13.12.2016

Fornybar-entusiastene må smøre seg med tålmodighet

Foto: enerWE

(enerWE) Denne uken presenterte Norsk Olje og Gass sin konjunkturrapport. I den forbindelse tok vi en prat med Bjørn Harald Martinsen, fagsjef økonomi i Norsk og olje og gass, for å høre litt omutviklingen for olje og gass, men også om hvordan kull og fornybare energikilder vil påvirke etterspørselen i årene fremover.

Hvordan blir neste år?

– Neste år vil vi fortsatt ha en svakere utvikling, men hvis vi ser på den prognosen vi la frem i dag såvil det snu i 2018 og gradvis bli bedre.

Hvor stor andel av verdens energiproduksjon kommer fra fornybart nå?

– Nye fornybare kilder som sol og vind kommer inn med i underkant av 3 prosent, mens vannkraft kommer på 6 prosent på rundt 10 prosent. Samlet snakker vi om omtrent 10 prosent som kommer fra fornybart, sier Martinsen til enerWE.

Martinsen er opptatt av å forklare at ting tar tid i energibransjen, og han bruker sin egen bransje som eksempel for å illustrere.

– Generelt så tar det lang tid å endre energimarkedet. Det tok faktisk 40 år før olje utgjorde 10 prosent av det samlede energiforbruket i verden. For gass tok det 50 år, sier Martinsen til enerWE.

Han mener at vi vil se det samme med fornybare energikilder. Det er ingen tvil om at de kommer for fullt, men det går nok ikke så fort som mange fornybar entusiaster kanskje tror og håper.

– Det å endre energisammensetningen, det tar lang tid, og det ser vi også med fornybar energi. Det tar tid før det utgjør en vesentlig del av energibildet, sier Martinsen.

På spørsmål om hva han tror om elbiler, trekker Martinsen frem at Norge sammen med Nederland er i en særstilling med stor elbilandel som følge av gode skatteordninger. Resten av verden ligger langt bak.

– Globalt utgjør elbiler foreløpig en liten andel av bilparken, men den kommer til å øke, sier Martinsen.

Martinsen påpeker også at elbiler er et godt miljøvalg i Norge som følge av den rene kraften som dominerer det norske markedet, men at miljøregnestykket fort blir veldig anerledes i mange andre land.

– Her i Norge er det vannkraft vi putter inn mens i andre land er det kanskje kullkraft, og da er man like langt, sier Martinsen.

Norsk Olje og Gass er veldig opptatt av at verden må komme seg over fra veldig forurensende kullkraft til mindre forurensende gasskraft. I deres bok er kullkraft den store synderen, men der kan det nå ha skjedd et lite skifte i utviklingen.

– De siste ti årene har kull vokst ganske formidabelt, men i fjor falt etterspørselen med 1,8 prosent, mens produksjonen falt med hele fire prosent. Kanskje kullforbruket snur raskere enn det vi har sett tidligere, sier Martinsen.

Klikk her for å høre hele podcast-intervjuet med Martinsen.

Markedskommentar uke 12 2019

Som forrige uke har denne uken har vært preget av varmt vær med mye nedbør og nedadgående strømpriser. Fremtidsprisene for strøm har også svekket seg sammen med lavere gass-, kull-, og CO2-priser. Den hydrologiske balansen som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er forbedret med over tre TWh siden forrige fredag.

Les mer

Markedskommentar uke 11 2019

Denne uken har vært mild med temperaturer over normalen for årstiden, mye nedbør og høy vindkraftproduksjon har holdt spotprisene nede.

Les mer

Gudbrandsdal Energi Mobil er lansert

Med konkurransedyktige mobilpriser og den samme gode kundeservicen som på strøm skal Gudbrandsdal Energi ta opp kampen om mobilkundene i Norge.

Les mer

Enova halverer støtten til varmepumper

I 2018 ble det utbetalt støtte til over 5000 varmepumper gjennom Enovatilskuddet.

Enova forteller i en pressemelding at de gjør flere justeringer i støttetilbudet til privathusholdningene. Det betyr i praksis at støtten justeres ned.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?