21.11.2014

Flytter inn til egen strøm

Drammensfirmaet Vestaksen Eiendom har montert landets største solcelleanlegg med mikrovekselrettere på taket av Stadionkvartalet i Mjøndalen i Nedre Eiker.

På taket av Stadionkvartalet i Mjøndalen er det montert landets største solcelleanlegg med mikrovekselrettere. Halvparten av leilighetene som til nå er lagt ut for salg i pilotprosjektet, er solgt.

Det er drammensselskapet Vestaksen Eiendom som står bak prosjektet. Strømmen fra taket går direkte til sikringsskapet og blir så benyttet i selve bygget.  Allerede samme dag som anlegget var ferdig montert, kunne støpselet stikkes i veggkontakten slik at solcelle-strømmen dermed også kan utnyttes under selve utbyggingen.

– Vi ønsker å være det grønne nabolaget her i Mjøndalen, sier prosjektsjef i Vestaksen Eiendom, Morten Hotvedt.

Det dreier seg om 105 kvadratmeter med solceller fordelt på totalt 64 solcellepanel. Hvert panel, som er på 260 watt, produserer hver for seg 230 volt. Dermed er anlegget i Mjøndalen det største i landet med den nye teknologien.

Løser skyggeutfordringen

Mikrovekselretter-teknologien forhindrer at skygge påvirker mer enn akkurat det området som blir skyggelagt. Selv om teknologien er ganske ny, har den på verdensbasis allerede hatt en formidabel vekst de siste årene.

– Solcelleanlegget i Stadionkvartalet er plassert slik at det vil bli utsatt for litt skygge fra lysmastene på Mjøndalen stadion. Produksjonstapet dette normalt medfører, er allikevel helt eliminert ved bruk av den nye teknologien. Vestaksen har valgt å bruke mikrovekselrettere hvor en vekselretter kobles til bare to solcellepaneler. Teknologien gjør det mulig å øke anleggets ytelse ved å optimalisere produksjonen fra hver enkelt modul, og dermed reduseres effekten av skygge, skitt og snø, opplyser Stanislas Merlet som er solenergirådgiver og prosjektleder hos Vestaksens rådgivningsfirma Multiconsult.

– Vi tror at det er veldig viktig å øke bevisstheten rundt energisparing og miljøbevissthet både blant utbyggere, investorer, entreprenører og boligkjøpere. Beboerne i Stadionkvartalet vil blant annet få muligheten til å følge produksjonen på en skjerm ved inngangen. Dette er et pilotprosjekt, og alle vi som er involvert i prosjektet får økt vårt kompetansenivå på dette spennende fagområdet, sier Hotvedt.

Bilpool

Solcelle-strømmen skal hovedsakelig benyttes til fellesanlegg og ventilasjon, mens de 89 leilighetene varmes opp av hundre prosent fornybar energi gjennom vannbåren varme fra fjernvarmeanlegget i Mjøndalen. Selve anlegget fyres med flis. Stadionkvartalet er også blant de første boligprosjektene i Norge med egen bilpool som står til beboernes disposisjon mot å betale en liten utleiesum.

– De aller fleste har én bil, og altfor mange har to. Med bilpoolen deler du bil med naboene dine og betaler bare for de timene du bruker den. Enklere og rimeligere bilhold skal du lete lenge etter. Miljøvennlig er det også, sier prosjektsjef Hotvedt.

Av de 89 leilighetene som er lagt ut for salg, er det hittil solgt 46 leiligheter. De første kjøperne flytter inn allerede i mars neste år.

Fakta Stadionkvartalet:

  • Første og andre byggetrinn av Stadionkvartalet, som ligger like ved Mjøndalen stadion, består av totalt 89 leiligheter.
  • Ferdig utbygd får kvartalet cirka 175 leiligheter fordelt på syv blokker.

  • Tomteareal: 13 000 kvadratmeter.
  • Totalinvestering: 600 millioner kroner.

  • Første innflytting vil skje i mars neste år.

 

Europower
Stein Arild Iglebaek

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?