06.07.2016

Fornybarandelen i norsk forbruk holdt seg på 15% i fjor

(Montel) NVEs varedeklarasjon for 2015 viser at 15 prosent av det norske kraftkjøpet i fjor var dekket inn med opprinnelsesgarantier, uendret fra året før.

Totalt ble det kjøpt 130 TWh kraft i Norge i fjor, der 19 TWh var dekket av opprinnelsesgarantier.

Kraftleverandørene som ikke kjøper opprinnelsesgarantier må vise til NVEs varedeklarasjon.

Den viser at kraft uten slike garantier bestod av 57 prosent fossil varmekraft, 31 prosent kjernekraft og 12 prosent fornybar energi. Fornybarandelen har likevel økt fra 9 prosent i 2014.

Til sammenlikning kom 98 prosent av den norske kraftproduksjonen på 145 TWh fra fornybare energikilder i fjor.

Årsaken til at det store avviket er at norske kraftprodusenter er storeksportører av opprinnelsesgarantier, mens etterspørselen etter slike garantier i Norge er forholdsvis lav.

I sommer pågikk en heftig debatt om fremtiden for systemet i Norge, som endte med at Stortinget besluttet å videreføre systemet i sin nåværende form.

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?