Hjem > Siste nytt > Gransker: Troms Krafts salg til Jämtkraft var unødvendig

Gransker: Troms Krafts salg til Jämtkraft var unødvendig

Publisert 17.09.2013, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Troms Krafts styre burde ikke ha latt seg presse av DnB til å garantere for lånet i Kraft&Kultur som førte til at selskapet ble tvunget til å selge en tredjedel av Troms Kraftforsyning og Energi til Jämtkraft.På pressekonferansen tirsdag ettermiddag felte gransker Leiv Nergaard en knusende dom over Troms Kraft og håndteringen i kjølvannet av Kraft & Kultur-skandalen.Nergaard beskrev et selskap med både en administrasjon og et styre preget av ”manglende kompetanse, manglende risikoforståelse og manglende kontrollsystemer”.

Granskningen slår fast at tapet på 1,7 milliarder i Kraft & Kultur i stor grad kunne vært unngått, da feilene i regnskapet kunne blitt oppdaget helt tilbake til 2003.

Men dette skjedde ikke, og luftslottet ble ikke stukket hull på før november 2011 etter at det ble sendt en varsling via e-post fra Kraft & Kultur. Da tok det bare fire dager før Troms Krafts folk fant ut hva som var feil, og de kom også med et presist anslag på omfanget av feilen, den gang estimert til cirka 1,5 milliarder kroner, påpekte Nergaard i sin presentasjon.

Burde søkt uavhengige råd
Men etter dette gjorde Troms Kraft-styret nok en feil, mener granskerne:

Det tok bare 12 dager etter giganttapet ble oppdaget, til Troms Kraft garanterte et for 100 prosent av et lån på 1,1 milliarder som Kraft & Kultur hadde til DnB. Konsernet hadde fra tidligere inngått en garantiavtale for en mindre del av lånet.

– Etter vårt skjønn burde ledelsen ha mobilisert eierne, og de skulle søkt råd fra folk som var uavhengige fra kreditorene, og som hadde vært borte i slike saker før. Det er internasjonale spesialister på slike situasjoner, sa Nergaard.

– Da tapet i Kraft&Kultur ble identifisert, så presset DnB naturlig nok på for å få økt sin sikkerhet. Det valgte styret å si ja til og garanterte for resten av lånet. Gjennom dette var selskapet nå i brudd med sine lånebetingelser, og man løste dette problemet gjennom Jämtkraft-transaksjonen, fortsatte Nergaard.

Hen granskeren var i sin fremleggelse krystallklar på at Troms Kraft ikke burde gjort dette.

– Hvis man ikke hadde garantert for 1,1 milliarder til DnB, men sagt at man var i en alvorlig situasjon og at man må tenke seg nøye om, så er vår erfaring fra andre saker, at man da kan snakke med bankene. Det grunnleggende er da at bankene er i samme situasjon som deg selv, og da lar ikke banke deg gå konkurs, fordi banken har mye å tape. Da forhandler man med bankene. Den veien valgte man ikke, konkluderte Nergaard.

Manglende kompetanse og risikoforståelse
Granskeren viste til at det var det lånefinasierte kjøpet av aksjepostene i Nordkraft og SKS som førte til at Troms Kraft fikk kniven på strupen da Kraft&Kulur viste seg å være et luftslott.

– Hvis man ikke hadde gjort kjøpet av SKS og Nordkraft-aksjer, så ville man ikke hatt låneavtaler med de klausulene som var problemet. Da ville man hatt en alvorlig situasjon, men ikke en finansiell krise, sa Nergaard.

Han ga en knusende dom over Troms Kraft da han oppsummerte resultatene i granskningsrapporten.

– Vi må konstatere svak kompetanse på en rekke viktige områder, svak saksbehandling av en rekke viktige saker, at tillitt mellom personer var så høyt verdsatt at man langt på vei undervurderte behovet for kontrollmekanismer, man hadde lav respekt for – og forståelse for – risiko, og en lav forståelse for at risiko hele tiden endrer seg. Men samtidig hadde man en sterk vilje til ekspansjon. Da har vi fått de resultatene vi har fått, fastslo Nergaard.

Gert Ove Mollestad

gert@montel.no
16:44, Tuesday, 17 September 2013


Related news:
11 Oct 2012 - Troms Kraft selger til Jämtkraft i løpet av et par uker
17 Oct 2012 - Troms Kraft redder Kraft & Kultur
9 Nov 2012 - Troms Kraft-salget til Jämtkraft er gjennomført
29 Jan 2013 - Troms Kraft krever 1,8 milliarder av svensk revisor
12 Jun 2013 - TK: – Vi er over den akutte krisen etter et blodrødt 2012
26 Jun 2013 - Troms Kraft-resultatet forverres til minus 327 mill
22 Jul 2013 - Troms Kraft-granskningen strekker seg over ett år
17 Sep 2013 - Gransker: – Troms Kraft-ledelsen kjente til Sp-støtte
Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?