21.11.2014

Flytter inn til egen strøm

Drammensfirmaet Vestaksen Eiendom har montert landets største solcelleanlegg med mikrovekselrettere på taket av Stadionkvartalet i Mjøndalen i Nedre Eiker.

På taket av Stadionkvartalet i Mjøndalen er det montert landets største solcelleanlegg med mikrovekselrettere. Halvparten av leilighetene som til nå er lagt ut for salg i pilotprosjektet, er solgt.

Det er drammensselskapet Vestaksen Eiendom som står bak prosjektet. Strømmen fra taket går direkte til sikringsskapet og blir så benyttet i selve bygget.  Allerede samme dag som anlegget var ferdig montert, kunne støpselet stikkes i veggkontakten slik at solcelle-strømmen dermed også kan utnyttes under selve utbyggingen.

– Vi ønsker å være det grønne nabolaget her i Mjøndalen, sier prosjektsjef i Vestaksen Eiendom, Morten Hotvedt.

Det dreier seg om 105 kvadratmeter med solceller fordelt på totalt 64 solcellepanel. Hvert panel, som er på 260 watt, produserer hver for seg 230 volt. Dermed er anlegget i Mjøndalen det største i landet med den nye teknologien.

Løser skyggeutfordringen

Mikrovekselretter-teknologien forhindrer at skygge påvirker mer enn akkurat det området som blir skyggelagt. Selv om teknologien er ganske ny, har den på verdensbasis allerede hatt en formidabel vekst de siste årene.

– Solcelleanlegget i Stadionkvartalet er plassert slik at det vil bli utsatt for litt skygge fra lysmastene på Mjøndalen stadion. Produksjonstapet dette normalt medfører, er allikevel helt eliminert ved bruk av den nye teknologien. Vestaksen har valgt å bruke mikrovekselrettere hvor en vekselretter kobles til bare to solcellepaneler. Teknologien gjør det mulig å øke anleggets ytelse ved å optimalisere produksjonen fra hver enkelt modul, og dermed reduseres effekten av skygge, skitt og snø, opplyser Stanislas Merlet som er solenergirådgiver og prosjektleder hos Vestaksens rådgivningsfirma Multiconsult.

– Vi tror at det er veldig viktig å øke bevisstheten rundt energisparing og miljøbevissthet både blant utbyggere, investorer, entreprenører og boligkjøpere. Beboerne i Stadionkvartalet vil blant annet få muligheten til å følge produksjonen på en skjerm ved inngangen. Dette er et pilotprosjekt, og alle vi som er involvert i prosjektet får økt vårt kompetansenivå på dette spennende fagområdet, sier Hotvedt.

Bilpool

Solcelle-strømmen skal hovedsakelig benyttes til fellesanlegg og ventilasjon, mens de 89 leilighetene varmes opp av hundre prosent fornybar energi gjennom vannbåren varme fra fjernvarmeanlegget i Mjøndalen. Selve anlegget fyres med flis. Stadionkvartalet er også blant de første boligprosjektene i Norge med egen bilpool som står til beboernes disposisjon mot å betale en liten utleiesum.

– De aller fleste har én bil, og altfor mange har to. Med bilpoolen deler du bil med naboene dine og betaler bare for de timene du bruker den. Enklere og rimeligere bilhold skal du lete lenge etter. Miljøvennlig er det også, sier prosjektsjef Hotvedt.

Av de 89 leilighetene som er lagt ut for salg, er det hittil solgt 46 leiligheter. De første kjøperne flytter inn allerede i mars neste år.

Fakta Stadionkvartalet:

  • Første og andre byggetrinn av Stadionkvartalet, som ligger like ved Mjøndalen stadion, består av totalt 89 leiligheter.
  • Ferdig utbygd får kvartalet cirka 175 leiligheter fordelt på syv blokker.

  • Tomteareal: 13 000 kvadratmeter.
  • Totalinvestering: 600 millioner kroner.

  • Første innflytting vil skje i mars neste år.

 

Europower
Stein Arild Iglebaek

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?