21.02.2017

Fremtidens strømmarked: – «Alle» vil kunne kjøpe og selge

Foto: Michael Link

(E24) I fremtiden vil du bruke mindre strøm, i tillegg til at du bruker den smartere.

– Se for deg følgende, sier markedsleder Thomas Mathisen i Gudbrandsdal Energi.

– Du står opp, og solen har stått på de siste tre dagene. Med et solcellepanel på taket har du produsert mer strøm til ditt eget forbruk enn du trenger. Før du rekker å hoppe i dusjen forteller smarttelefonen din at Gudbrandsdal Energi har kjøpt strømmen du ikke trenger.

Stadig flere strømkunder blir nysgjerrige på det som allerede er et gigantisk marked utenfor Norge: at du kan være din egen strømprodusent og samtidig tjene penger på å selge overskuddsstrøm.

– Situasjonen er allerede realitet for landets såkalte plusskunder, som foreløpig er i et fåtall blant norske strømkunder.

Solkraft er den desidert største energikilden vi har. Den er også den som best tilrettelegger for at private husholdninger kan få en del av kaken i strømmarkedet.

– Om du har en vindmølle på gården din eller solcellepanel på taket i en av byene gir samme resultat, men det er spesielt i sistnevnte segmentet at vi forventer en vekst, sier Mathisen.

Solcellepaneler til folket

Tyskland har lenge vært et foregangsland innen solenergi, der solkraftkapasiteten installert per innbygger er 150 ganger høyere enn Norge.

– De har satset skikkelig. Det gjør at de på enkelte dager i året med mye sol og vind er selvforsynt med fornybar energi, sier Mathisen.

Svenskene og danskene har også lagt bedre til rette for å utnytte solens energi, mens her hjemme har utviklingen latt vente på seg.

– I Norge har solcellepaneler hittil vært benyttet mest av hytteeiere og klimaentusiaster. Med muligheten til å tjene penger på å selge strøm, tror vi imidlertid bruken av solenergi i norske husholdninger kommer til å øke betydelig de neste årene.

– Solforholdene i enkelte norske byer er like bra som lenger sørover i Europa, og dessuten fungerer solcellepanelene bedre når det er kaldt, opplyser han.

I følge Mathisen er det flere selskaper som er i gang med å tilby installasjon av solceller på boliger og bygninger i de største norske byene. Myndighetene har også attraktive subsidieordninger, spesielt i Oslo der du får 40 prosent av investeringen din tilbake.  

Dette må du gjøre

For å selge overskuddsstrøm må du inngå en avtale med en strømleverandør som er villig til å kjøpe overskuddsproduksjonen din.

– Du må også installere en strømmåler som registrerer energiflyten inn og ut av husholdningen. Denne type strømmålere må uansett installeres i alle norske husstander innen tre år, opplyser Mathisen.

Gudbrandsdal Energi etablerte nylig sin plusskundeordning.  

– Vi har fått inn vår første plusskunde, som både selger og kjøper strøm. Kunden betaler for den strømmen han bruker i husholdningen, men har han overskuddskraft fra solpaneler betaler Gudbrandsdal Energi for denne. En vinn vinn situasjon. Dette området blir voldsomt spennende fremover, sier Mathisen.

– En god investering hvis du er opptatt av klimaet

I tillegg til at du som plusskunde kan få en lavere strømregning, er det annen stor fordel som følger med.

– Jo flere som benytter seg av plusskundeordninger, jo større positiv påvirkning vil det ha på klimaet.

Riktignok kommer nærmere 99 prosent av all strøm som produseres i Norge fra vannkraft, men den strømmen du eventuelt mater inn i nettet kan også eksporteres til utlandet.

– Jo mer fornybar energi som brukes her hjemme, jo mindre fossil energi vil bli brukt andre steder. Er du opptatt av klimaet bør du derfor bli plusskunde, konkluderer Mathisen.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?