig til i årene som kommer, sier han.


Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 15 2019

Spotprisene har løftet seg denne uken da høytrykkspreget vær har gitt lite vind og nedbør. Mer høytrykk i værvarslene kombinert med høyere brenselspriser og CO2-kvotepriser har bidratt til høyere priser i terminmarkedet for kraft.

Les mer

Endeløs vinter - et reisebrev

Endless Winter er et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Vi følger skikjører Nikolai Schirmer i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer

Markedskommentar april 2019

Vi har lagt bak oss en kald vinter med høye strømpriser og generelt høyt strømforbruk blant folk flest. Dette har påvirket strømregningene våre og dermed også økt trykket inn mot strømleverandørene. Nå har været blitt mildere og forbruket har gått ned. Det samme har strømprisene.

Les mer

Markedskommentar uke 14 2019

Denne uken har vært mild med temperaturer godt over normalen for årstiden. Spotprisene har vært relativt stabile med mindre svingninger denne uken.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?