Hjem > Siste nytt > Google beregner solenergien på taket ditt

Google beregner solenergien på taket ditt

Thomas Gundersen
Publisert 19.08.2015, sist oppdatert 05.09.2017


Google lanserte i går en ny nettjeneste som beregner hvor mye solenergi som faller på hvert enkelt tak. Den tar skygger fra trær og skydekke-statistikk med i beregningene. Illustrasjonsfoto: Google

Google lanserte i går en nettside som beregner hvor mye solenergi du kan hente ned på soltaket ditt. Den beregner kostnader, inntjeningspotensial og kobler deg rett til solcelle-leverandører.

– Når du taster inn adressen din, vil Project Sunroof finne huset i Google Maps og kombinere dette med informasjon i andre databaser, og gi deg din personlige hustak-analyse, skriver Google på prosjektsiden.

I beregningen tar systemet med i betraktningen både takvinkel, skygger fra hus og trær, solvinkel gjennom året, og værstatistikk om skydekke og temperaturer. Ut i fra dette beregner nettsiden hvor mye solenergi ditt hustak blir eksponert for gjennom et helt år.

Disse opplysningene blir videre brukt til å beregne hvor mye strøm du kan produseres, og hvor stor andel dette utgjør av strømforbruket du har i dag. Videre beregner den hvor mye du eventuelt må investere, og dermed også hvor mye du over tid kan spare i forhold til andre energikilder.

Nettsiden lister også opp lokale leverandører av solcelle-paneler.

Gratis å bruke

Tjenesten ble lansert i går, og gjelder foreløpig bare tre byer i USA (San Francisco, Fresno og Boston), men Google forteller i en lanseringsvideo at tjenesten skal utvides.

– Hvis systemet ennå ikke fungerer for din adresse, så send oss en mail så skal vi fortelle når Project Sunroof vil være klar for ditt hustak, heter det i et blogginnlegg.

Tjenesten er gratis å bruke, og Google begrunner prosjektet med at de vil gjøre det lettere for privatpersoner å utnytte solenergien.

– Prisen på å installere solceller har blitt billigere. Flere og flere huseiere ser nå på dette som en mulighet til å redusere strømregningen. Vi vil at installering av solcellepanel skal være enkelt og forståelig for alle. Ved hjelp Googles databaser og datakraft hjelper Project Sunroof deg til å beregne hvilken solenergi-plan som er best for deg, heter det i introduksjonen.

Inntektspotensial

Systemet benytter seg av den høyoppløselige og tredimensjonale bilde-databasen som er bygd i forbindelse med Google Maps.

– Slik kan vi hjelpe deg til å beregne takets solenergi-potensial uten at du må klatre opp i stige, skriver Google.

Google har gjennom flere år markert seg som en stor investor i fornybar energi og smartsystemer, blant annet i vindparker og termostatteknologien Nest. Men selv om den nye tjenesten Project Sunroof er gratis å bruke, lanserer Google neppe systemet kun av veldedighet og ideologi.

Som nevnt kobler systemet deg videre til lokale leverandører av solenergi-teknologi. Det blir neppe gratis for disse leverandørene å få plass på den listen.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?