14.02.2017

«Gode muligheter» for lønnsom vindkraft til lands også etter 2021

(Europower) Den norske regjeringen ser «gode muligheter» for lønnsomme vindkraftprosjekter til lands også etter at det felles elsertifikatsystemet med Sverige utløper i 2021.

Det sa olje- og energiminister Terje Søviknes til reportere fredag, i forbindelse med sitt møte med den britiske industri- og energiministeren Jesse Norman i Oslo, skriver Bloomberg News.

Søviknes sa at Norge ikke har samme behov for å vurdere havvindkraft som andre land, gitt de mulighetene som foreligger til lands.

Olje- og energiminister Terje Søviknes sier at teknologiutvikling, fallende kostnader og gode forutsetninger for landbasert vindkraft ventes å drive frem markedsbaserte investeringer i Norge, selv om det er risiko for et «vakuum» i vindkraftinvesteringene når fellessystemet med Sverige tar slutt.

Han fremholdt at Norge ikke kan subsidiere fornybar energi over tid, at subsidier kan benyttes i innledende fase, men at det så snart som mulig må gis rom for markedsbaserte systemer, ifølge nyhetstjenesten.

Teknologiutvikling, fallende kostnader og gode forutsetninger for landbasert vindkraft ventes ifølge Søviknes å drive frem markedsbaserte investeringer i Norge, selv om det er risiko for et «vakuum» i vindkraftinvesteringene når fellessystemet med Sverige tar slutt.

Drøftet Englandskabelen

Søviknes opplyste at han drøftet kraftkabelen North Sea Link med sin britiske motpart, og at det er viktig at brexit ikke fører til endringer i det markedsbaserte rammeverket som gjelder for denne kabelen mellom Norge og Storbritannia.

Søviknes sa også at brexit vil kunne føre til tettere relasjoner mellom landene, og Norge ser «få utfordringer» med tanke på norsk gasseksport til Storbritannia.

«Interessen fra britisk side for norsk gass ligger an til å vokse i takt med at Storbritannia faser ut urenset kull i kraftsektoren som en del av overgangen til en energimiks med lavere karbonavtrykk», sier de to lands energiministre i en felles erklæring etter møtet fredag.

Erklæringen fastslår at «en ny dimensjon i energisamarbeidet er utveksling av elektrisitet. Et stabilt og markedsbasert rammeverk for etablering av mellomlandsforbindelser er viktig for begge parter».

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?