14.02.2017

«Gode muligheter» for lønnsom vindkraft til lands også etter 2021

(Europower) Den norske regjeringen ser «gode muligheter» for lønnsomme vindkraftprosjekter til lands også etter at det felles elsertifikatsystemet med Sverige utløper i 2021.

Det sa olje- og energiminister Terje Søviknes til reportere fredag, i forbindelse med sitt møte med den britiske industri- og energiministeren Jesse Norman i Oslo, skriver Bloomberg News.

Søviknes sa at Norge ikke har samme behov for å vurdere havvindkraft som andre land, gitt de mulighetene som foreligger til lands.

Olje- og energiminister Terje Søviknes sier at teknologiutvikling, fallende kostnader og gode forutsetninger for landbasert vindkraft ventes å drive frem markedsbaserte investeringer i Norge, selv om det er risiko for et «vakuum» i vindkraftinvesteringene når fellessystemet med Sverige tar slutt.

Han fremholdt at Norge ikke kan subsidiere fornybar energi over tid, at subsidier kan benyttes i innledende fase, men at det så snart som mulig må gis rom for markedsbaserte systemer, ifølge nyhetstjenesten.

Teknologiutvikling, fallende kostnader og gode forutsetninger for landbasert vindkraft ventes ifølge Søviknes å drive frem markedsbaserte investeringer i Norge, selv om det er risiko for et «vakuum» i vindkraftinvesteringene når fellessystemet med Sverige tar slutt.

Drøftet Englandskabelen

Søviknes opplyste at han drøftet kraftkabelen North Sea Link med sin britiske motpart, og at det er viktig at brexit ikke fører til endringer i det markedsbaserte rammeverket som gjelder for denne kabelen mellom Norge og Storbritannia.

Søviknes sa også at brexit vil kunne føre til tettere relasjoner mellom landene, og Norge ser «få utfordringer» med tanke på norsk gasseksport til Storbritannia.

«Interessen fra britisk side for norsk gass ligger an til å vokse i takt med at Storbritannia faser ut urenset kull i kraftsektoren som en del av overgangen til en energimiks med lavere karbonavtrykk», sier de to lands energiministre i en felles erklæring etter møtet fredag.

Erklæringen fastslår at «en ny dimensjon i energisamarbeidet er utveksling av elektrisitet. Et stabilt og markedsbasert rammeverk for etablering av mellomlandsforbindelser er viktig for begge parter».

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?