14.02.2017

«Gode muligheter» for lønnsom vindkraft til lands også etter 2021

(Europower) Den norske regjeringen ser «gode muligheter» for lønnsomme vindkraftprosjekter til lands også etter at det felles elsertifikatsystemet med Sverige utløper i 2021.

Det sa olje- og energiminister Terje Søviknes til reportere fredag, i forbindelse med sitt møte med den britiske industri- og energiministeren Jesse Norman i Oslo, skriver Bloomberg News.

Søviknes sa at Norge ikke har samme behov for å vurdere havvindkraft som andre land, gitt de mulighetene som foreligger til lands.

Olje- og energiminister Terje Søviknes sier at teknologiutvikling, fallende kostnader og gode forutsetninger for landbasert vindkraft ventes å drive frem markedsbaserte investeringer i Norge, selv om det er risiko for et «vakuum» i vindkraftinvesteringene når fellessystemet med Sverige tar slutt.

Han fremholdt at Norge ikke kan subsidiere fornybar energi over tid, at subsidier kan benyttes i innledende fase, men at det så snart som mulig må gis rom for markedsbaserte systemer, ifølge nyhetstjenesten.

Teknologiutvikling, fallende kostnader og gode forutsetninger for landbasert vindkraft ventes ifølge Søviknes å drive frem markedsbaserte investeringer i Norge, selv om det er risiko for et «vakuum» i vindkraftinvesteringene når fellessystemet med Sverige tar slutt.

Drøftet Englandskabelen

Søviknes opplyste at han drøftet kraftkabelen North Sea Link med sin britiske motpart, og at det er viktig at brexit ikke fører til endringer i det markedsbaserte rammeverket som gjelder for denne kabelen mellom Norge og Storbritannia.

Søviknes sa også at brexit vil kunne føre til tettere relasjoner mellom landene, og Norge ser «få utfordringer» med tanke på norsk gasseksport til Storbritannia.

«Interessen fra britisk side for norsk gass ligger an til å vokse i takt med at Storbritannia faser ut urenset kull i kraftsektoren som en del av overgangen til en energimiks med lavere karbonavtrykk», sier de to lands energiministre i en felles erklæring etter møtet fredag.

Erklæringen fastslår at «en ny dimensjon i energisamarbeidet er utveksling av elektrisitet. Et stabilt og markedsbasert rammeverk for etablering av mellomlandsforbindelser er viktig for begge parter».

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?