03.03.2017

Foreløpig har vi ikke kommet dit at alle plasser prosjekteres som elbilplasser


(Vekst.media) Vekst.media og vår søsterpublikasjon enerWE.no har over tid sett på problemstillingene knyttet til elbiler og lading i eksisterende og nye boenheter. Dette er et problem som blir stadig større etterhvert som stadig flere går til anskaffelse av elbil. Så langt har det blitt solgt mer enn 100.000 elbiler i Norge, og alt tyder på at dette bare vil vokse kraftigere og kraftigere.

Med både ladbare hybrider og rene elbiler blir det fort et problem å få ladet hjemme. Problemet er ikke så stort i eneboliger der huseierne selv kan bestemme seg for om de vil investere i ladekontakt eller ikke. Problemet er først og fremst i blokker og større boenheter der mange skal ha et ord med i laget om hvorvidt borettslaget skal investere i elbilladere eller ikke.

Dilemmaet er at det koster en del ekstra penger å legge opp til elbillading.

I forbindelse med resultatfremleggelsen til Veidekke for et par uker siden fikk Vekst.media et videointervju med strategidirektør Audun Blegen. Vi benyttet anledningen til å spørre om hva Veidekke tror om lademulighetene i kommende nybygg.

– Vi er også spent på hva som er den endelige trenden på elbilene, men vi ser spesielt i prosjekter der det er dyrere leiligheter at alle husholdninger har en elbil, sier Blegen.

Han forteller at det fortsatt vil bygges nye bygg uten lading til alle elbilene, men at det trolig bare er et spørsmål om tid.

– Foreløpig har vi ikke kommet dit at alle plasser prosjekteres som elbilplasser, men jeg tror nok at det bare er et tidsspørsmål før vi kommer dit, sier Blegen.

Utfordringen er at strømselskapene holder igjen, samt at det er knyttet noe usikkerhet til hvordan dette blir i tiden fremover.

– Vi ser at energiselskapene holder litt igjen for det er en utfordring å holde nok strøm, og da må vi se på de alternative løsningene vi har i forhold til lokal strømproduksjon, batteri i kjelleren og delingsløsninger som kanskje blir løsningen på dette, sier Blegen.

Se også videointervju:


Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?