22.09.2014

Fortum-sjef ser økning i strømbrudd

Finnfjord

Europower Hasse Farstad

Svensk basisindustri advarer mot strømbrudd når et smelteverk er halvveis i prosessen. Illustrasjonsfoto: Finnfjord Smelteverk.

Stadig mer fornybar og mindre grunnkraft gjør at vi må forberede oss på flere store strømbrudd i fremtiden. Advarselen kommer fra sjefen for Fortum Sverige, Per Langer, skriver Svenska Dagbladet.

Meldingen, som ble avlevert under SvD Energy Summit torsdag, tas ikke godt imot av svensk basisindustris forkjempere.

-Socialdemokraternas partileder Stefan Löfvens løfter om en energikommisjon i all ære – det er ikke mangel på energi som vil være fremtidens største problem. Det er snarere kapasiteten i nettet som trues når kjernekraften fases ut og erstattes av stadig mer fornybar energi, og med mer uregelmessig energiproduksjon, sier Langer.

Fortum-sjefen sier at det sannsynligvis blir «blackouts».

-Det vil vi oppleve i Tyskland, og det kommer til å hende også her, sa han.

Halvsmeltet stål

Overfor avisen fremholder Per Langer at dette ikke skal ses som skremselspropaganda, men at ingen vet hvordan et energisystem med 100 prosent fornybart og 100 prosent tilgjengelighet ville se ut.

Advarselen tas ikke godt imot av Jernkontorets Helen Axelssom, som står for basisindustriens interesser.

Hun minner om den effekt som kreves for å komme opp i den temperatur som kan smelte stål: 600 grader.

-Det kjennes ikke bra om man får et strømbrudd når stålet er halvsmeltet. Det må bare fungere, sier Axelsson.

Ikke bare kjernekraft

-Dere snakker om behovet for stabil elforsyning, betyr det alltid kjernekraft?

-Nei, det er ikke noe krav at grunnkraften må være kjernekraft. Det kan være gass. Så lenge det er leveringssikkert og med konkurransedyktige priser.

Det er ikke bare i Sverige at basisindustriens behov for stabil elproduksjon står høyt på dagsordenen. I Finland er basisindustrien med og finansierer byggingen av ny kjernekraft, og Helen Axelsson kan tenke seg en slik løsning også i Sverige, skriver avisen.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?