02.06.2015

Forbrukerrådet: Ny prisportal kommer i juni

(Montel) Forbrukerrådets nye kraftprisportal vil bli lansert som planlagt nå i juni, selv om endelig dato ennå ikke er fastsatt.

– Vi er i rute med prosjektet og den nye portalen skal lanseres denne måneden. Vi har ikke satt noen spesifikk dato, fordi vi vil finpusse litt, men vi er helt i innspurten, sier kommunikasjonsrådgiver Henrik Ebne til Montel.

Les også: Anonym lansering av strømpris.no

Forbrukerrådet har fått i oppgave å lansere en ny og forbedret kraftprisportal, og dermed overta oppgaven fra Konkurransetilsynet. Folk som besøker KTs tjeneste vil bli lenket videre til den nye portalen.

Den nye portalen skal inneholde alle kontrakter som tilbys i det norske markedet. Den 1. april trådte en ny forskrift i kraft som pålegger strømleverandørene å melde inn samtlige avtaler, både avtaler som tilbys og som er i bruk. Til sammenlikning er under halvparten av dagens strømavtaler i markedet inkludert på Konkurransetilsynets liste.

De aller fleste leverandørene har rapportert inn sine avtaler, mens det mangler ennå noen fåtall leverandører, ifølge Ebne.

– Disse leverandørene vil få et brev om dette nå.

Den nye prisportalen vil bli lansert i stillhet nå i starten, slik at Forbrukerrådet får den opp og gå, at man kan få tilbakemeldinger fra forbrukerne, og dermed gjøre eventuelle justeringer før den blir annonsert med mer brask og bram til høsten, forklarer Ebne.

– Forbrukerne skal kunne gå inn på portalen og sammenlikne den faktiske strømavtalen de har, og se hvordan den ligger an i forhold til totalmarkedet. Dermed kan de se om strømleverandøren leverer det du forventer at de skal levere.

Blant funksjonene i den nye portalen er at forbrukerne skal kunne huke av om de har fått installert AMS-måler, og om de vil ha inkludert opprinnelsesgarantier.

Det tas også høyde for de nye reglene for gjennomfakturering, altså at kundene kun forholder seg til strømleverandøren.

Portalen vil også hente markedspriser fra Nasdaq Commodities, slik at forbrukerne kan få et best mulig bilde av hva de vil betale for en spot-kontrakt en måned frem i tid, og ikke bare ser selve påslaget på spot-kontraktene, sier Ebne.

I tillegg vil det være mulig å få inkludert nettleien, slik at man få den totale strømkostnaden, og velge om man vil ha forskuddsbetaling eller ikke.

– Forbrukerrådet har alltid advart mot forskuddsbetaling, påminner Ebne.

Utformingen av den nye portalen vil ligne på dagens Finansportalen, hvor man blant annet kan få oversikt over de beste boliglånene og ulike forsikringstyper.

Navnet på den nye portalen blir strømpris.no.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?