02.06.2015

Forbrukerrådet: Ny prisportal kommer i juni

(Montel) Forbrukerrådets nye kraftprisportal vil bli lansert som planlagt nå i juni, selv om endelig dato ennå ikke er fastsatt.

– Vi er i rute med prosjektet og den nye portalen skal lanseres denne måneden. Vi har ikke satt noen spesifikk dato, fordi vi vil finpusse litt, men vi er helt i innspurten, sier kommunikasjonsrådgiver Henrik Ebne til Montel.

Les også: Anonym lansering av strømpris.no

Forbrukerrådet har fått i oppgave å lansere en ny og forbedret kraftprisportal, og dermed overta oppgaven fra Konkurransetilsynet. Folk som besøker KTs tjeneste vil bli lenket videre til den nye portalen.

Den nye portalen skal inneholde alle kontrakter som tilbys i det norske markedet. Den 1. april trådte en ny forskrift i kraft som pålegger strømleverandørene å melde inn samtlige avtaler, både avtaler som tilbys og som er i bruk. Til sammenlikning er under halvparten av dagens strømavtaler i markedet inkludert på Konkurransetilsynets liste.

De aller fleste leverandørene har rapportert inn sine avtaler, mens det mangler ennå noen fåtall leverandører, ifølge Ebne.

– Disse leverandørene vil få et brev om dette nå.

Den nye prisportalen vil bli lansert i stillhet nå i starten, slik at Forbrukerrådet får den opp og gå, at man kan få tilbakemeldinger fra forbrukerne, og dermed gjøre eventuelle justeringer før den blir annonsert med mer brask og bram til høsten, forklarer Ebne.

– Forbrukerne skal kunne gå inn på portalen og sammenlikne den faktiske strømavtalen de har, og se hvordan den ligger an i forhold til totalmarkedet. Dermed kan de se om strømleverandøren leverer det du forventer at de skal levere.

Blant funksjonene i den nye portalen er at forbrukerne skal kunne huke av om de har fått installert AMS-måler, og om de vil ha inkludert opprinnelsesgarantier.

Det tas også høyde for de nye reglene for gjennomfakturering, altså at kundene kun forholder seg til strømleverandøren.

Portalen vil også hente markedspriser fra Nasdaq Commodities, slik at forbrukerne kan få et best mulig bilde av hva de vil betale for en spot-kontrakt en måned frem i tid, og ikke bare ser selve påslaget på spot-kontraktene, sier Ebne.

I tillegg vil det være mulig å få inkludert nettleien, slik at man få den totale strømkostnaden, og velge om man vil ha forskuddsbetaling eller ikke.

– Forbrukerrådet har alltid advart mot forskuddsbetaling, påminner Ebne.

Utformingen av den nye portalen vil ligne på dagens Finansportalen, hvor man blant annet kan få oversikt over de beste boliglånene og ulike forsikringstyper.

Navnet på den nye portalen blir strømpris.no.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?