22.09.2014

Grønt håp foran historisk klimatoppmøte

PIC00002New York/Oslo (NTB-Are Føli): Frivillige klimatiltak og fallende priser på fornybar energi tenner et grønt håp foran klimatoppmøtet i New York. Illustrasjonsfoto Gudbrandsdal Energi

– Klimaspørsmålet må ikke ses som en byrde som begrenser mulighetene for verdiskaping, men snarere en mulighet for utvikling og vekst, sa statsminister Erna Solberg (H) i en tale nylig.

Hun og over 120 andre stats- og regjeringssjefer samles tirsdag til klimatoppmøte i New York. For første gang siden København i 2009 skal storparten av verdens politiske toppledere diskutere kampen mot klimaendringene.

Kampen foregår fortsatt i motbakke, og målet i New York er bare å ta noen få skritt videre. Likevel peker eksperter på utviklingstrekk som har framkalt en viss optimisme fram mot møtet.

– Mange land er villige til å gjøre mer nasjonalt enn de er villige til å forplikte seg til i internasjonale avtaler, sier Steffen Kallbekken ved CICERO senter for klimaforskning til NTB.

Søndag er det ventet at over hundre tusen mennesker vil demonstrere i New York med krav om strengere klimatiltak. Også i Oslo og mange andre byer rundt om i verden er det planlagt demonstrasjoner.

Norge støtter karbonpris

Selv om verden så langt ikke er blitt enig om en effektiv klimaavtale, har mange land, regioner og private selskaper satt i verk tiltak på egen hånd.

I New York er det ventet at en rekke land og selskaper vil presentere egne, frivillige avgifter eller priser på utslipp av klimagasser. Verdensbanken har oppfordret politikere og næringslivsledere til å skrive under på et opprop om denne typen tiltak.

– Prisene motiverer både enkeltpersoner, bedrifter, myndigheter og land til å omstille seg mot et lavutslippssamfunn. Derfor støtter Norge Verdensbankens opprop for en pris på karbon, sa Solberg i talen som ble holdt under lanseringen av en klimarapport utarbeidet av en kommisjon hvor tidligere statsminister Jens Stoltenberg er medlem.

Lobber for avgifter

Minst 150 store selskaper har allerede innført interne priser på klimautslipp, ifølge en undersøkelse gjort av organisasjonen CDP.

En viktig årsak er trolig at de forbereder seg på lovfestede klimaavgifter som de antar vil bli innført. Noen selskaper driver dessuten lobbyvirksomhet for å få myndighetene til å innføre klimaavgifter.

EU og flere amerikanske delstater har innført regionale systemer for handel med kvoter for klimautslipp, uten at det foreligger noe internasjonalt krav om dette. Og Kina har satt i gang omfattende forsøk med lignende ordninger.

Prisene stuper

At prisen på sol- og vindkraft har stupt de siste årene, har også gjort det lettere å legge om økonomien i miljøvennlig retning.

– Prisene har sunket mye raskere enn omtrent noen hadde forutsett. Særlig prisen på solceller har falt dramatisk de siste to-tre årene, sier Kallbekken.

Selv om FNs generalsekretær Ban Ki-moon er vert for New York-møtet, er ikke samtalene her formelt sett en del av FN-forhandlingene fram mot en ny klimaavtale. Målet er at en effektiv avtale skal komme i havn i Paris neste år.

Ingen vet ennå om målet vil bli nådd, og det er kommet flere signaler den siste tiden som tyder på at veien videre vil bli svært vanskelig. Mens USAs president Barack Obama deltar på toppmøtet i New York, har Kinas president Xi Jinping og den indiske statsministeren Narendra Modi meldt avbud.

Og tross frivillige tiltak i mange deler av verden fortsetter de globale klimautslippene å øke raskt.

– Den politiske utviklingen går i riktig retning på noen områder. Men hvert år som går uten at vi kutter utslippene, leder oss bort fra målet om å unngå mer enn 2 graders global oppvarming, sier Kallbekken. (©NTB)


Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?