Hjem > Siste nytt > Gjennomfakturering vil koste selskapene millioner

Gjennomfakturering vil koste selskapene millioner

Thomas Gundersen
Publisert 28.05.2016, sist oppdatert 05.09.2017

Kostbart: Kredinor har beregnet kostnadene som påløper i forbindelse med gjennomfakturering. Her representert ved advokat Baard S. Brattsberg (t.v.) og Håkon Olaussen, bransjeansvarlig Energi i Kredinor. Foto: Fredrik Kveen

(Europower) Når forskriftene for gjennomfakturering trer i kraft 1. september, er mottakelsen blandet. Beregninger foretatt av Kredinor viser at kraftselskapene kan gå glipp av tiltalls millioner kroner årlig.

Bransjeansvarlig Energi i Kredinor, Håkon Olaussen, mener det er mye positivt med innføringen av de nye endringene som medfører at forbrukerne får en felles regning, men ser samtidig flere negative aspekter for en allerede presset kraftbransje.

- Endringene vil medføre redusert lønnsomhet fordi nettselskapene ikke har de samme sanksjonsmulighetene som før overfor strømkunder som er trege betalere eller misligholder det de skylder til sin kraftleverandør, sier Olaussen til Energi.

Risiko for kraftleverandørene
Modellen NVE legger opp til medfører at kraftleverandørene nå må ta på seg større risiko enn tidligere ved at de overtar eierskapet også for nettfakturaen. Nettselskapet kan kreve sikkerhetsstillelse fra kraftleverandører som gjennomfakturerer. Strømkundene betaler kraftleverandøren med «befriende virkning», noe som sikrer at forbrukeren slipper å betale nettleiebeløpet to ganger dersom kraftleverandøren ikke gjør opp for seg overfor nettselskapet.

- Dette vil medføre økt tap for både nettselskap og kraftleverandør, fordi man i den nye modellen taper stengeretten for store deler av misligholdet. I den gamle fakturaløsningen hvor nettselskapene stod for inndrivingen, bidro stengeretten til at det ble svært lave tapsavsetninger for bransjen, sier Olaussen.

Les hele saken i Energi Distriktsenergi som er bilag til mai-nummeret av magasinet Energi.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?