22.09.2014

Fortum-sjef ser økning i strømbrudd

Finnfjord

Europower Hasse Farstad

Svensk basisindustri advarer mot strømbrudd når et smelteverk er halvveis i prosessen. Illustrasjonsfoto: Finnfjord Smelteverk.

Stadig mer fornybar og mindre grunnkraft gjør at vi må forberede oss på flere store strømbrudd i fremtiden. Advarselen kommer fra sjefen for Fortum Sverige, Per Langer, skriver Svenska Dagbladet.

Meldingen, som ble avlevert under SvD Energy Summit torsdag, tas ikke godt imot av svensk basisindustris forkjempere.

-Socialdemokraternas partileder Stefan Löfvens løfter om en energikommisjon i all ære – det er ikke mangel på energi som vil være fremtidens største problem. Det er snarere kapasiteten i nettet som trues når kjernekraften fases ut og erstattes av stadig mer fornybar energi, og med mer uregelmessig energiproduksjon, sier Langer.

Fortum-sjefen sier at det sannsynligvis blir «blackouts».

-Det vil vi oppleve i Tyskland, og det kommer til å hende også her, sa han.

Halvsmeltet stål

Overfor avisen fremholder Per Langer at dette ikke skal ses som skremselspropaganda, men at ingen vet hvordan et energisystem med 100 prosent fornybart og 100 prosent tilgjengelighet ville se ut.

Advarselen tas ikke godt imot av Jernkontorets Helen Axelssom, som står for basisindustriens interesser.

Hun minner om den effekt som kreves for å komme opp i den temperatur som kan smelte stål: 600 grader.

-Det kjennes ikke bra om man får et strømbrudd når stålet er halvsmeltet. Det må bare fungere, sier Axelsson.

Ikke bare kjernekraft

-Dere snakker om behovet for stabil elforsyning, betyr det alltid kjernekraft?

-Nei, det er ikke noe krav at grunnkraften må være kjernekraft. Det kan være gass. Så lenge det er leveringssikkert og med konkurransedyktige priser.

Det er ikke bare i Sverige at basisindustriens behov for stabil elproduksjon står høyt på dagsordenen. I Finland er basisindustrien med og finansierer byggingen av ny kjernekraft, og Helen Axelsson kan tenke seg en slik løsning også i Sverige, skriver avisen.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?