28.05.2016

Gjennomfakturering vil koste selskapene millioner

Kostbart: Kredinor har beregnet kostnadene som påløper i forbindelse med gjennomfakturering. Her representert ved advokat Baard S. Brattsberg (t.v.) og Håkon Olaussen, bransjeansvarlig Energi i Kredinor. Foto: Fredrik Kveen

(Europower) Når forskriftene for gjennomfakturering trer i kraft 1. september, er mottakelsen blandet. Beregninger foretatt av Kredinor viser at kraftselskapene kan gå glipp av tiltalls millioner kroner årlig.

Bransjeansvarlig Energi i Kredinor, Håkon Olaussen, mener det er mye positivt med innføringen av de nye endringene som medfører at forbrukerne får en felles regning, men ser samtidig flere negative aspekter for en allerede presset kraftbransje.

- Endringene vil medføre redusert lønnsomhet fordi nettselskapene ikke har de samme sanksjonsmulighetene som før overfor strømkunder som er trege betalere eller misligholder det de skylder til sin kraftleverandør, sier Olaussen til Energi.

Risiko for kraftleverandørene
Modellen NVE legger opp til medfører at kraftleverandørene nå må ta på seg større risiko enn tidligere ved at de overtar eierskapet også for nettfakturaen. Nettselskapet kan kreve sikkerhetsstillelse fra kraftleverandører som gjennomfakturerer. Strømkundene betaler kraftleverandøren med «befriende virkning», noe som sikrer at forbrukeren slipper å betale nettleiebeløpet to ganger dersom kraftleverandøren ikke gjør opp for seg overfor nettselskapet.

- Dette vil medføre økt tap for både nettselskap og kraftleverandør, fordi man i den nye modellen taper stengeretten for store deler av misligholdet. I den gamle fakturaløsningen hvor nettselskapene stod for inndrivingen, bidro stengeretten til at det ble svært lave tapsavsetninger for bransjen, sier Olaussen.

Les hele saken i Energi Distriktsenergi som er bilag til mai-nummeret av magasinet Energi.

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer

Endless Winter ep. 2

Endless Winter episode nr. 2. Et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Endless Winter følger skikjører Nikolai Schirmer til Østerrike i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?