Hjem > Siste nytt > Gratis strøm kan bli dyrt for kunden

Gratis strøm kan bli dyrt for kunden

Thomas Gundersen
Publisert 19.07.2016, sist oppdatert 05.09.2017

Flere har tilbudt gratis strøm i sommer. Det kan lønne seg for forbrukerne, men bare hvis man hopper av avtalen etter endte gratisperiode. Hvis ikke kan man ende med en dyr avtale. Foto: Mona Adolfsen

(Europower) Det er et mylder av tilbud og kampanjer på strømavtaler. Det kan være vanskelig for strømkundene å finne ut av hva som virkelig er en billig avtale. Flere har kjørt kampanjer med gratis strøm, som ender i avtaler som er langt i fra gratis.

Kampen om strømkundene har lenge vært tøff. Variabel pris langt under markedspris og markedspris uten noen form for påslag, er tilbud vi har sett i over ett år fra flere av leverandørene. De siste månedene har det også fra flere hold dukket opp tilbud om en måned med gratis strøm for deretter å komme over på det selskapene omtaler som svært gunstige strømprisavtaler.

Men ingen kan tjene penger på å gi bort noe gratis. Slik er det også for strømleverandørene. Ved å se nærmere etter, så finner vi da også at det slett ikke er så gunstige vilkår for avtalene kundene kommer over på etter at de har mottatt gratis strøm i en måned. Det viktige for kundene blir dermed å «hoppe av» etter at vilkårene for gratis strøm er innfridd.

Stoppet kampanje

Tidligere denne uken sendte Telinet ut tilbud på mail som tilbød gratis strøm i én måned, for deretter å komme over på en variabel pris på for tiden 29,90 øre/kWh. Ved å klikke seg inn på bestillingen i vedlagte link i mailen, viste imidlertid prisen 39 øre/kWh. Til Europower beklager Telinet at det har oppstått en teknisk feil og får også rettet dette i løpet av dagen.

– Det har vært en prisendring den siste uken og dette er ikke blitt oppdatert. Det er en teknisk feil og skulle vært rettet opp i, sier leder for kundeservice i Telinet og Agvakraft, Tone Bakken, i en kommentar til Europower.

Torsdag kunne markedssjef i Telinet, Bjørn Arctander, i en SMS til Europower meddele at feilen gjelder seks kunder, at de er kontaktet og at kampanjen er stoppet.

«Ekstremt lav pris»

39 øre/kWh er ikke spesielt billig sammenlignet med tilsvarende avtaler. Laveste pris har Agvakraft, datterselskapet til Telinet, med 12,50 øre/kWh. Sammenlignet med tilbudet før prisøkningen, altså 29,90 øre/kWh, kan vel dette heller neppe kalles «ekstremt lav pris», slik som Telinet har omtalt prisen etter at gratisperioden har utløpt. Denne ordlyden hang dessuten igjen på kampanjetilbudet, men er fredag endret til «lave priser».

– Utsendelsen var feil både ift formulering og pris. Prisen er ikke ekstremt lav akkurat nå, men produktet er konkurransedyktig over tid, skriver Arctander i en SMS. Han kan ikke utdype mer om hvordan de vurderer prisleiet og betegnelsen av lav pris, men henviser til daglig leder i selskapet, Finn Erik Arctander, som er på ferie og tilbake i august.

Per i dag er produktet Telinet Variabel Web nummer 44 av 55 avtaler på strømpris.no. Til sammenligning har for eksempel Hafslund Strøm en pris på sitt Variabel Web produkt på 19,90 øre/kWh.

Aller dyrest er forøvrig Telinet med sin ordinære variabel pris, som er på hele 59 øre/kWh.

Ifølge fungerende Forbrukerombud, Bente Øverli, har det så langt hun har oversikt over, ikke kommet inn noen klager på hverken Telinet eller andre leverandører som har hatt kampanjer med tilbud om gratis strøm. Det skal heller ikke foreligge klager på formuleringen «ekstremt lav pris».

– Men det er klart at påstander om ekstremt lav pris, billigst, en av de rimeligste og lignende må kunne dokumenteres og være sammenlignbart med andre tilbud i markedet, understreker hun til Europower.

Ikke alene

Men det er ikke bare hos Telinet det er lett å gå seg vill i avtaler og tilbud. En av de tøffeste konkurrentene, Akraft, har også tilbud om en måned med gratis strøm. Blant annet tilbys det gratis strøm på Akrafts spotavtale. Etter gratismåneden settes kunde over på spotavtale med et påslag på 39 kroner per måned, i tillegg til påslag på elsertifikater på 3 øre/kWh. Ved et årlig forbruk på 20 000 kWh i året blir dette i snitt påslag på 5,34 øre/kWh, hvilket er et godt stykke ned på prisoversikten, spesielt med tanke på at flere ikke har påslag i det hele tatt. I tillegg er kundene bundet opp til denne avtalen i 12 måneder. Ved avbrudd tidligere påløper et oppsigelsesgebyr på 1500 kroner. Med andre ord slett ikke gratis.

Tidligere i år kjørte også Norgesenergi kampanjer med gratis strøm, men også her gikk kundene over på spotavtaler med høyere påslag enn hva de gunstigste avtalene hadde.

Flere shoppet «gratis»

Strømleverandørene satser på smarte kunder og at disse velger kampanjetilbud med gratis strøm i en måned. Samtidig håper de at de samme kundene skal være for late til å skifte leverandør eller avtale etter utløpt gratisperiode, for da vil ikke strømmen lenger være gratis, men god butikk.

Tone Bakken hos Telinet erkjenner imidlertid at det er flere av kundene som slett ikke er trofaste, men hopper av når gratisperioden er over.

– Det er lett å bytte og er ikke kundene fornøyde så drar de. Et virvar av kampanjer. Vi - og sikkert andre også - opplever at det er kunder som flytter fra selskap til selskap for å få med seg en gratis måned, sier lederen for kundeservice i Telinet.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?