22.09.2014

Fortum-sjef ser økning i strømbrudd

Finnfjord

Europower Hasse Farstad

Svensk basisindustri advarer mot strømbrudd når et smelteverk er halvveis i prosessen. Illustrasjonsfoto: Finnfjord Smelteverk.

Stadig mer fornybar og mindre grunnkraft gjør at vi må forberede oss på flere store strømbrudd i fremtiden. Advarselen kommer fra sjefen for Fortum Sverige, Per Langer, skriver Svenska Dagbladet.

Meldingen, som ble avlevert under SvD Energy Summit torsdag, tas ikke godt imot av svensk basisindustris forkjempere.

-Socialdemokraternas partileder Stefan Löfvens løfter om en energikommisjon i all ære – det er ikke mangel på energi som vil være fremtidens største problem. Det er snarere kapasiteten i nettet som trues når kjernekraften fases ut og erstattes av stadig mer fornybar energi, og med mer uregelmessig energiproduksjon, sier Langer.

Fortum-sjefen sier at det sannsynligvis blir «blackouts».

-Det vil vi oppleve i Tyskland, og det kommer til å hende også her, sa han.

Halvsmeltet stål

Overfor avisen fremholder Per Langer at dette ikke skal ses som skremselspropaganda, men at ingen vet hvordan et energisystem med 100 prosent fornybart og 100 prosent tilgjengelighet ville se ut.

Advarselen tas ikke godt imot av Jernkontorets Helen Axelssom, som står for basisindustriens interesser.

Hun minner om den effekt som kreves for å komme opp i den temperatur som kan smelte stål: 600 grader.

-Det kjennes ikke bra om man får et strømbrudd når stålet er halvsmeltet. Det må bare fungere, sier Axelsson.

Ikke bare kjernekraft

-Dere snakker om behovet for stabil elforsyning, betyr det alltid kjernekraft?

-Nei, det er ikke noe krav at grunnkraften må være kjernekraft. Det kan være gass. Så lenge det er leveringssikkert og med konkurransedyktige priser.

Det er ikke bare i Sverige at basisindustriens behov for stabil elproduksjon står høyt på dagsordenen. I Finland er basisindustrien med og finansierer byggingen av ny kjernekraft, og Helen Axelsson kan tenke seg en slik løsning også i Sverige, skriver avisen.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?