28.05.2016

Gjennomfakturering vil koste selskapene millioner

Kostbart: Kredinor har beregnet kostnadene som påløper i forbindelse med gjennomfakturering. Her representert ved advokat Baard S. Brattsberg (t.v.) og Håkon Olaussen, bransjeansvarlig Energi i Kredinor. Foto: Fredrik Kveen

(Europower) Når forskriftene for gjennomfakturering trer i kraft 1. september, er mottakelsen blandet. Beregninger foretatt av Kredinor viser at kraftselskapene kan gå glipp av tiltalls millioner kroner årlig.

Bransjeansvarlig Energi i Kredinor, Håkon Olaussen, mener det er mye positivt med innføringen av de nye endringene som medfører at forbrukerne får en felles regning, men ser samtidig flere negative aspekter for en allerede presset kraftbransje.

- Endringene vil medføre redusert lønnsomhet fordi nettselskapene ikke har de samme sanksjonsmulighetene som før overfor strømkunder som er trege betalere eller misligholder det de skylder til sin kraftleverandør, sier Olaussen til Energi.

Risiko for kraftleverandørene
Modellen NVE legger opp til medfører at kraftleverandørene nå må ta på seg større risiko enn tidligere ved at de overtar eierskapet også for nettfakturaen. Nettselskapet kan kreve sikkerhetsstillelse fra kraftleverandører som gjennomfakturerer. Strømkundene betaler kraftleverandøren med «befriende virkning», noe som sikrer at forbrukeren slipper å betale nettleiebeløpet to ganger dersom kraftleverandøren ikke gjør opp for seg overfor nettselskapet.

- Dette vil medføre økt tap for både nettselskap og kraftleverandør, fordi man i den nye modellen taper stengeretten for store deler av misligholdet. I den gamle fakturaløsningen hvor nettselskapene stod for inndrivingen, bidro stengeretten til at det ble svært lave tapsavsetninger for bransjen, sier Olaussen.

Les hele saken i Energi Distriktsenergi som er bilag til mai-nummeret av magasinet Energi.

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?