19.08.2015

Google beregner solenergien på taket ditt


Google lanserte i går en ny nettjeneste som beregner hvor mye solenergi som faller på hvert enkelt tak. Den tar skygger fra trær og skydekke-statistikk med i beregningene. Illustrasjonsfoto: Google

Google lanserte i går en nettside som beregner hvor mye solenergi du kan hente ned på soltaket ditt. Den beregner kostnader, inntjeningspotensial og kobler deg rett til solcelle-leverandører.

– Når du taster inn adressen din, vil Project Sunroof finne huset i Google Maps og kombinere dette med informasjon i andre databaser, og gi deg din personlige hustak-analyse, skriver Google på prosjektsiden.

I beregningen tar systemet med i betraktningen både takvinkel, skygger fra hus og trær, solvinkel gjennom året, og værstatistikk om skydekke og temperaturer. Ut i fra dette beregner nettsiden hvor mye solenergi ditt hustak blir eksponert for gjennom et helt år.

Disse opplysningene blir videre brukt til å beregne hvor mye strøm du kan produseres, og hvor stor andel dette utgjør av strømforbruket du har i dag. Videre beregner den hvor mye du eventuelt må investere, og dermed også hvor mye du over tid kan spare i forhold til andre energikilder.

Nettsiden lister også opp lokale leverandører av solcelle-paneler.

Gratis å bruke

Tjenesten ble lansert i går, og gjelder foreløpig bare tre byer i USA (San Francisco, Fresno og Boston), men Google forteller i en lanseringsvideo at tjenesten skal utvides.

– Hvis systemet ennå ikke fungerer for din adresse, så send oss en mail så skal vi fortelle når Project Sunroof vil være klar for ditt hustak, heter det i et blogginnlegg.

Tjenesten er gratis å bruke, og Google begrunner prosjektet med at de vil gjøre det lettere for privatpersoner å utnytte solenergien.

– Prisen på å installere solceller har blitt billigere. Flere og flere huseiere ser nå på dette som en mulighet til å redusere strømregningen. Vi vil at installering av solcellepanel skal være enkelt og forståelig for alle. Ved hjelp Googles databaser og datakraft hjelper Project Sunroof deg til å beregne hvilken solenergi-plan som er best for deg, heter det i introduksjonen.

Inntektspotensial

Systemet benytter seg av den høyoppløselige og tredimensjonale bilde-databasen som er bygd i forbindelse med Google Maps.

– Slik kan vi hjelpe deg til å beregne takets solenergi-potensial uten at du må klatre opp i stige, skriver Google.

Google har gjennom flere år markert seg som en stor investor i fornybar energi og smartsystemer, blant annet i vindparker og termostatteknologien Nest. Men selv om den nye tjenesten Project Sunroof er gratis å bruke, lanserer Google neppe systemet kun av veldedighet og ideologi.

Som nevnt kobler systemet deg videre til lokale leverandører av solenergi-teknologi. Det blir neppe gratis for disse leverandørene å få plass på den listen.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?