05.10.2014

Gasskraftverket på Kårstø stenges

karsto_staende_webKårstø/Oslo (NTB-Johan Falnes): Gasskraftverket på Kårstø har vært et pengesluk. Nå har Naturkraft bestemt seg for å avslutte driften av det omstridte anlegget. Foto Øyvind Sætre/Gassco.

Naturkraft satte gasskraftverket på Kårstø i drift i 2007. Men utnyttelsen har vært vedvarende lav gjennom flere år, og dagens driftsmodus påfører eierne et årlig tap på nær 100 millioner kroner, opplyser selskapet.

Styret har derfor bestemt seg for «å sette anlegget i preservering», noe som i praksis betyr at driften opphører.

– Det har vært et misforhold mellom kraftpriser og gasspriser. Vi har bare hatt noen få dagers kommersiell drift siden juni 2011, sier administrerende direktør John Terje Staveland til NTB.

Ingen utsikter til drift

Ifølge ham er det ikke grunn til å tro at gasskraftverket vil bli tatt i bruk de neste 4– 5 årene. Bare et fåtall av dagens 32 ansatte vil bli værende, ifølge styrelederen.

– Hvis vi ser på analysene som blir lagt fram, er det ingenting som tyder på at det vil bli noen bedring i overskuelig framtid, sier Staveland, men legger til at anlegget kan bli satt i drift igjen så lenge det står i preserveringsmodus.

Gasskraftverk har vært et politisk stridstema som følge av sine CO2-utslipp. I 2000 gikk daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og hans sentrumsregjering av fordi de nektet å godta stortingsflertallets krav om utbygging av gasskraftverk uten CO2-rensing.

Året etter ga Jens Stoltenberg (Ap) og hans regjering konsesjon til gasskraftverket på Kårstø.

Miljøjubel

Bellona-leder Frederic Hauge mener derfor at dette er en pinlig dag for Høyre og Ap.

– Nyheten om at Kårstø legges ned er et skrekkeksempel på at olje- og gassnæringen ikke sitter på fasitsvaret på hva vi skal leve av i framtida. Dette er en dyr lærepenge for petroholiker-Norge, sier Hauge.

Naturvernforbundet sier at en av de største miljøkampene på 90-tallet endelig er «kronet med seier».

Nedleggelsen viser at klimapolitikken virker, mener miljøorganisasjonen Zero og Natur og Ungdom.

– Kårstø ville ved full produksjon sluppet ut like mye som 280.000 biler i året. Enorme summer har blitt kastet bort på å tilrettelegge for forurensende kraftproduksjon. Nå viser det seg at gasskraftverkene blir utkonkurrert, sier leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre.

Ville foretrukket drift

Naturkraft, hvor Statoil og Statkraft eier 50 prosent hver, har derimot et helt annet syn på dette spørsmålet.

Ifølge Staveland ville det vært bedre for klimaet om gasskraftverket på Kårstø var i drift, slik at Norge kunne eksportert kraft til Europa. Over hele Europa fører nemlig høye gasspriser til at gass blir utkonkurrert av kull, hevder han.

– Det er mange gasskraftverk som står i Europa også, mens kullkraftverkene holdes i drift. Det er et paradoks, sier Staveland. (©NTB)


Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?