19.08.2015

Google beregner solenergien på taket ditt


Google lanserte i går en ny nettjeneste som beregner hvor mye solenergi som faller på hvert enkelt tak. Den tar skygger fra trær og skydekke-statistikk med i beregningene. Illustrasjonsfoto: Google

Google lanserte i går en nettside som beregner hvor mye solenergi du kan hente ned på soltaket ditt. Den beregner kostnader, inntjeningspotensial og kobler deg rett til solcelle-leverandører.

– Når du taster inn adressen din, vil Project Sunroof finne huset i Google Maps og kombinere dette med informasjon i andre databaser, og gi deg din personlige hustak-analyse, skriver Google på prosjektsiden.

I beregningen tar systemet med i betraktningen både takvinkel, skygger fra hus og trær, solvinkel gjennom året, og værstatistikk om skydekke og temperaturer. Ut i fra dette beregner nettsiden hvor mye solenergi ditt hustak blir eksponert for gjennom et helt år.

Disse opplysningene blir videre brukt til å beregne hvor mye strøm du kan produseres, og hvor stor andel dette utgjør av strømforbruket du har i dag. Videre beregner den hvor mye du eventuelt må investere, og dermed også hvor mye du over tid kan spare i forhold til andre energikilder.

Nettsiden lister også opp lokale leverandører av solcelle-paneler.

Gratis å bruke

Tjenesten ble lansert i går, og gjelder foreløpig bare tre byer i USA (San Francisco, Fresno og Boston), men Google forteller i en lanseringsvideo at tjenesten skal utvides.

– Hvis systemet ennå ikke fungerer for din adresse, så send oss en mail så skal vi fortelle når Project Sunroof vil være klar for ditt hustak, heter det i et blogginnlegg.

Tjenesten er gratis å bruke, og Google begrunner prosjektet med at de vil gjøre det lettere for privatpersoner å utnytte solenergien.

– Prisen på å installere solceller har blitt billigere. Flere og flere huseiere ser nå på dette som en mulighet til å redusere strømregningen. Vi vil at installering av solcellepanel skal være enkelt og forståelig for alle. Ved hjelp Googles databaser og datakraft hjelper Project Sunroof deg til å beregne hvilken solenergi-plan som er best for deg, heter det i introduksjonen.

Inntektspotensial

Systemet benytter seg av den høyoppløselige og tredimensjonale bilde-databasen som er bygd i forbindelse med Google Maps.

– Slik kan vi hjelpe deg til å beregne takets solenergi-potensial uten at du må klatre opp i stige, skriver Google.

Google har gjennom flere år markert seg som en stor investor i fornybar energi og smartsystemer, blant annet i vindparker og termostatteknologien Nest. Men selv om den nye tjenesten Project Sunroof er gratis å bruke, lanserer Google neppe systemet kun av veldedighet og ideologi.

Som nevnt kobler systemet deg videre til lokale leverandører av solenergi-teknologi. Det blir neppe gratis for disse leverandørene å få plass på den listen.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?