28.05.2016

Gjennomfakturering vil koste selskapene millioner

Kostbart: Kredinor har beregnet kostnadene som påløper i forbindelse med gjennomfakturering. Her representert ved advokat Baard S. Brattsberg (t.v.) og Håkon Olaussen, bransjeansvarlig Energi i Kredinor. Foto: Fredrik Kveen

(Europower) Når forskriftene for gjennomfakturering trer i kraft 1. september, er mottakelsen blandet. Beregninger foretatt av Kredinor viser at kraftselskapene kan gå glipp av tiltalls millioner kroner årlig.

Bransjeansvarlig Energi i Kredinor, Håkon Olaussen, mener det er mye positivt med innføringen av de nye endringene som medfører at forbrukerne får en felles regning, men ser samtidig flere negative aspekter for en allerede presset kraftbransje.

- Endringene vil medføre redusert lønnsomhet fordi nettselskapene ikke har de samme sanksjonsmulighetene som før overfor strømkunder som er trege betalere eller misligholder det de skylder til sin kraftleverandør, sier Olaussen til Energi.

Risiko for kraftleverandørene
Modellen NVE legger opp til medfører at kraftleverandørene nå må ta på seg større risiko enn tidligere ved at de overtar eierskapet også for nettfakturaen. Nettselskapet kan kreve sikkerhetsstillelse fra kraftleverandører som gjennomfakturerer. Strømkundene betaler kraftleverandøren med «befriende virkning», noe som sikrer at forbrukeren slipper å betale nettleiebeløpet to ganger dersom kraftleverandøren ikke gjør opp for seg overfor nettselskapet.

- Dette vil medføre økt tap for både nettselskap og kraftleverandør, fordi man i den nye modellen taper stengeretten for store deler av misligholdet. I den gamle fakturaløsningen hvor nettselskapene stod for inndrivingen, bidro stengeretten til at det ble svært lave tapsavsetninger for bransjen, sier Olaussen.

Les hele saken i Energi Distriktsenergi som er bilag til mai-nummeret av magasinet Energi.

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?